Bun venit

Bun venit
ROMANIA| LANDSKODE: RO | PREFIX: + 40 | VALUTA : RON | FOLKETALL 22 MILL - 3 MILL BOR UTENLANDS | DEM.REPUBLIKK 1990 | HOVEDSTAD BUCURESTI 2,2 MILL

Romania | in limba Norvegiana | Turisme | Kultur | Media | Politikk | News

1.1.18

2017 i Romania: Et tilbakeblikk

image

Romania er motsetningene og kontrastenes land. Skal man oppsummere året 2017 blir bildet sammensatt uansett hvilken sektor man ser på. Forvirrende noen ganger, også frustrerende, men til tider også imponerende.

POLITISK har 2017 vært et dramatisk og direkte turbulent år. Regjeringer kom og gikk. I en setting av voldsomme demonstrasjoner som sist år på denne tid vakte oppsikt over hele verden. Folk gikk i titusener ut i gatene for å demonstrere mot et utrolig utilslørt forslag om å dempe strafferammene for korrupsjon. Mens forslagene fra PSD sin daværende justisminister skapte bakoversveis i utlandet og blant vanlige folk i Romania, fikk de fredelige demonstrasjonene positive og beundrende omtaler i europeiske og amerikanske media.

Forslagene ble i en slags påtatt forlegenhet lagt på is, men er ubeskjedent tatt opp igjen denne vinteren i korte, uklare og udiskuterte former. Protestene har våknet til live igjen i gatene, men i en sliten utgave. Protestene i parlamentet fra partiet USR har derimot vært mer friske, med fyrop, tente lys fra mobiltelefoner og plakater ved talerstolen. Hva som skjer videre med dette i 2018 er mer enn spennende. Og slitsomt for det rumenske demokratiet og rettstaten.

NYHETSSENDINGENE i Romania har utover kaoset i toppolitikken har som vanlig dreiet seg mye om sosiale forhold og prosjekter som halter. Det være seg helsevesenet, skoler, obligatorisk vaksinering eller ikke, forvirrende skattelover - og motorveier som ikke blir ferdige. Og et uovervinnelig byråkrati hos offentlige myndigheter.

Mediamessig var begravelsen av KONG MIHAI DEN FØRSTE en unik og historisk hendelse i 2017. Aldri før har har rumenerne opplevet en lignende statsbegravelse. Oppslutningen om begravelsen ble også av mange sett på som en reaksjon mot dagens politiske elite i Romania. Hendelsen skapte også en enorm interesse for rumensk samtidshistorie fra yngre generasjoner.

SPORTSMESSIG  er totalbildet i Romania er preget av eliteseriefotball. Så også i 2017. Og  konflikten mellom Hagi og Becali om hvem som egentlig er vinnere og er best – FCSB eller VIITORUL - dannet mange overskrifter. Verre var det at landslaget ikke kvalifiserte seg til VM i Russland. Tysk landslagsleder fikk skylda og ble sendt hjem. Uten at bildet av landslaget har blitt betydelig bedre.

Den store stjernen innen rumensk sport siste år er uten tvil tennisproffen Simona Halep som i skrivende stund er nr 1 på WTA sin rangeringsliste. Den unge jenta fra Constanta får superlativer i rumensk presse, også for hennes økonomiske investeringer. De som er misunnelige på internasjonal megasuksess av typen Halep forsøker seg med sure kommentarer på media – som i andre land – men har ikke så langt lykkes å ødelegge imaget av Halep.

RUMENSK KULTUR lever i beste velgående. Den årlige ENESCUFESTIVALEN og den årlige UNTOLDFESTIVALEN er megasuksesser internasjonalt sett, og totalt forskjellig med henholdsvis programmer innen klassisk musikk og teknomusikk. UNTOLD i Cluj 2017 solgte 300000 billetter og verdens beste DJ-s skryter uhemmet av festivalen og ber om å få komme igjen. I Constanta arrangerte man en NEVERSEA – festival etter Untold-konseptet og ungdommer fra hele Europa samlet seg på strendene i havnebyen.

Rumensk popmusikk klarer seg bra i hjemlandet og på Balkan.  Artister som Andra, Smiley, Delia, Loredana, Carlas Dreams og andre har befestet sin dominans på listene i Romania. Og på musikkanaler på Balkan som populære “ BALKANIKA” som sender i mange land i regionen.

Internasjonalt sett er det bare INNA og ALEXANDRA STAN som har hatt fortsatt suksess i 2017. Og da i Asia og spesielt Japan, men også i Midt- Østen og delvis Latin –Amerika. DAN BALAN fra gamle O-ZONE har fortsatt suksess i Russland og enkelte land i Mellom-Amerika, men blir ikke lagt vesentlig merke til i Romania.

Rumensk film har storsuksess i utlandet og på filmfestivaler, men er i praksis oversett av det rumenske hjemmepublikummet. Et eksempel er den rumenske filmen BACALAUREAT som får priser verden over. Rumenske venner av undertegnede sier de foretrekker gamle rumenske filmer - også fra kommunisttiden – sammen med aktuelle kassasuksesser fra andre land. Grunnen de oppgir er at de er lei av å “ se problemer fra den rumenske hverdagen”.

Rumenerne er meget aktive TV-tittere. PROTV er fortsatt  Romanias mest sette TV-kanal totalt sett, både når man regner landsbygda og byene. Programmer som ROMANIAS STEMME og  HVA SIER RUMENERNE er toppere. Interessant er det at programmet NØKKEL TIL DRØMMEN nå flere ganger topper seerstatistikken. Her finner skuespilleren Dragos Bucur sammen med fagfolk og det rumenske byggefirmaet Dedeman familier som bor under elendige forhold. Deretter sender de aktuell familie på sin første ferie noen gang – og pusser opp hele boligen før familien kommer hjem igjen. Et flott program fra PROTV og redaksjonens egen favoritt.

TURISMEN i Romania opplever gode tider. Antall kjøpte feriepakker i Romania totalt sett har økt med 10% på et år. Rumenerne ferierer i fjellene om vinteren og på Svartehavskysten om sommeren. Antallet turister på Svartehavskysten var det største noensinne sommeren 2017, trolig først og fremt pga en vedvarende tropesommer. 

Utlendingene velger først og fremst hovedstaden Bucuresti. Disse siste kommer ofte i forbindelse med forretninger og konferanser, men turistbransjen jobber hardt for å få utlendingene til å oppdage andre steder av landet - som Transilvania og steder med agroturisme. Nytt siste år var charterfly fra Israel til Oradea, - men også innenlandsruter for fly mellom Constanta, Timisoara, Iasi, Cluj og Oradea.

Ser man hele året under ett er BRASOV Romanias mest populære reisemål utover Bucuresti, og sommerstid er  det Donaudeltaet som opplever den største økningen i antall turister - både utenlandske og rumenske. Og rumensk spaferie lokker stadig til seg flere turister – ikke minst til THERME SPA i Bucuresti som er Europas største.

Red |


Overskrifter i rumensk presse de siste dagene | no | ro | + media links

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

LANGHELG I BUCUREST

LANGHELG I BUCUREST
Spesialtilbud for grupper | TURER

Rumensk vin i Norge

Rumensk vin i Norge
. Nå er det mulig å kjøpe rumensk vin i Norge. Vinen kjøpes på bestilling på websiden til Vinmonopolet. SuntVinuri er den største importør av rumensk vin i Norge.. Se utvalget ved å klikke bildet over.

MED BLUE AIR DIREKTE TIL BUCURESTI

Har du tips, meninger? Kontakt oss, klikk bildet under

TURIST I ROMANIA

1,2 millioner turister besøker den rumenske Svarthavskysten om sommeren

1,2 millioner turister besøker den rumenske Svarthavskysten om sommeren
Klikk for presentasjon av badebyen Venus

ARKIV - INNHOLDSLISTE FØRSTESIDEN