1.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 01.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Rumenerne feiret nyttår “som i gamle dager:”

- I går var det den andre nyttårsaften i en pandemi. I motsetning til i fjor, da restriksjonene var mye strengere og rumenerne måtte holde seg hjemme, kunne rumenere nå tilbringe en nyttårsaften nesten som før.

Det var konserter og dans i gatene, fester på restauranter, og pandemien var nesten glemt.

REF - Revelion 2022 în România. În lipsa unor restricții aspre, noul an a fost întâmpinat cu petreceri și distracție ca altădată

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Mor og datter knivstukket av faren

Bărbat din Constanța, arestat preventiv după ce și-a înjunghiat soția.  Scandalul a pornit de la...En 34 år gammel kvinne fra Sebeș og hennes datter ble i natt angrepet med kniv. Angriperen er kvinnens ektemann. Mannen har hatt besøksforbud og et rettslig vedtak om ikke å nærme seg de to. Og en skilsmisse var på gang.

Den 44 år gamle mannen dro hjem til kona og datteren - og angrep dem med en skarp gjenstand. I et forsøk på å forsvare seg skadet kvinnen mannen i brystet. Begge trengte medisinsk behandling og ble fraktet til sykehuset i Alba-Iulia .Tilstanden til de begge skal være alvorlig. Datteren er uten fare.

Mannen vil bli strafferettslig tiltalt for familievold og drapsforsøk.

REF - Un bărbat și-a înjunghiat soția și fiica, în ciuda ordinului de protecție. Femeia a ripostat și amândoi soții sunt în stare gravă

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Mattilsynet med massekontroller i turist-fjellene   

ANSVSA, controale-fulger pe Valea Prahovei. Una din cinci companii  controlate a primit amendă | afaceri.newsForbrukerrådet sitt mattilsyn (ANSVSA) kunngjorde i går at de har gjort en serie med kontroller på vintersportsstedene i Brasov og Prahova de siste dagene. Da på steder som i denne perioden besøkes av et svært stort antall turister, - noe som også innebærer et økt forbruk av matprodukter.

ANSVA sier at aksjonene har hatt form som lyn-kontroller. I alt ble 128 selskaper ble kontrollert:  Det var restauranter, barer, turistpensjonater med matservering, dagligvarebutikker, supermarkeder, slaktere, , bakerier, frukt- og grønnsaksbutikker og  matmarkeder .

23 bøter ble ilagt, - til en total sum av 143 200 lei.

REF - Controale ANSVSA în zonele de interes turistic din judeţele Braşov şi Prahova

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download Dorin Cocos igjen dømt for hvitvasking av penger

Omul de afaceri Dorin Cocoş, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare într-un dosar de spălare de bani/ Decizia nu este definitivăForretningsmannen Dorin Cocos ble denne uka dømt av Bucuresti-domstolen til to år og åtte måneders fengsel for hvitvasking av penger. Dette i en sak der han ble anklaget for å ha mottatt en betaling under bordet på 9 millioner euro.

Cocos fikk pengen for å bruke sin innflytelse på flere ministere i forbindelse med et firma som hadde gjort anbud på Microsoftlisenser til bruk i det offentlige i ulike perioder. Han skal ha skjult kilden til pengene gjennom en fiktivt låneavtale. Dette skal ha skjedd i perioden 2009 – 2011, men saken ble først reist i begynnelsen av dette året.

Avgjørelsen er ikke endelig.Cocos har 10 dager på seg til å anke.

Dorin Copos er eier av flere turist-enheter og var tidligere gift med Elena Udrea - og var en nær venn av daværende president Basescu.

REF  - Omul de afaceri Dorin Cocoş, condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare într-un dosar de spălare de bani/

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Politikvinne skjøt seg selv med sitt eget våpen   

Ea e Sabina, polițista de 29 de ani care s-a împuşcat în cap într-un blocEn 29 år gammel politikvinne ansatt i Brașov fylkespoliti (IPJ), skal ha skutt seg selv i hodet med et våpen hun brukte på jobb -  mens hun var i sitt eget hjem.

Det ble også funnet et avskjedsbrev i huset, etterlatt av kvinnen. Kvinnens ektemann er politimann i den økonomiske kriminalpolitiet (SICE) Brașov. Det var han som fant kvinnen død hjemme.

Foreldrene til kvinnen tror ikke at avskjedsbrevene er skrevet av henne. Politiet undersøker nå alle sider av saken.

REF - O polițistă de 29 de ani s-a împușcat în cap cu arma din dotare.

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Metrorex har inngått vedlikeholdsavtale for 15 år

calatori pe peron la metrouT-baneselskapet Metrorex og Alstom Transport signerte i går nyttårsaften ​​en vedlikeholdskontrakt  for togvognene til selskapet. Avtalen inkluderer også det  elektriske driftssystemet og  som er spesifikke for t-baneinfrastruktur.

Avtalen som T-banen i Bucuresti nå har undertegnet gjelder for en periode på 15 år. Den økonomiske rammen for avtalen er 2.452.440.564 lei.

Metrorex sier at avtalen sikrer en effektiv drift av undergrunnssystemet i den rumenske hovedstaden.

REF - Metrorex a semnat cu Alstom un contract de 2,45 miliarde de lei pentru mentenanța trenurilor pe 15 ani

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Seks personer skadet i trafikkulykke i Brasov   

Accident rutier pe drumul dintre Brașov și Poiana Brașov.Seks personer ble skadet i en trafikkulykke i Brasov nyttårsaften ettermiddag.

Tre av disse så alvorlig at de ble transportert til sykehus.

REF - Șase victime într-un accident rutier în care a fost implicat un...

 Stiri Satu Mare for Android - APK DownloadUtlendingene begeistret over nyttårsfeiringen i Romania

Senteret for nyttårsfeiringen i Romania nyttårsaften ble igjen Gamlebyen i Bucuresti, hvor det var full rulle som i dagene før pandemien. Mange utlendinger hadde også kommet til Bucuresti og Gamlebyen, nettopp fordi de hadde hørt at i Romania kunne de ha det gøy hele natten lang.

REF  - Revelion 2022. Străinii, încântați că nu sunt restricții în România, s-au distrat în voie în Centrul Vechi

 

    PANDEMIEN I ROMANIA  01.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Nye tilfeller av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 1668   

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|:  38  

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 1456 

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Vaksinerte det siste døgnet  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|:  8422 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations

49 nye tilfeller av Omicron i Romania

Ytterligere 49 tilfeller av infeksjon med Omicron ble bekreftet i går fredag ​​ved National Institute of Infectious Diseases "Matei Balş".Det dreier seg om 28 menn og 21 kvinner i alderen mellom 0 og 79 år fra fylkene Bucuresti og Cluj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Suceava og Vaslui.

Syv av de smittede harnylig vært i Storbritannia og Nigeria, og 32 er vaksinert mot COVID 19.Blant de smittede er en 2 måneder gammel baby hvis mor hadde vært i Storbritannia. Barnet ble innlagt i 3 dager på SJU Suceava - med en mild form for Omicron.

Det totale antallet bekreftede tilfeller av Omicron SARS CoV-2-virus i Romania er nå 92.

- Omicron a ajuns la transmitere comunitară în România. 49 de cazuri noi confirmate astăzi


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsNye økonomiske tiltak nå i januar

Dette nye året bringer rumenerne en økning av minstelønnen, flere pensjonspoeng og økt barnetrygd -  men elektrisitet, drivstoffet, ved og gass blir dyrere.Når det gjelder strøm fordobles prisene – det samme gassen. 

Tiltakene som regjeringen har satt inn for å “flate ut “ gass – og strømregningene er ennå ikke formelt lansert i systemet – og det viser seg at det kun er 10% av befolkningen som kun vil nyte godt av støtteordningene.

- Noile măsuri economice de la 1 ianuarie. Cresc salariul minim, pensiile şi alocaţiile, dar electricitatea şi carburanţii se scumpesc


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsRomania har flest huseiere i EU

96% av rumenerne bor i et hus eller en leilighet som de selv eier. Dette gjør at Romania igjen topper listen over eiere ev egen bolig i EU. De som kommer etter Romania på lista er Ungarn, Slovakia og Kroatia med 92 – 90%.  I Tyskland er det kun 50,4% som eier sin egen bolig, i Østerrike 55% og Danmark 59%.

At så få leier sin bolig i Romania sier sosiologer skyldes at banklånratene for huslån er lavere – eller omtrent det samme - som enn månedsleien. Tallene påvirkes også av at i Romania bor svært mange familiemedlemmer sammen i en og samme bolig, spesielt på bygdene.

- România rămâne țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din UE


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsStaten gir 8 sykehus mobile reserve-enheter

Den rumenske regjeringen har bevilget penger slik at 8 sykehus i fire fylker kan opprette mobile enheter som kan fungere som reserveavdelinger dersom de andre avdelingene er fulle.

Bevilgningene gjelder sykehus i fylkene Argeș, Bistrița-Năsăud, Dolj og  Timiș

- Guvernul va dota 8 spitale din patru județe cu puncte de triaj cu...


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsNy påbudt minstelønn gjelder fra i dag.

Regjeringens nye satser for en obligatorisk minstelønn i det private og offentlige næringslivet gjelder fra i dag. Fra i dag 1.januar skal alle sysselsatt i Romania ha minst 15, 24 lei i timen. En fullstendig arbeidsplan i Romania er nå på 167 timer i  måneden. Eller rundt regnet er en arbeidsdag på 8,3 timer inkludert matpause – med fri lørdag og søndag. Arbeidstid utover dette skal betales ekstra eller kvalifisere til betalte fridager..

- Salariul minim 2022 este mai mare. Brut, net, complet

                          


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI