10.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 10.11.2021

Image

  Hundrevis av bygninger i Bucuresti i fare for å kollapse:  

Bloc cu fațada degradată.

- Overborgermester Nicusor Dan sier at det ikke finnes offentlige midler til å sikre hundrevis av bygninger som står i stor fare for å rase sammen dersom et jordskjelv skulle ramme den rumenske hovedstaden.

Og forholdene begrenser seg ikke bare til jordskjelv: - 350 blokker i sentrum av Bucuresti er av eksperter “merket med rødt”. Dvs de er i direkte forfall. Murstein fra vegger løsner og raser ned på gata, balkongfester svikter og deler raser ned på gata – og takrester det samme ved kraftig vind – for å nevne noe. Disse bygningene representerer dermed en daglig fare for offentligheten.

Flere innbyggere i disse bydelene reagerer kraftig på Dan sine utsagn om at det ikke er penger – siden han lovet å rette på dette i sin valgkamp for å bli borgermester – og siden dette er et sikkerhetsspørsmål for alle som beveger seg og bor i områdene. Overborgermester Dan på sin side sier at der det er private eiere er det disse som i første omgang skal sikre blokkene.

Med andre ord intet nytt anno 2021. Lokale media skriver at  Nicusor Dan ender opp i samme bås som sine forgjengere i Rådhuset i denne saken.

REF | Sute de imobile în București, pericol public. Nicușor Dan spune că nu sunt bani de consolidări

  Drosjesjåfør banket opp og kastet ut av bilen sin i Botosani   

taxi

En 32 år gammel mann ble pågrepet av politiet i Botoşani etter at han tirsdag slo ned en drosjesjåfør og stakk av med bilen hans.

Ifølge talsmannen for fylkespolitiet hadde mannen bestilt en tur med en taxi, og rett utenfor tettstedet Suharău overfalt han drosjesjåføren, kastet han ut av bilen og fortsatte deretter turen med seg selv bak rattet på drosjebilen.

Overfallsmannen -  som er fra Constanţa fylke -  nektet å stoppe ved politiets signaler, og stoppet først etter å ha forårsaket en trafikkulykke. Han hoppet da ut av bilen og løp ut på et jorde. For å stoppe ham måtte politiet avfyre ​​ti skudd. – Mannen blir nå tiltalt for flere forhold – blant annet for voldelig overfall, personskader, tyveri og alvorlige brudd på veitrafikkloven.

REF | Taximetrist bătut și dat jos din mașină de un client. Agresorul și-a continuat singur cursa, fiind oprit de polițiști cu focuri de armă

  De formelle forhandlingene om ny regjering har startet.  

gabriela firea iese din lift la parlamentForhandlingene mellom PNL, UDMR og PSD om en ny koalisjonsregjering startet formelt i går. Ulike komiteer med de tre partiene diskuterer ulike tema, spesielt mht. finansiering av store prosjekter som er en del av PNRR-planen - der Romania har fått bevilget flere milliarder fra EU til “renovering” av områder som infrastruktur og helsevesen.

Det hersker – hvis  man skal tro utsagn fra partene - størst uenighet om hvem som skal bli statsminister og finansminister, pm skatteloven, heving av pensjoner og barnetrygd, PNRR-prosjektene og endringer i rettsvesenet.  Partiene skal ha blitt enige om å dele antallet ministre likt mellom seg -  mens minstebror UDMR får to ministre.

REF | Cine lucrează la programul de guvernare PNL-PSD-UDMR. Ciolacu și Firea se ocupă de Finanțe, Cazanciuc și Corlățean de Justiție

  Rumensk familie angrepet med stein i Nord-Irland  

Familie de români, atacată cu pietre în
Irlanda de Nord. Poliţia: „Vor să le facă viaţa
insuportabilă“En rumensk familie bosatt i Nord-Irland har blitt angrepet flere ganger med steiner og gresskar av en ennå uidentifisert gruppe unge mennesker. Politiet sier angrepet er rasistisk.

Florentina Dimache  som bor med sine to barn  i Portadown, Nord-Irland , føler seg ikke lenger trygg etter å ha blitt trakassert gjentatte ganger. Også døren til hjemmet hennes har blitt brutt opp av flere uidentifiserte personer. Den siste hendelsen fant sted lørdag kveld  da rundt 20 tenåringer igjen kastet steiner og gresskar mot huset til Dimache-familien. Ved en annen anledning rev flere personer ned inngangsporten til huset -  og som de deretter knuste, skriver BBC News.

Politiet behandler lørdagens angrep som motivert av rasisme . De har oppfordret innbyggerne i byen til å gi informasjon om gjerningsmennene, - og sier at den rumenske familien er «gjentatte ganger blitt målrettet mobbet og trakassert av en gruppe unge mennesker».

Florentina Dimache forteller BBC News at familien hennes ikke har gjort noe som kan ha provosert denne mobbingen -  og sier hun har blitt utsatt for dette marerittet «bare på grunn av sin nasjonalitet».

REF | Familie de români, atacată cu pietre în Irlanda de Nord. Poliţia: „Vor să le facă viaţa insuportabilă“
Citeste mai mult:
adev.ro/r2b2a6

  Vinteren har kommet i Sureanu-massivet  

Vinteren har kommet til Poarta Raiului. Eierne av hoteller og pensjonater i området håper på en lang skisesong denne vinteren .

REF | A venit iarna la Poarta Raiului, în masivul Şureanu. Hotelierii se aşteaptă la un sezon lung de schi VIDEO
Citeste mai mult:
adev.ro/r2b1ek

  Romania kjøper 12 helikoptre av typen BLACK HAWK produsert i Polen.  

Elicopter Black Hawk cu semnul crucii rosii folosit în operațiuni de salvare

Tjenestemenn fra Romania og Polen signerte  i går tirsdag i det rumenske utenriksdepartementet en avtale om rumenske oppkjøp av Black Hawk-helikoptre produsert i Polen.

Avtalen gjelder en rammeavtale for levering av 12 Black Hawk middels tunge multifunksjonshelikoptre -  som i første rekke skal brukes til redningsoppdrag i nødsituasjoner.

Verdien av kontrakten for helikoptrene produsert i Polen er nesten 270 millioner euro.

REF | România cumpără 12 elicoptere Black Hawk pentru misiuni de intervenție și salvare

  Aurescu vil ha en større amerikansk militær tilstedeværelse   

Romanian Foreign Minister Bogdan Lucian Aurescu answers journalists questions prior to an EU foreign affairs council in LuxembourgRomanias fungerende utenriksminister Bogdan Aurescu sa tirsdag at en økt amerikansk militær tilstedeværelse er meget viktig, ikke bare for Romania - men for hele Balkanregionen. Dette for å sikre sikkerheten i Svartehavet, men også for å dempe konflikter som er i ferd med å utvikle seg på nytt – blant annet i det tidligere Jugoslavia.

Indirekte har en stor amerikansk militær tilstedeværelse i Romania også betydning for situasjonen i Ukraina og Republikken Moldova – mener Aurescu. Den siste uken har Aurescu hatt flere møter med tjenestemenn fra amerikansk UD.

Erklæringene til Romanias utenriksminister kommer også i en setting som samsvarer med Klaus Iohannis sine innvendinger mot et foreslått eget militært EU-forsvar i tillegg til NATO. - “ NATO med USA som hovedpartner er det forsvaret Romania trenger, ingen andre varianter er nødvendig ” sa presidenten i Romania da.

REF | Bogdan Aurescu: Cred că prezenţa militară americană în regiune trebuie crescută, nu doar în România

  Video med knivstikking i en butikk er blitt offentliggjort .  

atacI forrige uke stakk en 17 år gammel gutt en kvinne i nakken med kniv inne i en butikk i Cluj Napoca. Tilsynelatende helt uten motiv. Videoen fra overvåkingskameraene i butikkene har nå blitt offentliggjort. Kvinnen er fortsatt innlagt på sykehus og den 17 år gamle gutten er plassert på en spesiell psykiatrisk institusjon.

Saken har også dukket opp i media igjen fordi faren til gutten har gått ut med kraftig kritikk av det psykiatriske helsevesenet i Cluj Napoca. Gutten har vært registrert med psykiske problemer i flere år og faren sier at når de har bedt om hjelp med en grundig behandling av gutten har de blitt ignorerte - og gutten overlatt til inkompetente ansatte i systemet som skal hjelpe mentalt syke barn.

REF | VIDEO. Momentul în care un tânăr de 17 ani a înjunghiat o femeie într-un supermarket din Cluj-Napoca

 

    PANDEMIEN I ROMANIA  10.11.2021    

Det siste døgnet:

Image   Nye tilfeller av Covid  

|: 7589Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay   

Image  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 487  

Image  Personer helbredet av Covid  

|: 13920   Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

|: 67874  Down Arrow clip art free vector | Download it now!

   ALLE OFFISIELLE TALL HER     Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domain


Stiri Satu Mare for Android - APK Download   USA og Romania vil samarbeide om Visa Waiver  

Immigration and passport control at the airport. woman border control officer puts a stamp in the US passport of american citizen. ConceptUSA vil hjelpe Romania med å informere sine innbyggere om hva som gjelder når man søker visum for reiser og opphold i USA. Avslagene på slike søknader er per dato 10% i Romania. Kommer søknadsavslagene under 3% blir det innført visumfrie innreiser for rumenske borgere til USA | - - - Includerea României în programul Visa Waiver: SUA și România, campanie comună pentru reducerea ratei de refuz a vizelor

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Ciolos har ikke gitt opp likevel   

Dacian Cioloș.Lederen i USR utelukker ikke at USR kommer i regjeringsposisjon før neste valg. “ Vil man ha gjennomført noe, må man være i regjeringsposisjon” sa Ciolos. For tiden er USR helt satt på sidelinja etter at PNL og PSD har sagt de vil danne regjering sammen. | Cioloș nu exclude revenirea la guvernare până la următoarele alegeri. „

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  96% vaksinerte i ei bygd med rom-folk   

batranaBalnaca – et bygdesamfunn i Bihor med 400 personer som etnisk sett er rom – har imponert med graden av vaksinerte. Kun 17 av de 400 personer er uvaksinerte. Lederne har motivert innbyggerne og bedt dem overse all fake news og tenke logisk. Lederne for samfunnet sier at folk skjønner at livet blir lettere og mer praktisk når man er i besittelse av et vaksinesertifikat. Og at dette er like viktig for mange som helseaspektet ved vaksinering.  | - - - Comunitate de romi cu 96% vaccinați. Cum i-au convins liderii să se imunizeze: „

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Ciuca blir statsminister  

Generalul Nicolae-Ionel Ciucă, desemnat prim-ministru interimarDet siste fra kilder som følger regjeringsforhandlingene bak lukkede dører sier at partiene er enige om at Ciuca skal bli foreslått for Iohannis som statsminister i koalisjonsregjeringen. Men dette er ikke kunngjort offisielt fra noen av partiene så langt.   | - - Cum ar putea arăta Guvernul PNL-PSD-UDMR. Nicolae Ciucă, agreat pentru funcția de premier


Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Nelu Iordache dømt til 6 års fengsel    

Nelu Iordache, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Transalpina. Foşti şefi din CNADNR - pedepse cu suspendareMannen som blant annet eier flyselskapet BLUE AIR – NELU IORDACHE - er i siste og endelige runde av domstolene dømt til 6 års ubetinget fengsel for korrupsjon og skattesvindel i forbindelse med en modernisering av Transalpina-veien. Tidligere dommer i denne konkrete saken er dermed henlagt. Hans medtiltalte i saken har fått betingede dommer -  pluss krav om restskatter i millionklassen.. Til sammen skal de ha lurt den rumenske staten for 45,7 millioner lei. – Nelu Iordache på sin side sitter allerede i fengsel i en annen korrupsjonssak der han soner en dom på 11 år og 9 måneder for misbruk av EU-midler under moderniseringen av veien Nădlac - Arad. |- - - Nelu Iordache, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul Transalpina.


Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Bil havnet i fotenene ved Parlamentsbygningen  

En sjåfør havnet i går kveld i brønnen med fontener foran Parlamentet i Bucuresti med bilen sin Den høye hastigheten og den våte veien gjorde at mannen mistet kontrollen over bilen. Dette er en reprise av en lignede situasjon tidligere i høst – da av en annen sjåfør | - - - VIDEO. Încă o mașină a ajuns în fântânile din fața Parlamentului

                                 VÅR FACBOOKSIDE    Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domain                     


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI