Bun venit

Bun venit
ROMANIA| LANDSKODE: RO | PREFIX: + 40 | VALUTA : RON | FOLKETALL 22 MILL - 3 MILL BOR UTENLANDS | DEM.REPUBLIKK 1990 | HOVEDSTAD BUCURESTI 2,2 MILL

Romania | in limba Norvegiana | Turisme | Kultur | Media | Politikk | News

Romania | in limba Norvegiana | Turisme | Kultur | Media | Politikk | News
Romaniaposten online since 10th October 2008 | Email: romaniaposten@gmail.com

30.7.18

Denne sommeren på den rumenske Svartehavskysten – så langt

image

RED |KOMMENTAR : Vi er halvveis i turistsesongen på den rumenske Svartehavskysten og som tidligere somre tar vi en evaluering – så langt i sommer. Vi baserer oss på egne inntrykk som fastboende, men også på gjennomførte rundreiser, lokale media og turister vi har snakket med.

8c6e1a4c253c73c35331168a0be6567eDet første som er annerledes denne sommeren er været. Det er svært varmt både på land og i vann, men nesten hver dag kommer det en regnskur eller to. Det er IKKE vanlig i juli på den rumenske kysten. Turistene liker ikke regn selvfølgelig, men når det er sagt så har det på ingen måte regnet som inne i landet. Og vi fastboende synes det er forfriskende med en dusj nå og da, og både proffe og hobbybaserte landbrukere slipper delvis å vanne. Værdamene sier en sky har blokkert seg over Balkan denne måneden og vil først forsvinne første uka i august. Mulig det. Uansett været har vært det store samtaleemnet også i turistbransjen denne sommeren. Uten at forhåndsbestilte ferier er avbestilt. Kun visse weekender har hatt færre turister fra den rumenske hovedstaden enn vanlig siden mange tar slike helger på sparket og alltid sjekker værmeldingen før de bestemmer seg. Når vi nevner dette er det fordi vanligvis prater ingen om været her nede sommerstid siden det er vanlig med stabilt godvær det meste av sommeren.

Fokuset på de ulike badebyene skifter fra sommer til sommer. Slik også denne sommeren.

VENUS: | Det mest overraskende er badebyen VENUS som sist sommer toppet alle evalueringer og glimret med flere nyrenoverte hoteller i toppklassen. I år har lokalpressen i Constanta direkte slaktet standarden på stranda i Venus - som de rett og slett kaller forsøplet og forsømt.– Videre hevder de at servicen på Venushotellene er elendig og ikke verdt de prisene hotellene tar for overnatting. Mangalia kommune har forsøkt å forklare seg ved å skylde på hotelleierne uten at noe så langt er blitt forbedret. Også her skylder man på manglende kvalifisert personale siden rumenske arbeidere krever for høye lønninger.

VAMA VECHE: | Prisene i Vama er nå de samme som i Mamaia. Dvs høye. Nye hoteller og forbud mot telting på deler av stranda i Vama Veche har ført til en debatt mellom de som synes Vama er ødelagt som en annerledes og frigjort badeby – og de som mener Vama Veche har fått en moderne og nødvendig oppdatering.

COSTINESTI : | Costinesti har opplevd en kraftig økning av turister denne sommeren. Ungdommer som ikke lenger har råd til Vama eller Mamaia drar til denne badebyen som alltid har lokket til seg ungdommer. Godt voksne og familier har også nå oppdaget Costinesti . Dette lover en toppsesong for denne badebyen som på mange måter er helt ukjent for utenlandske turister. Og som av en eller annen grunn sjelden markedsfører seg i media.

MAMAIA : | Mamaia er blitt rådyr og hotellrommene er nå vesentlig dyrere enn i Hellas, Tyrkia og Bulgaria. Et flertall av hotellene har fire stjerner og begrunner prisene med dette. Klubber og restauranter er fulle av gjester som ikke bryr seg om hvor mye det koster. Romanias elite foretrekker Mamaia uansett. Romanias største badeby er hva den alltid har vært: Oppdatert, heftig og internasjonalt sett moderne. Simna Haleps nye hotell helt nord i Mamaia har også fått mye PR. Mamaia har status uten tvil og presenterer seg til det kjedsommelige som toppbadebyen. Derfor er det noe komisk at sist helg da det styrtregnet en halvtime var det oversvømmelse i Perlaområdet siden vannavløpene ikke tok unna vannet. Turistene på terassene måtte vasse til og fra i en periode. Vi sier ikke mer.

EFORIE NORD: | Eforie Nord er Romanias nest største badeby og fortsatt rumenske familier sin favorittbadeby. Mange nordmenn besøker også fast byen som har alt i gåavstand, har varierte overnattingstilbud, mange tilbud for barn,gågater fulle av kinesisk kitsch-produkter, nudiststrand og et prisnivå godt under Mamaia. Ikke minst har badelandet AQUA PARK blitt meget populært siden prisnivået for familier er anstendig og overkommelig for familier – i motsetning til dyre AQUA MAGIC i Mamaia. Innsjøen TECHIRGHIOL er også rett ved og mudderbad her trekker til seg gjester fra inn – og utland. Selve byen TECHIRGHIOL har også blitt oppdatert med strandpromenade og er kun en halvtime unna til fots.

CORBU: | Stranda som var “øde “ og begeistret internasjonal presse for tre år siden har mer eller mindre forsvunnet i lokalpressen og i bransjens promoteringsopplegg.  Vedlikeholdet av stranda er også mangelfull tross registrert som offentlig strand for to år siden. Transporttilbudet til og fra er også mangelfull og tidvis fraværende. Det ryktes at tyske investorer skal satse på området, men så langt er dette ikke spesielt synlig. Corbu er ien stand-by-tilstand.

MAMAIA NORD NAVODARI: | Dette området som mange forveksler med selve Mamaia er i en rivende utvikling. Det bygges overalt  langs den nye firefelts bulevarden og flere nye småhoteller – faktisk 40 i tallet det siste året  mange med apartments direkte på den 5 km lange stranda – som også har sykkelsti og fotgjengerpromenade - har denne sommeren trukket til seg tusenvis av turister. Vi har møtt norske og svenske turister her i et antall som overgår alle tidligere somre. Prisnåvet er halvparten av det man må betale i nabobyen Mamaia, både på mat, tjenester og overnatting. Navodari kommune har pålagt alle leierne å holde renhold i sitt strandområde og det vises. LEBADA-stranda rett før feriekoloniområdet er noe av det mest rumenske man kan oppleve på  den rumenske kysten. En smårotete, sjarmerende gågate med billigrestauranter og barer der folk fra alle Romanias regioner treffes. Tre campingplasser i området setter også sitt preg på aktivitetene. Er du snobb, er dette området ikke for deg.

MODERN : | Stranda inne i selve Constanta har blitt kjent pga gigantfestivalen NEVERSEA. Stranda i seg selv er ikke den mest attraktive, men er en perle for lokalbefolkningen som ikke trenger dra utenbys for å ta en dukkert. Rekken av restauranter og barer som ligger tett i tett på strandpromenaden mot Casino er derimot rett så trivelig og gir en nesten eksotisk stemning ikke minst kveldstid med folk over alt.

SATURN | MANGALIA | Mangalia og badebyen Saturn rett nord for Mangalia beholder sin status som trivelige og velholdte badebyer. Her er det roligere enn mange andre badebyer. Bortsett fra når EUROPA FM eller andre arrangerer popfestivaler på stranda mellom Saturn og Venus. Og her er inngangene gratis, ‘ – i motsetning til festivaler som NEVERSEA i Constanta og SUNWAVES i Mamaia Nord.

NEPTUN : | Her er alt som før. Neptun fungerer og har et variert tilbud av strandliv, restauranter og hoteller. Denne elitebyen fra kommunismens tid har sine faste gjester som kommer tilbake år etter år. Også skandinaver trives her. Kritikken i lokalpressen denne sommeren går på at nattelivet og underholdningstilbudet er tilnærmet null i Neptun. Nabobyen OLIMP rett nord for Neptun er derimot helt uten kommersielt liv siden hele badebyen renoveres av nye hotelleiere. Nabobyen JUPITER andre veien har fortsatt Romanis mest moderne campingplass på kysten med svømmebasseng og barnepass.

Badebyer som Eforie Sud, 2 MAI og 24 August vil vi komme tilbake til ved en seinere oppsummering. Har noen av våre lesere synspunkter om disse – eller andre badebyer – er dere mer enn velkomne til å maile disse til romaniaposten@gmail.com Vi kontakter deg i så fall før vi offentliggjør det du skriver.


RED

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

BESØK ROMANIA

MED BLUE AIR DIREKTE TIL BUCURESTI

Har du tips, meninger? Kontakt oss, klikk bildet under

TURIST I ROMANIA

SUNT VINURI

Spesialside for deg som vil nyte sommeren på den rumenske riviera

ARKIV - INNHOLDSLISTE FØRSTESIDEN