22.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 22.11.2021

Image

“Gullgruven som Romania sitter på og som ikke utnyttes”:

Resursele minerale cu potențial mare, neinteresante pentru România. Statul  a închis peste 500 de mine și de cariere – Știri pe bune

Romania er et av de få landene som har metaller som det nå er stor mangel på i produksjonen av digitalt utstyr og bilbatterier. Saken ble fokusert i en reportasje på PROTV i går. Og det underlige er at Romania ikke utnytter dette. 94% av disse metallene kommer i dag fra Kina, noe som tidvis har blokkert leveringene globalt.

På slutten av 1970-tallet oppdaget rumenske geologer at sand i Vadu ved Svartehavet inneholdt titan og zirkonium. Under den sosialistiske republikken Romania ble titan og zirkonium utvunnet og behandlet til sivile, men også til militære formål. Tre betydelige forekomster ble identifisert:-  en som nevnt ved kysten av Svartehavet i Vadu  og ytterligere to i Argeș og Gorj.  Romania hadde i denne perioden den sjette største forekomsten av disse metallene i verden.

Siden 1989 har interessen for disse funnene nærmest ligget død. Reportasjen på rumensk  om dette på linken under.

Ref | Metale rare uitate prin sertare”. România, una dintre puținele țări cu metale rare atât de căutate în era digitalizării

  To barn og faren deres døde i trafikkulykke i Bacau

Un copil de o lună, unul de 3 ani și tatăl lor au murit într-un accident  rutier. Mama a scăpat - CT100.ro

En alvorlig ulykke  skjedde i går på Europavei 85  i en lokalitet i fylket Bacău.

En personbil ble kastet av veien etter å ha blitt påkjørt av en lastebil. To barn og deres far døde. Moren til barna ble transportert til sykehuset i en alvorlig tilstand.

Ref | Accident grav în Bacău. Doi copii și tatăl lor au murit. Mama a ajuns la spital în stare gravă

   Det rumenske Forbrukervernet varsler “sjokk-kontroller” nå før jul 

Galantar de carne

ANSVA – det rumenske Forbrukervernet har kommet med en uvanlig og klar advarsel til butikker og markeder nå i førjulstida. De sa i en pressemelding i går at de vil gjennomføre  en serie  med “sjokk-kontroller” de neste ukene. De sier også at kontrollene vil skje i “alle soner av landet”

Aksjonene kommer etter funn av salmonella og overdoser av antibiotika i importerte matvarer. Men også flere regelbrudd på oppbevaring er funnet i flere butikkjeder i det siste.

Ref | ANSVSA anunță controale „şoc” specifice sărbătorilor de iarnă

   Slåsskamp med økser mellom to klaner i Prahova 

Conlaj FOTO: Kanal D

Slåsskamper som minner om sekvenser fra en actionfilm fant sted i Sângeru, Prahova fylke i går..
To klaner kjempet med økser, kjepper og steinblokker.  Krangelen skal ha dreiet seg om hvilken klanleder som skal ha kontroll over landsbygda.

En mann ble skåret opp med kniv og en kvinne ble skadet i hodet av en stein, men skadene skal ikke ha satt livet deres i fare.

Under konflikten ble flere biler i området ødelagt. Bare inngripen fra gendarmene og politiet klarte å roe ned den opphissede stemningen. Flere personer ble anholdt og tre personer arresterte på stedet.

Ref | Bătaie cu topoare, bâte și bolovani între două clanuri din Prahova

En ny statsminister blir utnevnt i dag. 

Marea coaliţie
şi micul PNL. PSD domină noul Guvern, UDMR obţine tot ce vrea

Den offisielle utnevnelsen av en ny statsminister er forventet i dag mandag.

Og at dette skjer etter de annonserte konsultasjonerne i presidentpalasset Cotroceni i dag mellom PNL, PSD, UDMR og Klaus Iohannis. 

PNL og PSD har bestemt seg for å ha en elles statsminister på omgang – som byttes hvert halvannet år.

Ref  | Astăzi este aşteptată desemnarea oficială a prim-ministrului.

   Rømlingen fra Dolj tatt etter en politijakt på over tre døgn   

A fost prins evadatul fugit din arestul IPJ Dolj. La 15 ani şi-a ucis bunica, iar acum e suspectat de altă crimă | VIDEO

Den 23 år gamle mannen som før helgen rømte fra et forhørsrom på en politistasjon i Dolj ble ble endelig att  søndag kl 14 . Han ble oppdaget og arrestert på et jorde i bygda Bucovat.

Dette etter at over 1000 politiansatte hadde søkt etter han over halve Romania i tre dager.

Som 15-åring drepte han sin bestemor – og nå er han tiltalt for et annet drap av en kvinne i forbindelse tyveri av penger.

Ref | A fost prins evadatul fugit din arestul IPJ Dolj. La 15 ani şi-a ucis bunica, iar acum e suspectat de altă crimă | VIDEO

  Hagi har blitt tilbudt jobben som landslagstrener i fotball  

Răzvan Burleanu i-a oferit lui Hagi postul de selecţioner. Răspunsul tehnicianului

Razvan Burleanu som er leder i det rumenske fotballforbundet har tilbudt Gheorghe Hagi jobben som landslagstrener etter at Radoi har trukket seg. Han skal ha møtt lederen for FARUL i går og de skal ha hatt et lengre møte .Men uten noen konklusjon - skriver pressen.

Hagi selv sa etter møtet at han har aksjemajoritet i Constanta-klubben FARUL og at å lede dette laget er hans viktigste oppgave de neste fire årene. “ Ut fra dette er landslaget  i utgangspunktet uaktuelt for meg nå “ la han til.

Ref  | Răzvan Burleanu i-a oferit lui Hagi postul de selecţioner. Răspunsul tehnicianului

  Skrekkscener i og ved en blokk i Bucuresti   

Scene de coșmar în Capitală. Un tânăr a luat la bătaie proprietarii unei  locuințe, a încendiat-o, însă ce a urmat este tragic - Stirileprotv.ro

Dramatiske scener i hovedstaden: En ung mann banket opp eierne av en blokkleilighet, satte fyr på leiligheten, og hoppet deretter ut av balkongvinduet i 10.etasje.

Den 28 år gamle mannen skal ha blitt tatt hånd om av ekteparet til han var 18 år - og deretter havnet han på gata.  Han skal ha vært på besøk da det hele endte opp i en krangel, og han slo til ekteparet som klarte å komme seg ut av leiligheten.  Han startet å kaste ut gjenstander fra leiligheten i 10de etasje – noe som skapte panikk blant beboerne som skyndte seg å flytte biler på bakken ved blokken. - Etter en times tid satte mannen fyr på leiligheten og hoppet deretter ut av balkongvinduet og havnet død på bakken etter fallet.

Ref  | Scene de coșmar în Capitală. Un tânăr a luat la bătaie proprietarii unei locuințe

  Skuespilleren Marius Manole leverer tilbake kulturpris. 

Actorul Marius Manole anunţă că înapoiază Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler cu care a fost decorat de preşedinte: Preşedintele României pentru mine este un trădător. Returnez, aşadar, decoraţia primită

Den kjente og meget aktive rumenske skuespilleren Marius Manole fikk i 2016 tildelt prisen “Ridderorden innen kultur” av president Klaus Iohannis.

Manole sier at han nå vil returnere denne prisen til Klaus Iohannis fordi “ Iohannis sine handlinger den siste tiden er avskyelige” – “ Ved å sørge for at PSD igjen kommer i regjeringsposisjon er Presidenten en forræder” - skriver skuespilleren på sin sosiale nettside.

Reaksjonen til den populære skuespilleren på den nye koalisjonsregjeringen har overrasket media - og har skapt overskrifter.

Ref | Marius Manole: Am decis să înapoiez decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Iohannis este un trădător

Tordentale mot vaksinering i rumensk kloster 

Predică la mănăstirea Sihăstria: „Suntem constrânşi, suntem hăituiţi şi manipulaţi în fel şi chip ca să ne vaccinăm” / Planificarea „familiară“, crimă oribilă

Dette er hva presten ansatt ved Sihăstria-klosteret forkynner i søndagsgudstjenestene sin: "Vi er truet, vi blir forfulgt og manipulert på alle måter for å bli vaksinert"  Han sa også at det er typisk media å lage sjokkoverskrifter når prester kommer med antivaksine-fakta.

Denne ortodokse presten sa i samme preken at “ familieplanlegging er en kriminell handling”

Ref  | Predică la mănăstirea Sihăstria: „Suntem constrânşi, suntem hăituiţi şi manipulaţi în fel şi chip ca să ne vaccinăm” / Planificarea „familiară“, crimă oribilă


   PANDEMIEN I ROMANIA  22.11.2021  

Det siste døgnet:

Image    Nye tilfeller av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 1936  

Image   Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 121    

Image   Personer helbredet av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 7199  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

: 57729    Down Arrow clip art free vector | Download it now!

    ALLE OFFISIELLE TALL HER    Down Arrow clip art free vector | Download it now!Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domainArrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay


   Siste oppdateringer:   

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download”Romania får en femte Covidbølge grunnet de uvaksinerte”

Ministrul Sănătății anunță deja valul 5 al pandemiei, din cauza nevaccinaților. ”Va veni sigur în România, din păcate”Romanias fungerende helseminister sa i går at han allerede nå ser begynnelsen av en femte pandemibølge. Og at dette ene og alene skyldes de uvaksinerte som fortsatt er flere enn de vaksinerte i Romania.

- - - Ministrul Sănătății anunță deja valul 5 al pandemiei, din cauza nevaccinaților

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Alarm i Cluj pga en mistenkelig koffert

Echipaj SRI laintervenție.Alarmen gikk søndag kveld på en gate i Cluj-Napoca, etter at noen ringte  112 om at det var en mistenkelig koffert var etterlatt på en gate i byen.

Nærmere bestemt  Alexandru Vaida Voevod-gaten. Politiet, gendarmene , et pyroteknisk team fra Spesialstyrkene i Cluj og offiserer fra de hemmelige tjenestene grep raskt inn og sikret området.  Etter utført kontroll ble det konstatert at kofferten ikke hadde farlig innhold, da den var tom.

- - - Alertă în Cluj-Napoca, din cauza unui bagaj suspect. SRI a intervenit

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Sandu griper inn i mobbesak mot gay soldat i hæren

Marin Pavlescu și Maia SanduSaken med en ung homofil soldat som ble trakassert under tjeneste i hæren i Rep. Moldova har blitt tatt tak i av presidenten i Chisinau, Maia Sandu. Hun sa i helgen ​​at slik diskriminerende oppførsel er uakseptabel, og hun vil møte forsvarsministeren for å ta en avgjørelse i denne forbindelse, melder publikasjonen UniMedia Info. Gutten stakk av fra tjeneste etter å ha blitt mobbet systematisk - og han fortalte om dette på sin sosial nettside.

- - -  Maia Sandu intervine în cazul soldatului homosexual care a fugit din armata Republicii Moldova

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Tatt for å selge ville fugler i flasker og bur

Angaja'i ai poli'iei animalelor elibereaz[ scatii si sticle'i.To menn i Constanta har fått straffesaker mot seg etter å ha solgt ville fugler som de hadde fanget og satt i små bur.Noen hadde de også plassert i plastflasker med luftehull. Denne typen handel er totalforbudt i Romania. 60 slike ville fugler ble tilbudt på et marked i Constanta til 15 – 20 lei pr stk.

- - - Dosare penale pentru doi bărbați care vindeau sticleți și scatii. Acest timp de comerț este interzis în România

 Stiri Satu Mare for Android - APK DownloadTeodosie i Constanta slår til igjen

IPS Teodosie: „Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe!? Este mare păcat! Eu, un preot dacă-l prind, nu-l mai las să slujească“ | VIDEOSkandalene rundt erkebiskopen i Constanta kommer og går regelmessig. Og det underligste av alt er at han får fortsette uten represalier – represalier som ellers rammer andre.  I går søndag raste han mot prester som bruker ulike teskjeer ved nattverden. “ DET SKAL KUN BRUKES EN OG SAMME SKJE TIL ALLE “ sa biskopen -  som videre sa at ingen blir smittet siden dette er en hellig handling. Han la til at han vil gi sparken til prester i sitt bispedømme dersom han oppdaget at de bruker flere teskjeer.

-- -  IPS Teodosie: „Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe!? Este mare păcat! Eu, un preot dacă-l prind, nu-l mai las să slujească“ |


                                                          

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI