18.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 18.11.2021

Image

  Helseministeren sier han ikke har penger til å betale lønninger i desember.

cseke attila ministrul interimar al sanatatii in studioul digi24Fungerende helseminister Cseke Attila erklærte onsdag kveld på Digi24 at helsedepartementet ikke har penger til å betale lønn til sine ansatte i desember!

Han sa at det søkes etter flere løsninger, i påvente av en budsjettregulering som først kan komme etter dannelsen av den nye regjeringen. Dersom dette ikke gjøres før utgangen av november vil de ansatte ikke få lønn i desember – sier ministeren.

Kunngjøringen har sjokkert - og ikke minst de nær 75000 ansatte som får lønningene sine fra Helsedepartementet.  Det dreier seg om leger, sykepleiere, ambulansepersonell og spesialister i nødsituasjoner. Personer som under hele pandemien har vært i første rekke når det gjelder kampen mot Covid.

REF | Cseke Attila spune că Ministerul Sănătății nu are bani pentru salarii în decembrie: „Se caută soluții”

  Ansatt i DNA tatt på fersken da han fikk 6000 euro i bestikkelse   

bancnote de euro date dintr-o mana in altaEn ansatt i antikorrupsjonsbyrået DNA ble tatt på fersken av sine kollegaer da han mottok 6000 euro i bestikkelser.Dette for å gi en kontrakt til et bestemt selskap om kjøp av overvåkingsdroner.

Nicolae Răzvan Despa, en spesialist på teknologi ansatt i DNA, ble umiddelbart varetektsfengslet i 24 timer, ifølge en uttalelse fra DNA sentralt.

Ifølge DNA, mellom 15. september 2021 og 16. november 2021, skal Despa ha krevd et beløp på 15000 euro av en forretningsmann – og som nå er vitne i saken -  og etter flere "forhandlinger" godtok Despa løftet om et beløp på 12 000 euro betalt i to rater. Da første raten skulle mottas ble han tatt på fersken.

REF | Un angajat al DNA a fost prins în flagrant de colegii săi în timp ce lua mită 6.000 de euro

  Tidligere transportminister dømt til 4 års ubetinget fengsel. 

Dan Sova la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucurest.Tidligere samferdselsminister Dan Șova ble onsdag dømt til fire års fengsel for korrupsjon, i CET Govora-saken. Avgjørelsen fra Bucuresti lagmannsrett er ikke endelig og kan ankes.

Dommen kommer i en sak som media kaller rotete fra rettsapparatet sin side.Den handler om saken der Dan Şova i juni 2018 ble dømt av Høyesterett til tre års fengsel, men han ble løslatt fra fengselet etter seks måneder. Dette da dommen hans ble annullert basert på en avgjørelse fra Grunnlovsdomstolen som sa det var ulovlig med rettsmøter med 5 ulike dommere slik det var gjort under saken til Sova i Høyesterett.

Ifølge DNA skal daværende minister Sova ha mottatt til sammen over 100000 euro under bordet for ulike kontrakter.

REF | Fostul ministru Dan Șova a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

  Regjeringsforhandlingene har tatt form som et “reality show”  

florin citu cu masca, la o conferinta, isi aseaza cravataRumensk presse uansett politisk farge skriver at de regjeringsforhandlingene som nå pågår i Romania er blitt de mest kaotiske noensinne. Og dette fordi ingen gir felles erklæringer til offentligheten, kun separate og selvmotsigende erklæringer.

Hovedkonflikten mellom partiene - som ene og alene dreier seg om hvem som skal bli statsminister - presenteres med private utspill som et slags reality show – er en kommentar.-  Skulle de klare å danne en regjering, kan denne kommunikasjonsformen neppe love godt – er en annen kommentar.

Dette er noen av utsagnene det siste døgnet:

  • PNL sin Citu sier at forhandlingene er blokkert.  Dette fordi begge partiene vi ha statsministeren i første “rotasjonsrunde”.”Jeg foreslo Rafila som statsminister, men Ciolcau nektet” opplyste Citu. Andre sier Citu har forsøkt å få sin kamerat og partikollega Dan Vilceanu som statsministerkandidat.
  • PSD sin Ciolacu sa i går at i neste uke vil Romania ha en ny regjering. Uten å si hvem som blir statsminister.

Ciolos fra USR sier at “forhandlingene er et latterlig spill fra PNL, PSD og UDMR der de forsøker å stjele ministerstolene fra hverandre.”

  Sjåfør stakk av etter å ha skadet fem år gammel gutt  

Un șofer a fugit de la locul accidentului după ce a lovit un copil de 5 ani  pe o alee din SibiuEn sjåfør stakk av fra ulykkesstedet etter å ha truffet et 5 år gammelt barn i en bakgate i Sibiu onsdag kveld, ifølge IPJ Sibiu.

Gutten var sammen med sine foreldre utenfor en boligblokk. Han stakk av fra morens hånd og løp ut i gata hvor han ble påkjørt av en bil. Sjåføren av bilen stoppet ikke enda han helt tydelig var klar over hva som hadde skjedd.

Barnet ble fraktet av foreldrene til sykehus for medisinsk behandling, – og til alt hell var skadene mindre og han slapp sykehusinnleggelse.

Føreren og bilen har blitt identifisert av politiet. Det handler om en 65 år gammel mann fra Sibiu. - Politiet reiser nå en straffesak mot mannen - om legemsskader og flukt fra en forårsaket ulykke.

REF | Un șofer a fugit de la locul accidentului după ce a lovit un copil de 5 ani

  Det rumenske kriminalpolitiet gransker deputat og anti-vaksinist Sosoaca 

DIICOT preia un dosar care o vizează pe Diana Şoşoacă în legătură cu blocarea unui centru de vaccinare anti-COVID

Statsadvokatens kontor har pålagt  DIICOT å overta en straffesak rettet mot senator Diana Şoşoacă. Dette  i forbindelse med hennes blokkeringen i september av et vaksinasjonssenter i en kommune i Iaşi fylke.

Det har vært usikkerhet om hvilken rettsinstans som skulle ta tak i saken. Tjenestemenn på statsadvokatkontoret sier at tross nøling tidligere, kan saken nå likevel bli gransket av DIICOT fordi en av forbrytelsene er innenfor kompetansen til denne politietaten - nemlig formidling av falsk informasjon som truer nasjonal sikkerhet.

I september blokkerte en gruppe antivaksinasjonsdemonstranter ledet av senator Diana Şoşoacă tilgang til et åpent vaksinesenter i Răchiteni kommune, Iaşi fylke. Denne byen var da i det røde scenariet på grunn av det store antallet COVID-19-tilfeller.

REF | DIICOT preia un dosar care o vizează pe Diana Şoşoacă

  Ung mann mistet hånd og kan miste et øye etter prosjektileksplosjon   

proiectile (5)En 19 år gammel mann fra Iași har blitt uten venstre hånd og vil mest sannsynlig miste et øye etter å ha forsøkt å kutte et prosjektil med en bormaskin.

UPU SMURD Iaşi sier at nødoppringingen kom fra landsbyen Petriş, og at gutten opprinnelig sa at telefonen hans hadde eksplodert i hånden hans.

Det viste seg senere at den unge mannen hadde boret en patron med en bormaskin og at patronen eksploderte. Patronen var i form av et prosjektil  - og han skal ha oppbevart patronen lenge i et skap.

19-åringen ankom i all hast til St. Spiridon Hospital i byen Iasi. Han fikk amputert restene av venstre hånd og kan miste høyre øye. Han pådro seg også flere skader på nesten alle kroppsorganene.

Den unge mannen opereres yetterligere denne uka av fagfolk innen generell kirurgi, kjevekirurgi, oftalmologi, plastisk kirurgi og ortopedi. “ Vi er ekstremt reserverte når det gjelder resultatet av operasjonene “ sier en talsmann for sykehuset.

REF | Un tânăr din Iași a rămas fără o mână și riscă să-și piardă și un ochi

  Roboter revolusjonerer også rumensk business  

REF | Tehnologia de ultimă generație revoluționează afacerile românești

Tehnologia de ultimă generație revoluționează afacerile românești. Roboții lucrează cot la cot cu oameniiUtviklingen av teknologi har endret måten fabrikker opererer på. Også i Romania. - De store selskapene i Romania har gjort investeringer på titalls millioner euro for å digitalisere tjenestene sine.

Romania produserer kjøleskap, vaskemaskiner, fjernsyn, bildeler og små fly  som når dusinvis av land rundt om i verden. Det er stadig flere ansatte som nå har har fått endret arbeidsoppgavene sine .De programmerer, overvåker og kontrollerer roboter i fabrikker som nå gjør arbeidet de selv utførte for noen år siden . Og tiltakene som er tatt har ført til økt produktivitet og reduserte utgifter.

Et eksempel: I Ulmi, i Dâmbovița fylke, bare 8 kilometer fra byen Târgoviște, ble den første fabrikken i Romania innviet i 2019 som 100"% har tilpasset seg til nye teknologier. Ingeniører og operatører jobber side om side med 200 roboter.

    PANDEMIEN I ROMANIA  18.11.2021    

Det siste døgnet:

Image   Nye tilfeller av Covid  

|: 3535Down Arrow clip art free vector | Download it now!   

Image  Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 350  

Image  Personer helbredet av Covid  

|: 8164   Down Arrow clip art free vector | Download it now!

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domain|: 97073 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER | Pil er tendens sammenlignet med siste døgn


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Prisene på blokk-oppvarming kan bli tredoblet   

Tarifele la căldură s-ar putea tripla. Între timp s-au încins spiritele în comisiiMangelen på vedtak i Parlamentet om støtte til kommunal oppvarming i boligblokker kan føre til at prisene denne vinteren blir tre ganger så høye som sist vinter. Det ble også munnbruk og hissig stemning i Energikommisjonen i Parlamentet i går da overborgermester Nicusor Dan var innkalt der. Dette etter at han ba om statsstøtte til oppvarmingen i hovedstaden. - Nicusor Dan ble så sint at at han pakket sakene sine og forlot møterommet før det hele var over. “Dette er bare sirkus” sa han til media som ventet utenfor.

| - - -  Tarifele la căldură s-ar putea tripla. Între timp s-au încins spiritele în comisii

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Forsøkte å smugle falske eurosedler inn i Italia i en pute 

Bărbat reținut după ce a încercat să trimită în Italia bancnote de euro  false, ascunse într-o pernă VIDEO -  •Ştiri Din Surse •100% LIVE NEWS• En 35 år gammel mann ble tatt på fersken i går mens han skulle sende falske eurosedler til Italia, gjemt i en pute. Politiet tok den mistenkte da han ga pakken til de ansatte i et internasjonalt transportselskap. Undersøkelser har avslørt at mannen mellom april og november 2021 skal ha sendt falske sedler til i Italia . Etter at han selv ankom Italia i denne perioden vekslet han selv til seg de falske sedlene med ekte sedler. Ofte med folk på gata,på torg og i småbutikker. Disse ekte eurosedlene vekslet han inn på vekslingskontor i Romania da han kom hjem igjen.Deretter skal ha brukt pengene til kjøp av narkotiske stoffer – sa fylkespolitiet i Galati onsdag,

| - - - Un român a încercat să trimită în Italia sute de bancnote false, de 50 și 100 de euro, ascunse într-o pernă

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Antallet ladestasjoner for elbiler i Romania   

statie incarcare masini electriceJournalister konfronterte i går Romanias miljøminister med mangelen på ladestasjoner mange steder – og dette siden mange rumenere nå kjøper elbil. Ministeren sa at om fem år vil Romania ha 18000 slike ladestasjoner.  

| - - - Câte stații de încărcare pentru mașini electrice vor exista în România în următorii 5 ani? Ministrul Mediului: Interesul e mare

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Den rumenske skattefuten innfører CHAT på din offisielle nettside   

laptop tastatura mana cu card bancarDet rumenske skattevesenet ANAF har nå innført en chat-service på sin offisielle nettside. Her kan skattebetalere få en dialog med med en ansatt om selve nettfunksjonen,skatteregler eller oppdateringer om dette – og selvfølgelig eventuell personlig veiledning mht. innbetalingene. 

| - - -  ANAF lansează un chat pentru contribuabili

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Motorveiene i Romania skal få Wifi med høy hastighet    

autostrada internetMotorveier og nye riksveier som bygges i Romania skal nå få Wifi-sendere med høy internetthastighet inkludert som en obligatorisk del av byggeprosjektene. Disse senderne skal gi raskt internett på hver meter av motorveien.Dette forslaget vil bli vedtatt i Parlamentet om kort siden det er et klart flertall for ideen. Den fungerende regjeringen sier at lignende sendere vil også bli plassert på eksisterende motorveier. 

| - - - Autostrăzile și drumurile care se construiesc în România vor avea internet de mare viteză

                                                          

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI