19.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 19.11.2021

Image

  4 personer drept da en mine eksploderte på en våpenfabrikk: 

Tragedie în județul Vâlcea. Patru oameni au murit, după ce a explodat o mină antipersonal

- En tragedie skjedde torsdag på våpenfabrikken i Băbeni, Vâlcea fylke. En antipersonellmine eksploderte og drepte fire mennesker: – tre menn og en kvinne.Tre andre personer ble svært alvorlig skadet og ble transportert til sykehuset etter den voldsomme eksplosjonen. “Tilstanden er alvorlig for alle, men stabil” sier legene

Katastrofen skjedde under et spesialkurs der ansatte lærte å spesialbehandle ammunisjon, - et kurs som ble utført av et autorisert firma. Eksplosjonen skjedde på en plattform der kursdeltakerne hadde tre miner foran seg.

Det territoriale arbeidstilsynet har åpnet etterforskning - sammen med politiet.Etterforskningen må i første rekke avklare om prosedyrene for slike kurs er fulgt.

REF | Tragedie în județul Vâlcea. Patru oameni au murit, după ce a explodat o mină antipersonal

  Koalisjonsregjeringen begynner å ta form  

negocieri psd pnlPNL skal ha foreslått NICOLAE CIUCU som statsminister i første omgangsrunde – og PSD skal ha godtatt dette mot å få finansministeren. Dette i en periode på 18 måneder og deretter blir PSD sin Ciolacu statsminister og PNL får finansministeren.

Partiene PNL, PSD og UDMR skal også ha blitt enige om en sosial pakke som omfatter økningen av alderstrygd, barnetrygd og minstelønner. Uenigheten om den prosentvise økningene av pensjonene skal ha blitt løst med å øke de minste pensjonene mer enn de andre generelt.

Leder i PSD Ciolacu sier at Romania vil ha en ny regjeringen innen torsdag i neste uke.

  Den nye lista med grønne, gule og røde land mht. smitte er offentliggjort   

telefon cu certificat covid in aeroport

Den nasjonale komitéen for beredskapssituasjoner godkjente i møte torsdag 18. november 2021 oppdateringen av listen over land med høy epidemiologisk risiko. I Europa er det få endringer sammenlignet den forrige oppdateringen: Kypros har gått fra gul sone inn i den røde sonen, og Frankrike og Portugal går fra grønn sone til gul sone.

NORGE er på den røde lista med en smitterate på 4,0. - Romania er selv rød sone med en smitterate på 4,5 per 1000 innbygger 

Andre land på den røde lista: Slovenia 20,4 – Østerrike 15,3 - Serbia 9,9 – Nederland 9,4 – Ungarn 8,8 – Bulgaria 7,7 – Danmark 6,6  - Island 5,5 – Tyskland 5,3 

   DEN KOMPLETTE LISTA OVER ALLE LAND FINNER DU HER  

Finland er i gul sone med 1,9 – og Sverige i grønn sone med 1,1.

REF | DOCUMENT. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Franța și Portugalia întră în zona galbenă

  David Popovici nominert som Europas beste unge idrettsmann i 2021 

David Popovici prezintă medaliile pe aeroportul Otopeni.

Den unge svømmeren David Popovici er en av de fem finalistene som kjemper om Piotr Nurowski-prisen, en utmerkelse som tildeles av Association of European Olympic Committees (EOC) til den beste unge europeiske idrettsutøveren i 2021. Dette opplyser den rumenske OL-komiteen.

De fire andre EOC-nominerte er Sky Brown fra Storbritannia (skateboard), Adriana Cerezo Iglesias fra Spania (taekwondo), Viktoria Listunova fra Russland (gymnastikk) og Adriana Vilagos fra Serbia (friidrett).

Prisen skal deles ut i Slovakia den 25 og 26.november. Vinneren får en premie på 15000 euro.

REF | David Popovici, nominalizat la titlul de cel mai bun tânăr sportiv european în 2021

  Rød intervensjonsplan etter at buss kolliderte med tankbil

Accident grav între un autocar și o cisternă încărcată cu combustibil. A fost activat Planul RoșuEn ulykke mellom en buss og en tankbil fant sted i Bistrița-Năsăud fylke i går kveld litt etter kl. 17:00.

En røde intervensjonsplan ble aktivert og redningsmannskapene fant på det angitte stedet 15 personer, inkludert en 59 år gammel mann som befant seg i hjerte- og lungestans. Dessverre, til tross for innsatsen fra de medisinske mannskapene, døde han.

Ytterligere 14 personer var skadde. Disse fleste skadde fikk omsorg av legene direkte på veien - og ble ikke fraktet til sykehus, En mann på 52 år ble derimot transportert til medisinsk sykehusbehandling.

REF | Accident grav între un autocar și o cisternă încărcată cu combustibil

  Parkeringshus til 25 millioner euro “har blitt museum”  

Parcarea de la Decebal, construită de Negoiță cu 25 milioane de euro, s-a transformat în „muzeu”Parkeringshuset ved Decebal  som bydelsordfører Negoita har bygget under bakken til 25 millioner euro er blitt stående ubrukt.

Disse parkeringsplassene i Sektor 3 for 777 biler - kan bli stående ubrukt på “ubegrenset tid” - fordi under byggingen er brannforskriftene med slike bygg ikke fulgt i det hele tatt.

Branntilsynet har etter byggeslutt ikke godkjent brannsikkerheten i det store kjellerbygget - og sier at få av de generelle påbudene i så måte er etterfulgt.

Nå er det ingen som vet hvem som kan eller vil rydde opp i skandalen.  Det vil koste. Firmaet som bygget parkeringshallen påtar seg ikke noe ansvar – og bydelskontoret er taus om saken. Bydelsordføreren sa i vår at hallen skulle åpnes 15.september. Nå skriver pressen at hallen “trolig blir et museum”

REF  | Parcarea de la Decebal, construită de Negoiță cu 25 milioane de euro, s-a transformat în „muzeu”

  Deputater truet med døden dersom de stemmer for obligatorisk sertifikat.  

Thousands of Australians Targeted by SMS "Hitman Scam" | The Mary SueFlere liberale parlamentarikere har mottatt truende tekstmeldinger på sine offentlige mobiltelefoner. Dette i forbindelse med avstemningen om det grønne sertifikatet obligatorisk på alle arbeidsplasser – en sak  som kommer opp til votering Deputatkammeret i neste uke.

Presidenten for PNL Buzău, nestleder Gabriel Avrămescu fortalte om disse truslene til News.ro torsdag.

«Vi skal sette fyr på deg og familien din! Hvis dette sertifikatet blir obligatorisk - er enhver handling mot deg og dine berettiget", lyder meldingen.

Avrămescu sa at han diskuterer med sine kolleger for å varsle politiet, og om anmeldelsene skal skje felles eller fra hver enkelt deputat som har mottatt truslene.

REF | Deputați amenințați cu moartea dacă votează pentru certificatul verde:

  Folketallet på landsbygda øker for første gang på 14 år.  

REf | Raport INS: Creștere semnificativă a populației din mediul rural

Raport INS: Creștere semnificativă a populației din mediul rural, pentru prima dată în ultimii 14 ani

Det rumenske statistikkbyrået INS sier at folketallet på den rumenske landsbygda har økt betraktelig før første gang på 14 år.

Restriksjonene som er pålagt av pandemien, muligheten til å jobbe hjemmefra, men også ønsket om å bli kvitt overfylte byer har fremskyndet flyttinga av mange rumenere til landsbyene, sier spesialister.

I fjor økte folketallet på landsbygda med 28.000 mennesker, mens det i byene gikk ned med 170.000. Noen eksempler;

I Chinteni – 16 kilometer fra Cluj-Napoca – bodde 1700 mennesker for ti år siden. Det er nå 8000 som bor der.  Og felles for alle landsbyer som opplever oppsving i folketallet: De har infrastruktur som i en by: gass, kloakk, internett og rennende innlagt vann.

    PANDEMIEN I ROMANIA  19.11.2021    

Image   Nye tilfeller av Covid  

|: 3535Down Arrow clip art free vector | Download it now!  Tall fra i går  

Image  Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 350   Tall fra i går  

Image  Personer helbredet av Covid  

|: 8164   Tall fra i går   Down Arrow clip art free vector | Download it now!

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 88878  Siste døgn.

   ALLE OFFISIELLE TALL HER | Flere av tallene er ikke oppdaterte i skrivende stund


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Energiministeren lover hjelp med strømregningene i desember 

bec care sta pe monedeDen fungerende energiministeren i Romania sa under et intervju på DIGI24 i går kveld at ingen strømregning vil være uten kompensasjon fra staten i desember. “ Vi har fastsatt normene for dette” sa han. Når det gjelder hva dette betyr var ikke mer presis enn at han vist til loven som vedtatt i slutten av oktober . Da bestemte regjeringen å flate ut prisene dersom regningene overskred disse prisgrensene: - maksimalt 1 lei / kWh for elektrisitet og maksimalt 0,37 lei / kWh for naturgass. Kostnadene over dette skal altså bli dekket av staten. Ministeren sa samtidig at leverandører som utnytter dette vil bli fratatt lisensene.

| - - - Ministrul Energiei: Nu vreau să existe în decembrie facturi fără compensație. Am finalizat normele metodologice

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Sjefen for Forbrukervernet har fått sparken  

claudiu dolotFungerende statsminister Florin Citu har avskjediget  sjefen for det det rumenske Forbrukervernet. - Claudiu Daniel Dolot har hatt jobben siden februar 2021 - da han selv ble utnevnt til jobben - også av Florin Citu. Årsaken til avskjedigelsen er ikke oppgitt –  men kilder sier det skal være de mange oppdagelsene av salmonella i importert kyllingkjøtt og brudd på Black Friday-reglene – og kravet om at forbrukerkontroller gjøres før ting kommer på markedet  - og ikke etterpå.

| - - - Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului a fost demis

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Horia Tecau avslutter sin idrettskarriere  

Horia Tecău salută publicul după un meci.Den rumenske tennisspilleren Horia Tecău, olympisk visemester og dobbelt Grand Slam-doublevinner, kunngjorde slutten på sin profesjonelle karriere i går torsdag, i en alder av 36, i en melding lagt ut på Facebook i går. “ Det er på tide å si takk for seg som proff tennisspiller – og nyte livet på andre områder! ” skriver han.

|- - -  Horia Tecău şi-a anunţat încheierea carierei: „A venit timpul să mă...

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Nok en ny beskjed fra utdanningsministeren  

Ministrul Educaţiei anunţă că testarea în şcoli nu este obligatorie: Este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa sanitară în şcoli / Apelul ministrului pentru părinţi Romanias fungerende utdanningsminister sier nå at testing i skolen ikke er obligatorisk. Kun at dette anbefales på det sterkeste fordi dette er en måte man kan bidra til helsesikkerhet i skolen .Ministeren oppfordrer samtidig foreldre til å la sine barn bli testet – og seinere vaksinert når dette blir mulig i slutten av skoleåret også for barn mellom 5 – 11 år.

| - - -  Ministrul Educaţiei anunţă că testarea în şcoli nu este obligatorie


Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Benone Simulescu er død  


Benone Sinulescu a murit! Artistul avea 84 de ani! Decesul ar fi survenit  din cauza unei pneumoniiArtisten Benone Simulescu døde torsdag, 84 år gammel. Ifølge slektninger døde han i et av sine hjem i Arad fylke, på grunn av en lungebetennelse som forverret seg på grunn av andre helseproblemer. I juli kunngjorde kona hans i en melding lagt ut på Facebook at han var i alvorlig tilstand helsemessig allerede da.

Benone Sinulescu har vært en kjent rumensk populærmusikk-artist - opprinnelig fra Siriu kommune, Buzău fylke. Gjennom karrieren har han samarbeidet med forskjellige folkemusikkutøvere, inkludert Irina Loghin. Etter 1989 nærmet han seg etno-dansestilen og samarbeidet med bandet Ro-Mania.

                                                              

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI