8.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 08.11.2021

Image

  Pakker med smuglersigaretter funnet flytende på elva Prut.  

Colete cu tigări de contrabandă si o barcă, găsite pe râul Prut.- Grensepolitiet i Republikken Moldova oppdaget i går søndag morgen flere esker og kartonger med smuglersigaretter som kom flytende på grenseelva Prut . Dette i nærheten av  Petrești i området Ungheni i Rep. Moldova

Det rumenske grensepolitiet på sin side oppdaget en førerløs oppblåsbar gummibåt som hadde blitt liggende i strandkanten på rumenske side.

Politiet på begge sider av grensen forsøker nå å finne ut hvor båten - og kartongene med smuglersigarettene kom fra - og hvem som har organisert smuglingen som har endt i elva. Teorien om at noen har “sendt smuglersigarettene med vilje med elvestrømmen” for at pakkene skulle bli fisket opp på rumensk side avvises som meget usannsynlig.

Sigarettsmugling er den store utfordringen for grensepolitiet i de to nabolandene. Mens en pakke med et kjent sigarettmerke i Romania koster rundt 22 rumenske lei, koster samme pakke i Rep.Moldova rundt 8 rumenske lei – etter en omregning basert på dagens valutakurser.

REF | Polițiștii din Moldova au găsit colete cu țigări de contrabandă plutind pe Prut,

  Nye demonstrasjoner mot vaksinesertifikat i Bucuresti    

Câteva sute de oameni protestează, duminică seara, în Piaţa Universităţii din București

Et par hundre personer demonstrerte i gå søndag kveld på Universitetsplassen i Bucuresti mot bruken av “det grønne sertifikatet” – eller vaksinesertifikatet om man vil.  Trafikken i området ble blokkert.

Man må nå i Romania vise et slikt sertifikat for å komme inn i store kjøpesentre, rådhus, statlige institusjoner, restauranter, kino, teater, store arrangementer, barer, spesialbutikker etc.  Parlamentet vil om kort stemme over et forslag som kan gjøre det obligatorisk med et slikt sertifikat for ansatte på alle private og statlige arbeidsplasser.

REF | Protest în Piaţa Universităţii din București împotriva certificatului verde

  PSD og PNL bestemmer seg i dag om de vil danne regjering sammen. 

ciolacu arata cu degetul intr-o conferinta de presa la sediul psdStyret i PSD vil ha et møte i dag kl 11:00 og ta en avgjørelse om et mulig regjeringssamarbeid med PNL og UDMR. De har også i den anledning offentligjort et program med punkter de vil ha gjennomført i en slik regjering. Partileder Ciolacu sier “at PSD tar et slikt regjeringssamarbeid alvorlig.”

Styret i PNL vil ha et møte i kveld der partiet etter sigende skal ta en avgjørelse om forholdet til PSD.

Ut fra dette skriver flere journalister i rumensk presse at folk i Romania seint i kveld vil vite om Romania får en flertallsregjering.  Skeptiske observatører derimot tror at forhandlingene vil fortsette - uten en endelig avklaring.

REF | Surse: Măsurile propuse de PSD în programul de guvernare. Conducerile PNL și PSD decid luni dacă intră împreună în guvern

  Spenninger internt i PNL om samarbeidet med PSD  

Tensiuni în PNL înaintea deciziei de a guverna cu PSD sau cu USR. Iohannis presează pentru alianţă cu PSD. Scenariu luat în calcul: Guvern cu social-democraţii, Nicolae Ciucă - premier, Florin Cîţu - preşedintele Senatului - surseNews.ro skriver at det er flere spenninger internt i partiet PNL før beslutningen om å regjere  med PSD eller USR. - Det er også kjent at Iohannis i kulissene presser på for en allianse med PSD. Dette for å få en klar flertallsregjering.

En  regjering med sosialdemokratene vil trolig bli nominert med Nicolae Ciucă som statsminister. Partileder og tidligere statsminister  Florin Cîţu kan i stedet ble utnevnt som president i senatet - sier kilder internt i partiet. Det er likevel flere i PNL som mener at deres egen Ciuca ikke er så mye bedre enn PSD sin statsministerkandidat: Ciolacu.

Det som er klart er at et samarbeid med tidligere koalisjonspartner USR mer eller mindre er lenger ned på sakslista. Dersom PNL velger å samarbeide med PSD i stedet for USR blir det et historisk vedtak politisk sett.

REF  | Tensiuni în PNL înaintea deciziei de a guverna cu PSD sau cu USR. Iohannis presează pentru alianţă cu PSD.

  Motorveien Sebes – Turda kan bli innviet 1.desember   

Autostrada Sebeș-Turda ar putea fi inaugurată de 1 decembrie. Pe ce mizează autoritățile

Samferdselsdepartementet har kunngjort at det ønsker å innvie det andre partiet av motorveien Sebeș-Turda 1. desember. Dette er en strekning på 29 kilometer.

Regjeringen har lovet 70 km med nye motorveier i løpet av 2021 , og med litt hjelp fra været kan dette bli oppfylt innen slutten av året.

Den såkalte Mihăilești-veien er en motorvei som har vært under bygging i 10 år, og denne kan også være klar innen utgangen av 2021. Denne motorveien er en toveis vei som blant annet vil gå utenfor byen Mihăilești nær demningen med samme navn. Hvis det gode høstværet fortsetter vil denne strekningen også bli innviet dette året.

REF  | Autostrada Sebeș-Turda ar putea fi inaugurată de 1 decembrie.

  Romanias utenriksminister: “ Vi må skjerpe oss når vi søker om visum til USA”  

Aurescu, despre Visa Waiver: E nevoie să ştim aceste elemente de refuz pentru a face o campanie de informare ca cei care nu îndeplinesc condiţiile, să nu aplice / E singura cerinţă pe care mai trebuie să o îndeplinim

USA har gjort det klart at de ønsker å heve visumkravet for rumenske borgere som ønsker å besøke USA i maks tre måneder. Men det er et siste punkt som må løses fra rumensk side – sier den rumenske utenriksministeren Aurescu. - Land som får visumfritak til USA må ha mindre enn 3% avslag på visumsøknader det siste året. For Romanias vedkommende er denne prosenten 10,14%

“Vi må informere bedre. Og vi må få folk som vet de ikke kvalifiserer til visum på de eksisterende kriteriene til ikke å søke. Folk må kun søke om visum når de har alt klart og bekreftet i USA ” - sier Aurescu. “Får vi ned avisningsprosenten får vi visumfrie reiser til USA “

Dette er hovedproblemet: -  USA sjekker hver enkelt søker både mht reisemåter og oppholdsadresser – og folk som f.eks oppgir slike uten at det er bekreftet i USA får sin søknad avvist.

REF | Aurescu, despre Visa Waiver: E nevoie să ştim aceste elemente de refuz pentru a face o campanie de informare ca cei care nu îndeplinesc condiţiile, să nu aplice

  Sjåfør filmet på A1 mens han kjørte i motsatt kjøreretning   

Cu Loganul pe contrasens, pe autostrada A1. Ce amendă a primit şoferul de 72 de ani VIDEOEn farlig situasjon oppstod søndag ettermiddag på motorveien A1  mellom Sibiu og Deva. En bilfører kjørte i full fart i motsatt kjøreretning .
Øyeblikket ble fanget opp av kameraet på dashbordet til en annen bilsjåfør på motorveien. Sjåføren ringte umiddelbart 112.

Bilen ble til slutt  stoppet av et politimannskap. Den 72 år gamle føreren fortalte politiet at han hadde tatt en feil innfart til motorveien og at det var grunnen til at han kjørte i motsatt retning. Mannen fikk en bot på 850 lei og fikk sitt førerkort inndratt for en periode på 60 dager.

REF | Șofer filmat în timp ce conducea pe contrasens, pe Autostrada A1. Ce le-a spus polițiștilor

  Pasienter evakuerte fra sykehus i Targu Mures   

Pacienți evacuați de urgență la Spitalul Județean Târgu Mureș, după ce un corp de iluminat a explodatDet oppstod panikk panikk lørdag kveld på et sykehus i Târgu Mureș etter at et lysarmatur eksploderte.

Eksplosjonen fant sted på en allmenn kirurgisk avdeling, hvor det var 2 pasienter. De ble umiddelbart evakuert fra rommet av medisinsk personell og ble heldigvis ikke skadet.

Da eksplosjonen skjedde, var det til alt hell allerede 2 brannmenn på klinikken - som rutinemessig sjekket intensivseksjonene. De grep umiddelbart inn, sjekket armaturet og luftet ut det røykfylte rommet. COVID-sykehus i Mureș kontrolleres daglig av myndighetene. Dette tiltaket ble innført nylig etter de altfor mange sykehusbrannene i Romania.

REF  | Pacienți evacuați de urgență la Spitalul Județean Târgu Mureș


 Dagens bilde

Pasajul de la Domnești are forma finală

 • Passasjen Domnesti - med den suspenderte rundkjøringen - på ringveien i Bucuresti har tatt en endelig form. Dette er Bucurestis mest trafikkerte veikryss og rundkjøringen vil bety mye for et noe mer effektivt trafikksystem i  den rumenske hovedstaden.
 • VIDEO. Cum arată forma finală a pasajului Domnești, care va fluidiza traficul în cea mai aglomerată intersecţie de pe Centura Capitalei
 •     PANDEMIEN I ROMANIA  08.11.2021    

  Det siste døgnet:

  Image   Nye tilfeller av Covid  

  Down, trend, direction, gps, marker, navigation icon - Download on Iconfinder|: 5293   

  Image  Personer døde av Covid  

  |: 273    Down, trend, direction, gps, marker, navigation icon - Download on Iconfinder

  Image  Personer helbredet av Covid  

  |: 12675  

  Image   Vaksinerte det siste døgnet  

  |: 56701 

     ALLE OFFISIELLE TALL HER 


  Stiri Satu Mare for Android - APK Download  1 million rumenere har fått dose

  Certificatul verde, cum se obține și cine beneficiază de el. De ce valabilitatea variazăDenne helgen har Romania registrert over 1 million innbyggere samlet som har tatt den tredje “booster”-dosen med vaksine mot Covid. Dette viser at rumenere som allerede har vaksinert seg tidlig, ikke har noen skepsis til å ta en tredje dose. - Over 56000 rumenere har blitt vaksinerte generelt det siste døgnet - og dette er en nedgang sammenlignet med døgn i forrige uke- | - - - România a depășit pragul de 1 milion de persoane vaccinate cu doza a treia

  Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Gabriela Firea ønsker igjen å bli borgermester  

  gabriela firea vorbeste de la sediul psdGabriela Firea sier hun ikke er interessert i å bli arbeidsminister for partiet sitt PSD i en eventuell ny regjering. Hun sier hun ønsker å stille opp til valget som overborgermester i Bucuresti. En jobb hun har hatt tidligere. Hun kom med dette utsagnet etter at navnet hennes figurerte på listen til PSD over mulige ministre i en samarbeidsregjering med PNL | - - - Gabriela Firea și-ar dori să candideze din nou la Primăria Capitalei. Ea spune că nu e interesată de un eventual portofoliu la Muncă

  Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Rumenske elevorganisasjoner vil ha en mental sjekk av undervisningsministeren  

  Asociațiile elevilor cer un control psihiatric al ministrului Sorin Cîmpeanu: ”Decizie idioată”, este ”analfabet funcțional”Premiere: Rumenske elevorganisasjoner krever at fungerende undervisningsminister Cimpeanu blir underlagt en grundig psykiatrisk kontroll. “ Denne mannen kommer med en serie idiotiske bestemmelser på rekke og rad – ofte selvmotsigende – og han er analfabet når det gjelder skoler “  sier de i kravet sitt. Elevene sikter i siste omgang til ministerens prosentvise krav til vaksinerte lærere for å gjenåpne en skole. Elevorganisasjonene vil tilbake til vanlig skole uansett - for alle regioner og alle skoler i Romania. | - - - Asociațiile elevilor cer un control psihiatric al ministrului Sorin Cîmpeanu

  Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Elevene er utålmodige etter å komme tilbake på skolebenken 

  Copiii sunt nerăbdători să meargă din nou la școală. ”La online puterea de concentrare e mult mai mică”Flere aviser skriver at elevene i rumensk grunnskole og rumenske videregående skole er glade for at skolene i dag igjen åpner på tradisjonelt vis. Dette skjer i dag etter en forlenget høstferie pga pandemien. Dvs de skolene som har mer enn 60% av de voksne ansatte vaksinerte mot Covid åpner i dag.-  Elevene sier at det er vanskelig å konsentrere seg hjemme med undervisning via nettskolen. Og at ingen ting er bedre enn den fysiske interaksjonen med klassekamerater og undervisere. | - - -  Copiii sunt nerăbdători să meargă din nou la școală.a

  Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Rumensk keeper skaper overskrifter i Italia.

  Den rumenske målvakten Ciprian Tătăruașnu reddet et straffespark i det store derbyet mellom AC MILAN og INTER  i det 27. minutt. Og dette foran den argentinske proffen Lautaro Martinez som spiller for Inter Milano. “Enormt! “ skriver den italienske sportspressen.  | - - - Uriaș! Tătărușanu a apărat un penalty în AC Milan - Inter. Paradă superbă în fața lui Lautaro Martinez

                                                                          

  Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
  | WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


  ROMANIA - ET BESØK VERDT

  ROMANIA - ET BESØK VERDT
  Vår infoside om ferie i Romania

  BALKANS PARIS

  Bucuresti- Romanias hovedstad

  DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

  Badeferie på den rumenske riviera

  Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

  NO | RO | : REF. MEDIA

  NO | RO | : REF. MEDIA
  Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

  En liten test

  HVA VET DU OM ROMANIA?

  ONEIRO - NAVODARI

  ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
  POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
  Visste du dette om Romania?

  MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

  DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI