Bun venit

Bun venit
ROMANIA| LANDSKODE: RO | PREFIX: + 40 | VALUTA : RON | FOLKETALL 22 MILL - 3 MILL BOR UTENLANDS | DEM.REPUBLIKK 1990 | HOVEDSTAD BUCURESTI 2,2 MILL

Romania | in limba Norvegiana | Turisme | Kultur | Media | Politikk | News

Romania | in limba Norvegiana | Turisme | Kultur | Media | Politikk | News
Romaniaposten online since 10th October 2008 | Email: romaniaposten@gmail.com

13.5.17

Denne uka i Romania: Nuss – med og uten kluss….Kysserundene i det rumenske parlamentet denne uka har begeistret sosiale media, pressen og stand-up-komikere . EU – presidenten Juncker nusset på den ene og den andre fra rumensk politikk, inkludert de utgått på dato og  de korrupttiltalte EU- motstandere.  Vakkert og sjeldent.

Verden trenger som kjent litt mer kjærlighet – og da EU sin president fra talerstolen i tillegg utbasunerte at Romania ikke er en annenrangs stat, var det arrangerte , men vakre bildet av fordragelighet og tiåret i EU komplett. Kyss, klapp og klem – det hele gikk rett hjem. Og Romania har tjent 26 milliarder netto på medlemskapet i EU fortalte den samme Juncker på rumensk TV. Uten å presisere hvor alle pengene har tatt veien….. Det var selvfølgelig best slik, i denne vennskapelige settingen. Fest er fest. Derfor sa man også heller lite eller nada om Romanias inntreden i Schengen og  eurosonen. Her er det som kjent få som nusser på rumenske politikere.

Da er det bedre med European Song Contest. Romania har kvalifisert seg til finalen i ESC i kveld. “Med en av de verste låtene noensinne fra Romania” - sier min nabo Ioan som nå vasker den hvitmalte utedoveggen sin slik at jeg kan rette min slitte videoprojektor dit i kveld klokka 22 lokal rumensk tid. ESC har blitt en god unnskyldning for ursus, tuica og gratar blant venner og naboer. Det er bare jeg, naboen og kona til naboen som egentlig lytter på låtene tror jeg. De andre bare later som.

Romania sender vanligvis både gode låter og dyktige artister til denne konkurransen. Hysj… jeg skal være helt ærlig  - jeg er enig med nabo Ioan – i år dessverre det motsatte. Jodling og rapp i B-format er…sorry…..pinlig. I den grad ESC kan være pinlig. Noen vil si hele konkurransen er pinlig. Så da så. Måtte den beste pinligheten vinne i så fall  . - Men for all del ikke si dette til Lucica, naboens kone, uansett hun forstår ikke norsk. Hun synes det rumenske bidraget er topp og har messet til alle kjente og slektninger i utlandet om å vise SMS -nasjonalisme ved å stemme fram Romania i kveld.

Så var det ukas reiselivskommentar: Nordmenn tror Romania er full av gamle romakjerringer som tigger slanter på alle gatehjørner. Dette fordi de har sett en eller fem av utgaven utenfor Remabutikken sin. Romania er selvfølgelig ikke slik – på ingen måte.  Romania er et utrolig vakkert og spennende land som nå trekker til seg utenlandske turister som aldri før. Men ikke fra Norge. Fordi nordmenn har en sementert oppfatning om at Romania er så fattig, masete og forsøplet at de heller blir hjemme i sin egen lille trygge familiære provins. Eller flyr ut til standardiserte charterdestinasjoner hvor de har vært 100 ganger før. Romania har generelt sett blitt NO WAY for NORWAY. Med noen få eksklusive unntak.

For å endre oppfatningen av Romania legger bloggere og rumenske byråer i Norge og Sverige – og vi også  - ut referanser til artikler i verdenskjente magasiner som skryter av Romania som reisemål. Det være seg Lonely Planet, TripAdviser, The Telegraph, Huffington Post, New York Times, etc. Reisebyråene – og vi - tror dette vil endre norske folks holdninger. “Dere bommer helt!” - sier en sosiolog med rumensk bakgrunn som har vært i Norge lenge. “Alle disse referansene er kort og brutalt sagt helt bortkastet”, hevder han. “En strategisk bom , for vi snakker om Norge hvor navlen er den viktigste kroppsdelen.” –

Det er svært mulig at han har rett. Få norvegianere tror på artiklene selv om de kan gi en “like” og finne det hele “interessant”. Og utover dette er det muligens rart for en nordmann at rumenerne må referere hele tiden til andre for å legitimere sine påstander om et vakkert Romania. Det virker som mange nordmenn oppfatter stadig flere begeistrede referanser som mistenkelige.  I Norge må det altså mer til enn en artikkel i en amerikansk avis og en britisk prins som sier han elsker landet. Noe mer norsk antakeligvis? Kort sagt: Nordmenns oppfatning av Romania er trist – og det uansett fra hvilken vinkel man ser det hele.

Som en annen i eksil her sier: Det eneste som funker for å få å flere nordmenn til å komme til Romania – er å få dem hit en første gang. Da sprer det positive ryktet seg via den familiære og vennskapeligh jungeltelegrafen i den norske heimen. Her er den nevnte sosiologen også enig. Det var andre tider da det gikk charter til Romania. Nå rett for sommerferien er det lett å tenke på den gang da.

Bare for å være helt direkte: Romania trenger ikke norske turister i det hele tatt.  De kommer uansett – fra andre land – i et sterkt økende antall. Men norske turister trenger avgjort Romania for å få utvidet en noe avgrenset horisont . Om ikke annet burde det være spennende for nodmenn å få endret sin oppfatning fra noe negativt til noe positivt ved å ta en tur. Ok, vi har skrevet om dette temaet mange ganger, så det er muligens på tide å runde av her. Vi har det bra som utlendinger i Romania uansett. Med tuica, grill og ESC på skjerm.

Den mest bisarre historien denne uka kommer fra Vaslui. En 84 år gammel bestefar skulle gravlegges og hele slekta var samlet for å følge mannen til kirkegården, inkludert presten. Da er det noen i familien som synes at bestefar rører på seg. Såpass mye at de ringer 112 for å være sikre  på at mannen er virkelig er død. En lege ankommer noe motvillig, og forsøker noen speilreflekser på den avdøde for han endelig kan forsikre familien om at begravelsen kan finne sted umiddelbart. Legen sier at dette er det merkeligste oppdraget han noen gang har hatt – og trolig vil få.

Vi tror han. God helg!

RED


Fra fb - kommentarer


DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

BESØK ROMANIA

MED BLUE AIR DIREKTE TIL BUCURESTI

Har du tips, meninger? Kontakt oss, klikk bildet under

TURIST I ROMANIA

SUNT VINURI

Spesialside for deg som vil nyte sommeren på den rumenske riviera

ARKIV - INNHOLDSLISTE FØRSTESIDEN