23.11.21

NYHETSOVERSKRIFTER I ROMANIA 23.11.2021

Image

Ciuca er formelt Romanias statsminister i koalisjonsregjeringen PSD,PNL og UDMR.  

Nicolae Ciucă, primele declarații la Palatul Cotroceni, la pupitruKlaus Iohannis utnevnte i går formelt NICOLAE CIUCA som Romanias statsminister for formelt å danne en koalisjonsregjering bestående av PSD, PNL og UDMR. Tidligere på dagen hadde partiene også fordelt ministrene mellom seg. En slik regjering vil få et klart flertall i Parlamentet og Romania kan få en ny regjering torsdag etter en tremåneders regjeringskrise.

Styret i PSD stemte før møtet med Iohannis enstemmig om å gå inn i koalisjonsregjeringen. I PNL var det mer turbulens, men et flertall bekreftet tidligere vedtak. PSD har fått 9 ministre ,PNL 8 og UDMR 3.

Ref  | Klaus Iohannis: Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală

“Ikke penger til pensjoner og barnetrygd før jul” 

raluca turcan gesticuleaza in fimp ce vorbesteFungerende arbeidsminister RALUCA TRUCAN gikk mandag til et voldsomt angrep mot sin partileder og fungerende statsminister FLORIN CITU.

- “Citu har ødelagt partiet med løgner, selvopptatthet og mangel på interesse for vanlige folk” . Hun sa at det nå ikke finnes penger for utbetaling av alders-og barnetrygd i desember.  Dette fordi Citu skjæret ned på hennes budsjett i vår for å få mer penger til andre departement, men lovet å tilbakeføre disse pengene ved neste budsjettevaluering. Og at hun har minnet den fungerende statsministeren om dette kontinuerlig.

Citus svar seinere på dagen sa at” hun som arbeidsminister er selv ansvarlig for at det er penger nok til pensjoner.” Det han ikke sa var at pengene som han i vår lovet å overføre tilbake til arbeidsdepartementet ikke har blitt overført fordi det kun er en Parlamentsvedtatt regjering som kan gjøre dette.  “En regjeringskrise han selv var med på å starte.” skriver journalister. Nye ministre i den kommende koalisjonsregjeringen sier derimot at det ER penger til alle utbetalinger i desember.

  Dette er den nye regjeringen i Romania.

Cum va arăta guvernul Ciucă - Stirile Kanal DMens lederen i PSD vil bli President i Deputatkammeret – vil presidenten i PNL bli president i Senatet. Selve regjeringen Ciuca vil se slik ut:

Statsminister: Nicolae Ciuca
Visestatsminister: Kelemen Hunor
Visestatsminister: Sorin Grindeanu

PSD-ministre

Finansdepartementet: Adrian Câciu
Forsvarsdepartementet: Vasile Dîncu
Samferdselsdepartementet: Sorin Grindeanu
Arbeidsdepartementet: Marius Budai
Ungdoms- og familiedepartementet: Gabriela Firea
Kulturdepartementet: Lucian Romașcanu
Økonomidepartementet: Marius Humelnicu
Helsedepartementet: Alexandru Rafila
Landbruksdepartementet: Adrian Chesnoiu

PNL-ministre

Justisdepartementet - Cătălin Predoiu
Departementet for europeiske fond - Dan Vîlceanu
Energidepartementet - Virgil Popescu
Innenriksdepartementet - Lucian Bode
Utenriksdepartementet - Bogdan Aurescu

Kunnskapsdepartementet - Sorin Cîmpeanu
Digitaliseringsdepartementet - Florin Roman
Departementet for SMB og turisme - Constantin Cadariu

UDMR-ministre

Utviklingsdepartementet: Cseke Attila
Miljøverndepartementet: Tanczos Barna
Idrettsdepartementet: Eduard Novak

Ref  | Cum arată Guvernul Ciucă. Rotativă în 2023 pentru premier și trei ministere. Premierul desemnat, prima ședință cu miniștrii propuși

  12 afghanere gjemte seg i en lastebil på grensa mellom Romania og Ungarn   

migranți afgani prinși de poliția de frontieră12 migranter fra Afghanistan som prøvde å krysse grensen ulovlig for å nå Ungarn ble oppdaget og anholdt av grensepolitiet i Arad.  Dette skjedde i går mandag på grenseovergangen Nadlac.

Migrantene gjemte seg i lasterommet på en lastebil lastet med sko.

Lastebilen ble kjørt av en tyrkisk statsborger, som ifølge dokumentene som fulgte med varene  skulle frakte sko til et firma i Sveits. Dette skriver Agerpres. Migrantene var mellom 13 og 27 år og hadde alle blitt registrert som asylsøkere i Romania. De vil bli returnerte til sine flyktningsentre her i Romania. Den tyrkiske sjåføren vil bli straffetiltalt for menneskesmugling.

Ref 12 migranți afgani au fost prinși în timp ce încercau să treacă granița cu Ungaria, ascunși într-un TIR încărcat cu încălțamine

  Romania er på plass nr. 10 når det gjelder inntak av ren alkohol.   

Raft cu multe sticle de alcoolEn rumener inntar 11 liter ren alkohol årlig. - Det lokale spritmarkedet i Romania er blant de ti beste rangerte i Europa.

På førsteplassene i Europa med et forbruk på nesten 13 liter per innbygger er Latvia . - Tsjekkia er en god nummer to med et konsum på nesten 13 liter.Nederst på lista er Italia, Sverige og Helles med et årlig konsum på kun halvparten av de som topper lista.

Som et apropos er Romania når 2 i Europa når det gjelder ØLKONSUM pr innbygger. Kun Tsjekkia har mer øl-glade innbyggere.

Ref  | România, pe locul 10 în Europa la consumul de alcool pur. Cine conduce topul

  Tungtransport lastet med 12 tonn bensin veltet i Deva    

Cisternă răsturnată în afara drumului.Det var tilløp til panikk i den rumenske byen Deva da en lastebil med 12 tonn bensin i lasten veltet. - Et overvåkingskamera i området fanget opp det hele.

Bildene viser hvordan føreren av lastebilen fullstendig mister kontrollen over rattet og havner utenfor veien. Så velter kjøretøyet. En vanskelig redningsaksjon fulgte da det begynte å renne drivstoff fra tanken og det var fare for en eksplosjon. Til alt hell klarte mannskaper å sikre området og eliminere brann – og eksplosjonsfaren.

Etter undersøkelsene ble det slått fast at utforkjøringen skjedde fordi sjåføren sovnet ved rattet.

Ref  | VIDEO. Momentul în care o cisternă cu 12 tone de combustibil se răstoarnă la Deva. Intervenție dificilă a pompierilor

  Egne varmesentraler i blokkleiligheter vil bli forbudt   

Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi. Taxă pentru cei care au deja centraleLeiligheter med egne varmesentraler vil bli forbudt i blokkene som skal bygges framover, varsler miljøvernministeren.

Tiltaket iverksettes neste år etter at det er vedtatt av den nye regjeringen. Det uttalte målet er å redusere forurensningen i byene. For allerede installerte gass-og varmesentraler vil eierne belastes med nye avgifter. Et direktiv om dette er også under utarbeidelse av EU-kommisjonen.

De fleste av de nye boligblokkene som bygges i Romania har sentralvarme. Miljøvernministeren sier at felles sentralvarme vil bli det eneste lovlige i nye boligblokker fra neste år - ikke å ha en egen varmesentral i sin egen leilighet.

Ref  | Centralele de apartament ar putea fi interzise în blocurile noi. Taxă pentru cei care au deja centrale

   Partiet USR er satt helt på sidelinja    

Partiet USR – som tidligere var i regjering med PNL og UDMR – er satt helt på sidelinja etter at de tidligere erkefiendene PSD og PNL har inngått regjeringssamarbeid.

Lederen i USR Dacian Ciolos sier at liberalismen har forsvunnet i PNL. -  “Vi i USR vil nå forsøke å ta vare på liberale ideer ved å samarbeide med de som nå melder seg ut av PNL – eller de i PNL som er uenige i denne regjeringsdannelsen. Målet er  å komme med et  regjeringsalternativ for 2024”

Det han ikke kommenterte er at USR nå befinner seg i en meget spesiell situasjon, kun i opposisjon til den kommende regjeringen sammen med det ekstreme partiet AUR.

Ref  | Dacian Cioloş: Constat că liberalismul a dispărut în PNL.

  Lege skrev ut helseattester og sykemeldinger uten konsultasjoner   

Un medic scrie o rețetă.En lege fra Bucuresti etterforskes for svindel, datasvindel, intellektuell forfalskning og bruk av forfalskning etter å ha cashet inn i tre år over 400 000 lei fra  statens helseforsikringsbudsjett -  uten å ha møtt sine pasienter i konsultasjoner.

I følge Buzău fylkes politiinspektorat  gjelder dette en 78 år gammel mann fra Bucuresti  - som  etter at han ble pensjonist - ble ansatt som lege ved et legekontor i Pogoanele, Buzău i perioden  mellom 2016 og 2019 .

Sammen med to andre ansatte ved legekontoret skal han ha etablert falske registre og andre dokumenter. Disse registrene beskriver 11.269 medisinske tjenester for 2.272 pasienter - som egentlig ikke har vært utført i det hele tatt.

Ref | Un medic din Bucureşti a decontat peste 400.000 de lei din bugetul asigurărilor de sănătate, fără să ofere vreo consultaţie

Ponta melder seg inn igjen i PSD  

victor ponta la conferinta de presa oradeaTidligere statsminister for PSD – Victor Ponta - sier han melder seg inn igjen i PSD. Han meldte seg ut etter at han trakk seg som statsminister i 2016. Han stiftet sitt eget parti seinere - Partidul Democrat European – men de fikk ikke nok stemmer til å bli representert i nasjonalforsamlingen ved siste valg.

Ponta sier at lederen i PSD Ciolacu har invitert han til diskusjoner denne uka. Ponta sier at han “er glad for å hjelpe til “

Ref | Victor Ponta spune că s-ar întoarce în PSD: Marcel Ciolacu m-a invitat să discutăm.


   PANDEMIEN I ROMANIA  23.11.2021  

Det siste døgnet:

Image    Nye tilfeller av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 1550   

Image   Personer døde av Covid  

Left Arrow Clip Art at Clker.com - vector clip art online, royalty free &  public domain: 154    

Image   Personer helbredet av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 6388  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay: 65090   

    ALLE OFFISIELLE TALL HER   


   Siste oppdateringer:   

 Hundretusenvis av rumenere ønsker å emigrereStiri Satu Mare for Android - APK Download

Mulți români din diaspora s-au întors acasă în pandemie. Au motive să  rămână?730000 rumenere har tenkt å forlate landet sitt neste år. Det er det bekymringsfulle resultatet av en studie gjort for aktører i næringslivet. De som er mest villige til å emigrere er ungdom mellom 16 og 24 år. Ulovligheter, politisk bløff og konservatisme er hovedårsakene de spurte oppgir som grunn til at de ønsker å flytte til en annen stat.

- - -  Sute de mii de români vor să emigreze

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Et år gammel gutt kvalt av en ballong 

branula pe mana unui copil aflat pe patul de spitalEn ett år gammelt og fire måneder gammelt gutt fra Suceava døde etter å ha blitt kvalt av en ballong. På en eller annen måte hadde gutten fått ballongen inn i munnen. Desperate forsøkte foreldrene å fjerne ballongen, men den sprakk, og en bit satt fast i halsen til den lille.

- - -  Un copil de un an din Suceava a murit după ce s-a înecat cu un balon

Stiri Satu Mare for Android - APK Download GAZPROM stenger gassleveringene i Rep. Moldova - i 48 timer

gaze naturale conducta gazpromDet russiske selskapet GAZPROM truer Rep.Moldova igjen med å stenge av gassleveringene, - i første omgang i 48 timer. Dette etter at avtalen de tidligere inngikk i høst for å sikre de videre leveringene ikke er oppfylt – ifølge selskapet. Rep. Moldova har ikke innbetalt utestående gjeld som lovet.

- - - Gazprom amenință că taie gazele în Republica Moldova în 48 de ore

Stiri Satu Mare for Android - APK DownloadRingte 112 for å si at senator ikke bar maske 

sosoaca cu mainile in sanEn senator fra PNL ringte nødnummeret 112 for å si at en annen kollega – den kjente antivaksinefruen Diana Sosoaca - var i Senatet uten å bære maske som påbudt. Hva som skjedde videre er ikke kjent – bortsett fra en politimann kom inn i rommet og fru Diana deretter tok på seg et visir.

- - - O senatoare PNL a sunat la 112 de la tribuna Senatului să reclame că Diana Șoșoacă nu poartă mască

 Julebordet 2021 blir dyrere enn sist julStiri Satu Mare for Android - APK Download   


Masa de Crăciun va fi mai scumpă în 2021. Una din două familii nu își permite să cumpere un brad și cadouriEt tradisjonelt rumensk julebord – som tradisjonelt inntas første juledag – vil bli 28% dyrere  denne jula enn sist jul. Dette viser en statistikk over prisendringene på de vanlige ingrediensene i et slikt tradisjonelt  rumensk julebord.

En av to familier i Romania har ikke råd til juletre eller julegaver etter å ha prioritert et tradisjonelt julebord sammen med slekt og venner.

- - - Masa de Crăciun va fi mai scumpă în 2021. Una din două familii nu își permite să


                                                    

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

Discover Romania with Norwegian Ebiketours.no

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI