9.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 09.11.2021

Image

PSD: JA til samarbeid med PNL  -  PNL: JA til samarbeid med PSD.  

florin citu priveste in gol in timpul unei declaratii de presa- Styrene i de to største partiene i Romania gikk begge i går inn for å formelt starte formelle og endelige regjeringsforhandlinger med hverandre. - PSD ga beskjed om dette ved lunsj, PNL seint i går kveld. Vedtakene er overraskende politisk sett: Erkefiendene i parlamentet inngår samarbeid om å danne en felles regjering.

Styret i PSD gikk enstemmig inn for samarbeidet. I styret til PNL var det 48 stemmer for og 22 stemmer mot et slikt samarbeid – og det skal ha vært et turbulent møte.

PSD sin leder Ciolacu sa at en allianse med PNL er den eneste alliansen som kan gi Romania en regjering – og at en slik regjeringbør i alle fall å fungere fram til 2024 – og kanskje enda lengre fram i tid. Begge partiene har lansert lister med program for en slik flertallsregjering – og de avviker fra hverandre på flere punkter. Det første punktet som må løses er HVEM begge partiene kan godta som statsminister.

Lederen i PNL Florin Citu gjentok i går kveld at PNL insisterer på å ha statsministeren. Og at det kun er president Iohannis som kan endre dette ved å nominere en annen statsminister fra et annet parti. - Et titalls demonstranter protesterte utenfor PNL sitt hovedkvarter under styremøtet i partiet -  dette ved å rulle ut dopapir over hele inngangen og parkeringsplassen utenfor.

Lederen i USR Dacian Ciolos kommenterte vedtakene med å si at USR har gått inn i en ny fase som et rent opposisjonsparti.

Partiet UDMR sin leder Kelemen Hunor har tidligere sagt at de støtter en koalisjonsregjering mellom PSD og PNL. Det lille partiet har vært i regjeringer med begge partier også hver for seg.

  Grunnlovsplassen i Bucuresti skal bli fotgjengersone  

Bystyret i Bucuresti har de siste dagene diskutert 37 ulike prosjekter til en samlet kostnad på 8 milliarder lei. Fellestrekk er en modernisering av Bucuresti – blant annet en oppdatering og renovering av 50 km med trikkeskinner.–  Ellers er det fotgjengere som står i fokus.

Et av prosjektene gjelder ombygging av Grunnlovsplassen. Den nåværende parkeringsplassen skal flyttes under bakken, hvor det vil bli plass til mer enn 1000 biler, og på overflaten vil det bli et enormt område kun for fotgjengere. Dette prosjektet alene koster over 200 millioner lei.

I tillegg i Bucuresti skal det bygges nye broer over elven Dâmboviţa, - med flere fotgjengerområder.

REF | Bucureștiul se transformă. Piața Constituției va deveni zonă pietonală.

  Rumensk familie drept i en trafikkulykke i Italia.  

Familie de români ucisă într-un accident în Italia. Mașina le-a fost spulberată de o tânără care a intrat pe contrasens

En rumensk familie døde i en forferdelig trafikkulykke mandag nær Venezia. En bil kom kjørende i motsatt kjøreretning og traff dem front mot front, - og begge bilene ble totalskadd. Den skyldige sjåføren døde også, melder lokale media i Venezia.

Ifølge italiensk politi skyldtes ulykken en Toyota Yaris, kjørt av en 29 år gammel indisk jente, som forlot sitt eget kjørefelt og kjørte inn i motsatt retning. Hun kolliderte da med en Ford Focus som kom i korrekt kjøreretning -  der det var tre rumenere. Alle døde på stedet etter den ekstremt voldsomme kollisjonen. En tredje bil var også innblandet der de i denne bilen ble fraktet til sykehuset.

De tre omkomne rumenerne var et ektepar på 45 og 41 år, og deres datter på 21 år.

REF | Familie de români ucisă într-un accident în Italia.

  “ Vi kan ikke lenger være idiotene i Europa” 

Vasile Dîncu face declarațiiPresidenten i PSD sitt nasjonalråd Vasile Dincu sier at Romania trenger et obligatorisk vaksinesertifikat. “ Vi kan ikke lenger tillate å være Europas idioter” . Han sikter med dette til en omtale i en tysk avis for en uke siden redaktøren kalte Romania ,Bulgaria og Ukraina for Europas idioter siden så mange i disse landene ikke vil vaksinere seg.

Utsagnet kan bety at PSD endrer sin holdning i neste runde i Parlamentet og Senatet   og vil stemme for at vaksinesertifikatet også blir obligatorisk når folk går på jobb.

REF  | Vasile Dîncu: Este necesar un certificat verde. Nu ne putem permite multă vreme să fim idioții Europei

  Mann karbonisert i husbrann i Ploiesti.   

Un incendiu violent a cuprins trei case, la Ploiești. Un bărbat a murit carbonizatEn mann døde og tre hus ble oppslukt av flammer i en brann som brøt ut i går natt  i utkanten av byen Ploiești.  Flammene i mannens hus – der brannen begynte - spredte seg raskt og skapte kaos. - Nabohusene var nær hverandre - så brannmenn kunne ikke begrense brannen  - selv om de kom raskt til stedet med flere brannbiler.

Bare brent husmateriale og kollapsede vegger sto igjen av huset til den 68 år gamle mannen som bodde alene. Menneskekroppen ble funnet forkullet blant de brente husrestene.  - Naboene overlevde uskadde fysisk, men er nå helt uten husvære - og vinteren er rett rundt hjørnet.

REF | Un incendiu violent a cuprins trei case, la Ploiești. Un bărbat a murit carbonizat

  11 år gammel jente i Tulcea kan bli Romanias yngste mor  

Fetița de 11 ani din Tulcea, însărcinată în luna a cincea, ar fi cea mai tânără mamă din RomâniaEi lita jente som nettopp har fylt 11 – en elev i fjerde klasse – forbereder seg på å bli mor. Foreldrene har forsøkt å  skjule graviditeten hennes til nå. Jenta er gravid i femte måned. Hun vil etter å ha nedkommet være den yngste jenta i Romania som har havnet i denne kompliserte situasjonen. Faren skal være en 16 år gammel gutt,og politiet etterforsker saken.

Saken ble oppdaget etter at lærerne på skolen der jenta går varslet sosialhjelpen om at hun ikke lenger kommer til timene. Da disse dro til hjemmet hennes, ble sosialassistene forferdet. Jenta er gravid i femte måned og abort - sa legene - er ikke lenger et alternativ. Jenta er nå tatt hånd om av barnevernet - og en frivillig organisasjon skal hjelpe henne praktisk i månedene som kommer.

Romania er nr. 2 i Europa når det gjelder unge jenter som blir mødre. Nr. 1 på dette området er Bulgaria.

REF | Fetița de 11 ani din Tulcea, însărcinată în luna a cincea,

  “Black Friday” i Romania har blitt “ Black November”  

Black Friday a început deja. Ce oferte găsim prin magazine

Da Romanias største online-butikk EMAG for over 10 år siden lanserte den amerikanske ideen med “svarte fredager” - ble det en umiddelbar suksess. Ideen ble etter et par år adoptert av alle butikkjeder - og den siste fredagen i november var i flere år årets absolutte billigsalgsdag i Romania-  med køer av kunder utenfor butikkene allerede før åpningstiden.

I dag mener mange at BLACK FRIDAY-begrepet er overdrevet i Romania. Det dreier seg nå om tilbud og intens markedsføring i hele måneden november med merkelappen “Black Friday” . I første rekke er det elektronikk og IT-produkter som selges, men også byggevarer, klær, reiser og leker - med mer  er nå lansert med tilbud. Mange i Romania gjør nå julehandelen online under “Black November”

Forbrukermyndighetene i Romania advarer folk når det gjelder “dramatiske” prisavslag prosentvis. Flere selgere er tatt for å ha satt opp prisene et par måneder før november - for å kunne vise til en imponerende prisreduksjon under “Black Friday”. Selgere er nå pålagt å dokumentere prisene på produktene sine hele det siste kalenderåret til kunder som ber om dette. Dette også når de annonserer tilbudene under headingen  “Back Friday “ – eller som vi nå heller kaller “Black November”

REF | Black Friday a început deja. Ce oferte găsim prin magazine

  Berusede sjåfører tatt og lagt i håndjern midt på gata i Bucuresti   

VIDEO. Șoferi beți, încătușați în mijlocul străzii. Un conducător auto a  fost reținut după ce a lovit un pieton în București | Digi24- Utrolige scener i trafikken i Bucuresti i går:

- To dritfulle menn ble tatt bak rattet med kort mellomrom i den rumenske hovedstaden. Den ene sjåføren var fra Arges og stoppet ikke på tegn fra politiet. Det andre var en sjåfør fra Bucuresti som kjørte på en fotgjenger og var så full at han ikke kunne gjøre rede for seg. Begge sjåførene ble lagt i håndjern da de ble fysisk vanskelige i møtet med politiet.

REF | Șoferi beți, încătușați în mijlocul străzii

 

    PANDEMIEN I ROMANIA  07.11.2021    

Det siste døgnet:

Image   Nye tilfeller av Covid  

|: 4255Down Arrow clip art free vector | Download it now!   

Image  Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 241  

Image  Personer helbredet av Covid  

|: 11303   Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domain

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

|: 69900  Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 


Stiri Satu Mare for Android - APK Download   “Selvmord for PNL”   

Ludovic Orban face declarații.Den tidligere partilederen i PNL sier at samarbeidet med PSD er et politisk selvmord for PNL. Han sier at den aktuelle ledelsen i partiet vil minimalisere partiets oppslutning blant folk flest, ikke bare på meningsmålingene , men også i kommende valg. |- - -  Ludovic Orban: O alianță cu PSD „reprezintă o sinucidere politică”

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Gigi Becali skjeller ut sin egen FCSB- trener - igjen   

De ce s-a supărat, de fapt, Gigi Becali pe Edi Iordănescu. Detalii din interiorul FCSBFCSB spilte uavgjort mot FC Voluntari med scorene 0-0, og eieren Gigi Becali hadde en nervøs reaksjon etterpå der han skjeller ut treneren Edi Iordanescu. Becali hevdet at spillerne spilte som de ville hver for seg og ikke som et team. “ Vi har mistet et år pga Covid og treneren lar dem spille på denne kaotiske måten!? “sa Becali – som sa også at han hadde lovet å holde kjeft som eier av laget, men “”at nå er det nok”. Becali presterte også å si: “ Jeg kan ikke fordra dette laget !!!” – Skandalen preger den rumenske sportspressen i dag. Iordanescu tok jobben som trener for FCSB i august.| - - - De ce s-a supărat, de fapt, Gigi Becali pe Edi Iordănescu. Detalii din interiorul FCSB

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  “Den fjerde bølgen er ikke over. “ 

valeriu gheorghita sustine o conferinta de presaGheorghita som er lederen for vaksineringen på nasjonalt plan i Romania sier at selv om antallet på døde og smittede har gått ned de siste dagene, er den fjerde pandemibølgen på ingen måte over. Og at det er umulig å forutsi hvordan pandemien utvikler seg i månedene som kommer. “ Igjen: Det eneste vi vet som beskytter mot de verste effektene av denne pandemien er vaksinering” sier obersten som også er lege. |- - - Valeriu Gheorghiţă: Valul patru nu s-a dus. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi...

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Undervisningsministeren med nok et forslag   

Cîmpeanu, o nouă propunere: Să se renunțe la pragul de vaccinare în zonele cu incidența sub 3 la mieEtter å ha fått mye kritikk fra foreldre –og elevorganisasjoner om at kun skoler med 60% vaksinerte lærere kunne åpne etter høstferien denne uka – sier han nå at tettsteder og bydeler der smitteraten er under 3 pr 1000 innbyggere kan skolene åpnes uansett antall vaksinerte lærere. | - - - Cîmpeanu, o nouă propunere: Să se renunțe la pragul de vaccinare în zonele cu


                   VALUTAKURSER PR 09.11.2021            

Image

                        www.xe.com                            


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI