13.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 13.11.2021


   Sju butikker og en bank bøtelagt for Black Friday-juks   

- Bøter for til sammen 260000 lei er gitt sju butikker og en bank for grove feilinformasjoner i forbindelse med promoteringen av Black Friday.

I følge ANPC – den rumenske forbrukerkontrollen -  hadde de engasjert en egen kontrollgruppe  - “Black Friday Special Command ” - som fredag ​​sjekket 10 store økonomiske operatører fra hele Romania. Dette var selskaper som promoterer spesielle rabatter i denne perioden.

Det ble funnet uregelmessigheter hos åtte av dem. Og Forbrukerrådet har oppgitt navnene, alle svært kjente i Romania:

Grup Editorial Litera SRL - www.litera.ro, HCV International SRL - www.watchshop.ro, Electronic Word SRL - www.badabum.ro, Jysk Romania SRL - www.jysk.ro og en butikk med direktesalg Jysk Ploieşti, Retail Concept Design SRL (Mobexpert Bucharest), mobiloperatøren Orange Romania SA, DHS Bike Part Deva og banken BRD Timişoara.  I tillegg har el-kjeden ALTEX blir bøtelagt tidligere denne uka. Forhold som Altex umiddelbart gikk ut og beklaget.

Bøtene er gitt basert på flere forhold: – Ukorrekte prisrabatter, feilinformasjon om kreditter, feilinformasjon om ratene ved tilbakebetaling av kreditter, feilinformasjon om bonusordninger, upresise garantier  og  ikke-fungerende leveringsavtaler.

Ref  | Şapte magazine şi o bancă, amendate 260.000 de lei de Black Friday

   Regjeringsforhandlingene:Dyp uenighet om finans og rettsvesen.   

Negocierile pentru formarea guvernului s-au blocat la finanțe și justiție. Liberalii au acceptat creșterea pensiilorRegjeringsforhandlingene mellom PNL , PSD og UDMR er i gang kontinuerlig, men ulike syn  på skattlegging og den spesielle kontrollkomitéen for rettsvesenet bremser på endelige avtaler.

PSD vil ha progressiv skatt i Romania som i de fleste andre land i Europa, men sier de kan godta “ en gradvis overgang” siden PNL er helt imot. PSD vil heller ikke oppløse den spesielle kontrollkomiteen for rettsdommere som partiet opprettet i sin siste  regjeringsperiode -  men som også EU sammen med PNL har sagt ikke har noe å gjøre i en rettsstat. Uansett virker det som forhandlingene vil føre til en regjering som allerede kan utnevnes i slutten av neste uke –og at uenighetene vil bli løst underveis i en regjering. Dette er konklusjonen blant flere observatører.

Kilder som kjenner forhandlingene sier at det er nesten avklart at det blir Ciucu som blir statsminister – selv om fungerende statsminister Citu ikke ved en eneste anledning har bekreftet dette.

Ref | Negocierile pentru formarea guvernului s-au blocat la finanțe și justiție

   Hytta til Julenissen i Sibiu forvandlet til vaksinesenter   

Casa lui Moș Crăciun din Sibiu va fi transformată în centru de vaccinareI  Sibiu er julenissens hus på det store torget forvandlet til det hyggeligste vaksinasjonssenteret mot Covid i Romania
Sibiu forbereder seg på å også å ønske selve Julenissen velkommen nærmere jul. Foreløpig er huset hans på vintermessen omgjort til et anti-COVID-vaksinasjonssenter.

“La oss starte julefeiringa på nytt  -sammen!   - er slagordet til den siste vaksinasjonskampanjen som er lansert i Romania - og som dette julenisse-vaksinesenteret er en del av.

Ref La Sibiu, Căsuța lui Moș Crăciun din Piața Mare, transformată în cel mai vesel centru de vaccinare anti-Covid

   Jaqueline Cristian tapte sin første WTA-finale   

Jaqueline Cristian într-un meci de la Linz.Rumenske JAQUELINE CRISTIAN - som kom til finalen i tennisturneringen i Linz etter at Halep trakk seg -  tapte finalen mot amerikanske Alison Riske i går kveld.

For den 23 år gamle rumenske tennisutøveren, rangert som nummer 100 i rangeringen til WTA, var dette den første finalen i en profesjonell turnering. Hun vil nå klatre opp til rangering 73 på WTA-lista.plass.

Ref | Jaqueline Cristian a fost învinsă în prima ei finală WTA din carieră, după un meci dramatic

   Julemarkedet i Bucuresti åpner 26.november   

Târgurile de Crăciun se întorc în marile orașe. Piețele centrale vor fi pline din nou de tarabe cu bunătăți- Julemessen i Bucuresti åpner 26. november og  dette markedet vil holde åpent til 26. desember 2021. Messen skal bli organisert på Universitetsplassen -  sies det i en pressemelding fra ordførerens kontor.

Fra 26. november vil besøkende på julemessen finne daglig inspirasjon til sesongbasert shopping: - kunsthåndverk, håndmalte globuser, bjeller, kranser, dekorasjoner og pynt. Det vil også være salg av  sesongspesifikke matprodukter som kaker, paier, lollipops, pepperkaker, hjemmelaget sjokolade, varm drikke eller snacks

Dette blir den 14.de utgaven av Bucuresti julemarked . Treet som skal plasseres på Universitetsplassen har en høyde på 15 meter, - kan resirkuleres, er slitesterkt og miljøvennlig, laget av tre og utsmykket med utskårne ornamenter – sier Bystyret.  Det vil også bli arrangert små konserter og spesielle øyeblikk dedikert julehøytiden.

Inngangsbilletten blir 5 lei hvis den er kjøpt online, 7 lei hvis kjøpt ved inngangen. Barn under 12 år har gratis adgang.

Ref |  Târgul de Crăciun București se deschide pe 26 noiembrie, în Piața Universității.

   “ De som ikke vil vaksinere seg, må selv betale testene sine”   

Florin Cîțu: „Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii de la buget”Fungerende statsminister Florin Citu sier at ansatte som ikke vil vaksinere seg etter at Parlamentet vedtar vaksinesertifikat som obligatorisk for alle når de går på jobb – kun kan komme inn på jobben med en ny negativ Covidtest. Og denne må de selv betale for siden vaksinen fra statens side er gratis.

I går ble det klart at det er et stort flertall i nasjonalforsamlingen for å gjøre vaksinesertifikat for obligatorisk på alle arbeidsplasser. Vedtaket ventes å tre i funksjon om to uker.

Ref  | Florin Cîțu: „Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii de la buget”

   PNL og PSD enige om hvem som skal være sjef i TVR   

UPDATE - Înţelegere PNL - PSD: Liberalii vor numi şeful TVR, iar social-democraţii vor pune şeful radioului public. Jurnalistul Dan Turturică, propus de Guvernul Cîţu, va prelua şefia TVR - surse  / Pe cine propun partidele în CA ale TVR şi SRRPNL og PSD har under regjeringsforhandlingene gjort en avtale om den statlige kringkastingen:

PNL skal utnevne hovedsjef for de statlige fjernsynskanalene TVR, -  og PSD vil utnevne sjef for de offentlig radiokanalene.

Det er allerede klart at journalisten Dan Turturică, foreslått av Cîţu-regjeringen, skal ta over ledelsen av TVR  | Bildet |

Ref  | Inţelegere PNL - PSD: Liberalii vor numi şeful TVR, iar social-democraţii vor pune şeful radioului public.

   Update på antallet åpne skoler i Romania    

Ministerul Educaţiei: 71,86% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar vor avea activitate faţă în faţă în săptămâna 15-19 noiembrie/ Aproape 5.000 de unităţi cu rata de vaccinare mai mică de 60% vor face cursuri onlineDen rumenske utdanningsministeren sa fredag at tall viser at 71,86 % av utdanningsenhetene vil ha aktivitet ansikt til ansikt i uken 15.–19. november. Dette basert på oppdaterte tall i går 12.november. Dette er kun en minimal endring fra siste uke.

Og det er nesten 5000 enheter i grunnskolen og den videregående skolen som har en vaksinasjonsrate blant de voksne ansatte på mindre enn 60 % – og disse har derfor nettskole. Med andre ord: Oppdateringen i går viser nesten ingen forandring den første uka etter avsluttet høstferie.

Ref  | Ministerul Educaţiei:Aproape 5.000 de unităţi cu rata de vaccinare mai mică de 60% vor face cursuri online

   Fotball: Radoi har ikke ombestemt seg   

Şefii FRF i-au spus lui Rădoi ce selecţioner vine! Decizia lui Burleanu şi Stoichiţă după plecarea actualului antrenor al tricolorilor

Mirel Radoi - som er trener for det rumenske landslaget i fotball -  har ikke ombestemt seg etter 0 – 0 mot Island. Han slutter som selvannonsert tidligere i høst etter landskampen mot Liechtenstein. Ledere i det rumenske fotballforbundet har igjen forsøkt å få han til å fortsette – uten å lykkes. Landslagsspillerne er også fornøyde med Radoi som trener og har bedt han fortsette – med samme resultat.

Lederne i fotballforbundet skal i går ha nevnt for Radoi hvem som vil bli utnevnt til ny landslagstrener – men Radoi ville ikke si hvem dette var på en påfølgende pressekonferanse. Han sa kun at “ det vil bli en rumener – som de fleste kjenner. ”

Ref | Şefii FRF i-au spus lui Rădoi ce selecţioner vine! Decizia lui Burleanu şi Stoichiţă după plecarea actualului antrenor al tricolorilor

   Alvorlig ulykke i skogen, mann skadet av egen vogn    

Elicopter SMURD la o intervenție în Maramureș.En mann i Maramures var på jobb ute i skogen med hest og vogn. Mannen var foran hestene sine da han skled og havnet under hjulene på vogna som ble trukket av hestene. Til alt hell var han ikke alene, og personen som så det hele ringte 112.

På grunn av det vanskelige adkomstterrenget deltok redningsteam fra Maramureș i aksjonen for å berge mannen. Og fordi mannen trengte akutt legekonsultasjon, ble et SMURD-helikopter tilkalt.

Nå ligger mannen på sykehuset i Baia Mare. Han er alvorlig skadet, men legene sier han er utenfor livsfare.

Ref  |  Accident în pădure: Un bărbat a fost rănit grav de propria căruță


   PANDEMIEN I ROMANIA  13.11.2021    

Det siste døgnet:

Image    Nye tilfeller av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 4884   

Image   Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 307    

Image   Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay : 13742  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay : 97711   

    ALLE OFFISIELLE TALL HER          Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domain


   Siste oppdateringer:   

 Enda en pinlig runde for OverborgermesterenStiri Satu Mare for Android - APK Download

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cu masca, gesticuleaza in timpul unei declaratii de presaOverborgermester Nicusor Dan kommer ikke inn på åpningen av Julemarkedet som bystyret hans åpner i slutten av denne måneden - fordi han ikke er vaksinert mot Covid. Denne halvt komiske, halvt pinlige saken er episode nr 2 etter at  han for noen dager siden ikke fikk komme inn på møtet med regjeringen av samme grunn. Forklaringen hans er at han ikke har vaksinert seg fordi han hadde Covid i vår og tror han ennå er immun. Men at han tenker på saken.  - - - Nicușor Dan nu poate intra la Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei, pentru că nu are certificat verde

Stiri Satu Mare for Android - APK Download WHO: En tredje dose er skandaløs!

Verdens Helseorganisasjon sin leder sier at det er skandaløst at land nå satser på en tredje dose for sine gene innbyggere - mens fattige land fortsatt venter på sin første dose. Kritiske kommentarer i rumenske media sier at dette viser hvor virkelighetsfjern WHO er. Mange land har donert vaksiner til andre land, blant annet har Romania gjort dette i Nord-Afrika. Videre kommentarer: Mange av disse fattige landene “til WHO “er helkorrupte og derfor blir det ikke kjøpt vaksiner på nasjonalt plan. Og at WHO ikke har rett til å kritisere land som vil sikre helsen til sine egne innbyggere - uansett BNP. | - - - OMS: Imunizarea cu doze booster este „scandaloasă”, în timp ce cei din țările sărace aşteaptă în continuare prima doză de vaccin

Stiri Satu Mare for Android - APK Download App viser oppvarmingen i byen

Selskapet Termoenergetica har nå lansert en app på mobiltelefoner der innbyggerne i Bucuresti kan se hvordan oppvarmingssystemet funger – hvilke områder der oppvarmingen fungerer eller der den ikke fungerer. Appen heter TERMOALERT og finnes på APP STORE eller PLAY STORE | - - -  Bucureștenii pot verifica în timp real starea sistemului de încălzire din oraș.

Stiri Satu Mare for Android - APK Download BLACK FRIDAY – rekorder på rekke og rad

eMAG Black Friday 2021. Care sunt cele mai bine vândute produse în vinerea neagrăSalget under årets BLACK FRIDAY i Romania har slått alle rekorder. Nytt i år er rekorden på en bestilling som har oversteget 10000 euro til en og samme kunde. En av de større onlineplattformene i Romania rapporterte i går om 529 bestillinger per minutt.  Dette er 37% mer enn fjorårets Black Friday. Den klare trenden med at det selges mer på Black Friday online enn direkte i butikkene bekreftes igjen dette året – noe som også er katalysert av pandemien. | - - -  Vânzări record de Black Friday 2021

 Stiri Satu Mare for Android - APK DownloadRUSSLAND ØKER PRESSET MOT EU

Rusia creşte presiunea asupra UE. Moscova a trimis trupe de desant la graniţa dintre Belarus şi PoloniaRomania er bekymret over det presset Russland nå utøver på grensen mellom Hvite-Russland og Polen ved at de har sendt tropper ved grensen til disse to landene på Hvite-Russland sin side. Ytterligere bekymringsfullt sier rumenske strateger er Bloomberg sin melding i går om at de mener Russland har seriøse planer om å invadere Romanias naboland Ukraina. Og at USA skal ha varslet land i Europa om dette.

REF | Rusia creşte presiunea asupra UE. Moscova a trimis trupe de desant la graniţa dintre Belarus şi Polonia

REF | Bloomberg: Statele Unite avertizează Europa că Rusia ar putea plănui o invazie a Ucrainei

                                                  

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI