15.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 15.11.2021

Regjeringsforhandlingene nærmer seg finale.   

Colaj foto cu Cîțu și Ciolacu- Regjeringsforhandlingene mellom PNL, PSD og UDMR fortsatte i går søndag og ifølge kilder internt i disse er man blitt enige om de fleste av punktene som har skapt konflikter ved å inngå kompromisser.

Det mest overraskende utspillet i går kom fra PSD-leder Ciolacu som sa at partene vil komme med to alternativer til statsministerfunksjonen når de møter president Iohannis denne uka. Og at det første alternativet er en “rotasjon av statsministre” mellom de to partilederne fra PSD og PNL. – I så fall vil Ciolacu være statsminister en avtalt periode, og Citu bli statsminister for en annen avtalt periode.

REF | Ciolacu: Îi prezentăm președintelui Iohannis două variante de premier. Prima - prin rotație, liderii celor două partide

Spanske journalister i Romania: “ Så godt at vi er vaksinerte!” 

Jurnalişti spanioli, veniţi în România să vadă cum funcţionează restricţiile COVID-19: Ce bine că ne-am vaccinat

De spanske journalistene fra publikasjonen "20 minutos" kom til Romania denne uken for å se hvordan COVID-restriksjonssystemet fungerer.  Artikkelen etter dette besøket og som er publisert i spansk presse hadde som mål å demonstrere for innbyggerne på den iberiske halvøya fordelene med vaksinasjonskampanjen mot SARS - CoV-2.

Reportasjen konkluderer med hva som skjer i stater der befolkningen nekter å la seg vaksinere. Ikke bare i Romania, men også eksempelvis i de baltiske statene. Alvorlige smittetall går opp. Den rumenske innføringen av obligatoriske vaksinsesertifikat for å komme inn for eksempel på kjøpesentre og restauranter er en suksess – sier spanjolene. Dette fordi vaksineringslysten blant rumenerne eksploderte etter at dette ble innført. Og nå går også smittetallene ned.

Dette skriver de spanske journalistene som etter å ha sett hvor strengt det var i Sibiu sa de var glade for at de var vaksinerte og hadde vaksinesertifikat.

REF | Jurnalişti spanioli, veniţi în România să vadă cum funcţionează restricţiile COVID-19: Ce bine că ne-am vaccinat
Citeste mai mult:
adev.ro/r2kjl5

  Protest mot vaksinesertifikat i Suceava: “ Regjeringen dreper mer enn CoviD!”   

protestMer enn 1000 mennesker protesterte søndag i sentrum av den rumenske byen Suceava, og krevde tilbaketrekking av det obligatoriske vaksinasjonsprosjektet på alle arbeidsplasser, fjerning av påbudet om å bære maske og returnering av alle elever til skolen.

Demonstranter ropte blant annet  «Vi gir ikke opp, vi vaksinerer oss ikke"!», «Leve moldoverne!», «Ut, ut, med virus i landet!» og «Regjeringer dreper mer enn COVID!».

Protesten ble organisert av Suceava Educată Civic Group og Bucovina Profundă Association, ifølge news.ro.

REF | Protest împotriva introducerii certificatului verde, în Suceava. S-a scandat: „Guvernele ucid mai mult decât Covid”

 Iohannis møtt med protester utenfor kirke i Sibiu 

Sibiu: Klaus Iohannis, întâmpinat de protestatari, la intrare în biserică / O femeie i-a strigat: ”Jó napot kívánok, PSD!" - FOTO / VIDEOPresident Klaus Iohannis, som har tilbrakt helgen i Sibiu, dro sammen med sin kone til den romersk-katolske kirken «Sfânta Treime» i Sibiu søndag.

Før de gikk inn i kirken, ropte en kvinne mot presidentparet:  "Jó napot kívánok, PSD!", En melding som presidenten selv uttalte i april 2020 da han angrep PSD. ( “ Ha en god dag, PSD!”)

En mann viste også på et stykke papir meldingen: "I kirken … forgjeves".

Demonstrasjonene kommer om en protest mot at Iohannis støtter regjeringsforhandlingene mellom PNL og PSD.

REF | Sibiu: Klaus Iohannis, întâmpinat de protestatari, la intrare în biserică

Sommeren 2021: Søppelrekord på de rumenske strendene.   

2021, cel mai murdar an pe litoral. Turiștii au lăsat în urmă peste 29.000  de deșeuri - Stirileprotv.roDen frivillige organisasjonen MARE NOSTRUM som overvåker og fjerner søppel fra strendene i de rumenske badebyene sier at sommeren 2021 er den verste så langt. Organisasjonen sier turistene etterlot seg over 29000 avfallsobjekter på strendene. Og som nå er fjernet av dem.

Sist sommer var den mest besøkte sommersesongen på kysten noensinne mht. antall turister. I første rekke fordi rumenere valgte badeferie i hjemlandet i stedet for Bulgaria, Hellas og Tyrkia. - MARE NOSTRUM sier at dette selvfølgelig er en faktor – men at hovedproblemet er rumenernes manglende avfallskultur og mangel på respekt for naturen. Strandtjenestene må også ta sin del av skylda for ikke å følge opp.

Organisasjonen sier at de fleste avfallsproduktene som er blitt fjernet er av plast. Noen også nedgravet i sanden. Og den verste stranda var den i sentrum av Constanta by som også blir brukt til konserter og mange sosiale arrangement.

REF | 2021, cel mai murdar an pe litoral. Turiștii au lăsat în urmă peste 29.000 de deșeuri

 Flere aksjoner fra Miljøvaktene også i går søndag  

arderiSøndag oppdaget kommisjonærene fra de nasjonale Miljøvaktene ukontrollert brenning av dekk, kabler og plastavfall i lokalitetene Glina, Manolache, og Bălăceanca  i Ilfov fylke. De rykket ut på stedene og  stanset brenningene. Dette kommer etter flere lignende aksjoner lørdag og fredag.

"Uheldigvis fører ukontrollert brenning av dekk, kabler og plastavfall under forhold der det er tåke og mangel på vind til en ekstra stor forurensing av lufta lokalt og i nærområdene”,skrev representantene for de nasjonale miljøvaktene på Facebook søndag.

De spesifiserte at alle brannene ble slukket og at prosedyrene for å straffe lovbryterne er i gang.

REF  | Incendieri de deșeuri în mai multe zone de lângă București. Garda de Mediu a intervenit: Arderi de anvelope și cabluri

 Trener Edi forlater FCSB etter krangel med eier Gigi 

"Palma" primită de Gigi Becali de la Edi Iordănescu. Ce decizie a luat antrenorul înainte de a pleca de la FCSB

FCSB har sendt ut en pressemelding som bekrefter at Iordănescu har sagt opp sin stilling som trener – og dette uten økonomiske krav. Selv om han hadde en klausul i kontrakten sin om at han skulle motta 500 000 euro i tilfelle oppsigelse, bestemte Edi Iordănescu seg for å forlate FCSB uten å ha noen økonomiske krav.

FCSB er  ubeseiret med Edi Iordănescu som trener i de siste ni kampene. Edi Iordănescu forlater FCSB etter en periode som bare inkluderte 12 kamper. Trenerens resultatliste er god, med åtte seire, to uavgjorte kamper og to tap.

Grunnen til oppsigelsen er ene og alene Gigi Becalis utskjelling av ham og spillerne i media der Becali blant annet kalte dem “ det verste laget han har hatt noen gang”. Eieren Gigi Becali har i årevis blandet seg direkte inn i trenerjobben ved å gi instruksjoner til spillerne – noe Iordanescu med denne oppsigelsen ikke har godtatt.

REF | "Palma" primită de Gigi Becali de la Edi Iordănescu. Ce decizie a luat antrenorul înainte de a pleca de la FCSB

 Rumensk kvinne tatt med åtte indiske innvandrere i BMW-en sin   

Opt migranţi indieni, descoperiți într-un BMW condus de o româncă, în Timiș. Ce au găsit într-un garaj deținut de aceastaEn gruppe med indiske migranter ble tatt etter at de krysset grensa mellom Serbia og Romania i går. Dette ble oppdaget da åtte migranter gikk ut av en bil som ble stoppet i trafikken. Ved rattet satt en kvinne som nå er mistenkt for å ha drevet med migrantsmugling sammen med mannen sin. De to ble pågrepet og er satt i varetekt.

Etterforskere sier at den 42 år gamle kvinnen hentet de åtte indiske statsborgerne i Banloc etter at de skal ha kommet inn i Romania fra Serbia, og planen var å transportere dem inn til Timisoara by i en 4X4-BMW. Mannen hennes på 44 år kjørte foran med en annen bil for å beskytte henne. Men grensevaktene hadde fått vite om transporten og stoppet dem like før de kom inn i byen.

REF | Opt migranţi indieni, descoperiți într-un BMW condus de o româncă, în Timiș.


NY NEDLASTING AV VAKSINESERTIFIKAT ETTER EN TREDJE DOSE? 

Flere personer har henvendt seg til de rumenske helsemyndighetene etter å ha tatt en booster mot Covid - og spurt om de må laste ned et nytt vaksinesertifikat i den sammenheng.

CNCAV sier at det ikke er obligatorisk, men at man kan gjøre det i og med at registeringen av en tredje dose automatisk blir inkludert på det aktuelle digitale sertifikatet som man kan laste ned på siden https://certificat-covid.gov.ro

REF | Trebuie descărcat din nou certificatul verde după doza 3? Răspunsul CNCAV

    PANDEMIEN I ROMANIA  15.11.2021   

Det siste døgnet:

Image   Nye tilfeller av Covid  

|: 3021Down Arrow clip art free vector | Download it now!   

Image  Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 233  

Image  Personer helbredet av Covid  

|: 10289   Down Arrow clip art free vector | Download it now!

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

|: 80627  Down Arrow clip art free vector | Download it now!

    ALLE OFFISIELLE TALL HER   


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  “Viktig at alle med diabetes vaksinerer seg! “ 

Gheorghita som er leder for vaksineringskampanjen mot Covid i Romania gikk ut i går og sa at det er viktig at alle som har sukkersyke vaksinerer seg – siden de er spesielt sårbare for Covid-19. Utsagnet kom på “Verdens internasjonale diabetes-dag” 14.november.| - - - Valeriu Gheorghiţă îi îndeamnă pe românii cu diabet să se vaccineze, pentru că sunt „extrem de vulnerabili” la COVID-19

Stiri Satu Mare for Android - APK DownloadRadoi har holdt sin siste pressekonferansen som landslagstrener  

mirel radoi cu mana la ceafa in timpul unui antrenamentMirel Radoi forlater jobben som landslagstrener i fotball. I går på pressekonferansen i Vaduz i går kved sa han: “ Disse kvalifiseringsrundene til VM har vært mislykkede - og dette er min siste pressekonferanse som trener “ | - - - Mirel Rădoi pleacă de la națională: „Această campanie este un eșec. Este ultima mea conferință de presă ca selecționer”

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Over 100000 rumenske barn har ikke tilgang til nettskole   

Over 100000 elever kan ikke delta på nettskole denne høsten nå når deres skole er pålagt å undervise online - fordi skolen har for få vaksinerte lærere. Grunn? De har ikke fått nettbrett som utdanningsministeren lovet i fjor til elever i vanskeligstilte familier – og disse elevene har fortsatt ikke nett eller pc. “Redd Barna” i Romania sier at rundt 240000 barn er i denne situasjonen. | - -  - Sute de mii de elevi nu pot participa la orele online.

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Orban: Iohannis ba meg gi Raed Arafat sparken  

Raed ArafatTidligere statsminister Ludovic Orban sa på Prima TV i at da han var statsminister hadde mange liberalere bedt ham om å sparke statssekretær Raed Arafat - som har ledet arbeidet med å løse nødsituasjoner i helsevesenet i Romania siden 2012. Inkludert president Iohannis ba om en avsettelse av  Arafat – sa Orban. Som videre sa han ikke gjorde dette fordi “ det ikke er slik systemet fungerer”  | - -  - Orban: Iohannis mi-a cerut să îl demit pe Arafat. Sistemul este construit astfel încât să depindă de el


         Enes: “ En ære for meg å spille i landslagstrøya”     


Enes Sali: Este o onoare pentru mine să debutez în acest tricou. Un vis îndeplinit

ENES SALI – 15 år gammel – debuterte som landslagsspiller i fotball i går under kampen mot Liechtenstein. -  “ Dette er en stor ære for meg og er en oppfylt drøm” sier Enes som er Romanias yngste spiller på seniorlandslaget noensinne. Enes blir 16 år i februar.

REF | Enes Sali: Este o onoare pentru mine să debutez în acest tricou.

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI