5.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 05.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Nye strengere restriksjoner fra i dag: 

finlanda-finlandezi-oameni-masca-strada-profimedia-0566752829- Nasjonalkomiteen for nødsituasjoner har møte i dag og det forventes at det strammes inn på restriksjonene. Dette for “å møte” en femte pandemibølge.

Blant de nye tiltakene som foreslås av CNSU er at det blir påbudt å kun bruke en medisinsk type beskyttelsesmaske eller FFP2, for å dekke munn og nese, i alle lukkede og åpne offentlige rom. Dette forutsetter påbud fra helse- og innenriksministeren. I så fall betyr dette at tekstilmasker ikke lenger vil bli akseptert.

Myndighetene vil også pålegge arbeidsgivere å arrangere turordninger for de ansatte der dette er mulig for å skape sosial distanse på arbeidsplassene. Samtidig hevder kilder at den obligatoriske karantenetiden i Romania vil bli satt ned fra 14 til 10 dager.

REF - CNSU va decide miercuri noile restricții pentru valul 5. Surse: Vor fi acceptate doar măștile chirurgicale sau FFP2


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Fem menn slo ned eldre mann og stjal 28600 lei   

Fem menn med tildekkede ansikter slo søndag ned en eldre mann på 77 år i huset der han bodde -  i Brestovat i Timis fylke. Deretter bandt de hender og føtt på mannen - og stjal så alle pengene og maten hans. Det dreide seg om 28 600 lei , to motorsager og 40 kg med ulike matvarer.

Politiet pågrep seinere på dagen to av de mistenkte siden politiet klarte å identifisere dem - og ransaket hjemmene deres. Det ble funnet to motorsager, noe mat og 3600 lei hos de to mennene på 31 og 32 år – som også hadde gjort seg klare til å forlate Romania rett før politiet dukket opp. - De to ble ført til IPJ Timiș interneringssenter, og 2. januar ble de varetektsfengslet i 30 dager.

I går tirsdag tok politiet de tre andre mistenkte - i Timisoara. De tre mennene på 22, 42 og 51 år ble varetektsfengslet i 24 timer og skal også plasseres i IPJ Timiș interneringssenter, og vil bli presentert for rettsdommere i dag onsdag.

REF - Cinci bărbați au lovit un bătrân și i-au furat 28.600 de lei și mâncarea din casă. Hoții l-au legat de mâini și de picioare


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Mann har parkert flere titalls bilvrak på gata   

En gate i Sektor 5 i Bucuresti har blitt forvandlet til en ekte bilkirkegård. En mann har plassert dusinvis av biler - de fleste av dem ikke-funksjonelle - på fortauene.

Folk i området klager over at de ikke har noe sted å gå.  - Ordførerkontoret har beordret mannen til å flytte bilene flere ganger, også tauet bort noen av bilene -  men prosedyrene har tatt tid rettslig - og mannen har bare flyttet bilvrakene to meter lenger opp i samme gate.

REF - Cimitir de mașini, pe o stradă din Capitală. Cum reușește să fenteze autoritățile bărbatul care a depozitat zeci de rable pe trotuare


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Bil med 9 personer braste inn i brohode.  

accident mediașNi personer, fire av dem barn, alle i én bil, ble skadet tirsdag kveld etter at bilen i full fart kjørte inn i et brohode i Mediaş -  melder ISU i byen.

Veiulykken resulterte i skader på alle personene, inkludert fire mindreårige. En 69 år gammel mannlig sjåfør var bevisstløs og måtte bli tatt ut av bilen av redningsmannskapene.

På stedet ble de ni personene gjenstand for en medisinsk evaluering  - og alle ble transport til sykehuset i Midias.. Dette var 4 barn/tenåringer , 1 baby på noen måneder  og 2 voksne kvinner og 3 voksne menn. Av disse ble en gutt på rundt 11 år fraktet til sykehuset i Sibiu fordi han hadde et åpent lårbensbrudd.

Føreren som kjørte inn i brohodet var en utenlandsk mann. Politiet kjenner foreløpig ikke omstendighetene som førte til ulykken.

REF - O mașină în care se aflau nouă persoane, printre care patru copii, s-a izbit de un cap de pod


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Kolliderte under førerprøven  

En alvorlig trafikkulykke fant sted  i sentrum av Brăila tirsdag , etter at en bil der en ung mann var i ferd med å ta førerprøven, endte opp i motsatt kjøreretning.

Politimannen som var eksaminator - og en ung kvinne som var vitne til eksamenen i baksetet - ble skadet og umiddelbart fraktet på sykehus.

REF -  Accident în timpul examenului pentru permisul auto, în Brăila.


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Direktøren i TAROM har sagt opp sin stilling  

Cătălin Prunariu a demisionat de la conducerea TAROM / Mihăiţă Ursu, numit director general al companieiCătălin Prunariu trakk seg i går som leder for det statlige flyselskapet TAROM. I hans sted er Mihăiţă Ursu utnevnt til daglig leder, ifølge selskapet i en pressemelding. Grunnen som oppgis til oppsigelsen er personlige grunner.

Selskapet kom med denne pressemeldingen i forbindelse med oppsigelsen:

“- Luftfartsindustrien rundt om i verden opplever en  ekstremt vanskelig tid med utbruddet av COVID-19-pandemien. Vårt nasjonale flyselskapet har klart å overleve de første årene av krisen, hovedsakelig på grunn av justering av operasjoner, omstrukturering av ansatte og omlegging av drifta. Nye muligheter finnes også i segmentet charter og  flyvninger som ikke er rutefly».

TAROM har også hatt – og har -  problemer i forhold til den omfattende statsstøtten de får av den rumenske regjeringen – og som kontinuerlig vurderes av konkurransetilsynet i EU.

REF -  Cătălin Prunariu a demisionat de la conducerea TAROM -  Mihăiţă Ursu, numit director general al companiei


Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Kraftig brann i bydel 6 i Bucuresti  

UntitledEn kraftig brann oppstod i går i en leilighet i en boligblokk på Iuliu Maniu Boulevard i Sektor 6 i den rumenske hovedstaden. Naboene ringte 112 da de så kraftig og tett røyk komme ut fra leiligheten.

Brannvesenet grep inn med flere brannbiler, men på grunn av sterke flammer og kraftig røyk kunne ikke leietaker inne i leiligheten reddes ut i tide. De smadret døra for å komme inn i leiligheten. Da flammene var slukket, fant de den 70 år gamle leieboeren død.

Naboene ble ikke evakuerte under brannen.

REF -  Incendiu puternic în Sectorul 6 din București. Un bărbat a murit


Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Skole online pga høye strømregninger   

copil la laptop pentru scoala onlineAlle skolene i Giurgiu kommune har startet nettskole fordi lokale myndigheter sier at de ikke har penger til å sørge for oppvarming på skolene.

Ordføreren sa 30. desember at gass-regningene kun er betalt frem til 3. januar 2022.

"Gitt de økonomiske vanskelighetene vi står overfor informerer vi foreldre, lærere og elever om at vi ikke kan fortsette å holde klasserommene varme - og det er grunnen til at undervisningen på skolene i Giurgiu vil bli holdt online mellom 3. og 9. januar," sa skoleansvarlig i Giurgiu rådhus, - sitert av Agerpres.

Foreldrene har reagert kraftig på vedtaket, undrer seg over hvilke prioritereringen kommunen har - og spør seg hva som skjer etter den 9de januar. Lokalpressen har så langt ikke fått en kommentar fra kommunen til dette - utover at det står dårlig til økonomisk sett.

REF - Elevii din Giurgiu fac cursuri online pentru că primăria nu are bani pentru căldură în școli


   PANDEMIEN I ROMANIA 05.01.2021    

Det siste døgnet:

|: Pil er tendens sammenlignet med siste døgn |: 

   Nye tilfeller av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 3900    

  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 52  

  Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 3141  

   Vaksinerte det siste døgnet  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 31000 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations  Kan bli uten strøm selv om man har betalt regningene  

tanara care sta pe intuneric la lumina lumanarilor si are o figura nedumeritaFlere rumenske strømleverandører har nå begynt å sende ut beskjeder til sine faste kunder som har inngått kontrakter der det angis en avtalt strømpris.Dersom konsumet overstiger “ det normale strømkonsumet ”gjentatte ganger - vil strømleverandøren kutte strømmen hos vedkommende kunde. Dette er meldingen kundene får.

Kunder som har reagert på dette – inkludert noen som har blitt uten strøm selv om de har betalt alle regninger i tide – har henvendt seg til pressen. Den aktuelle strømleverandøren sier da at alle kunder bør ta en ny titt på kontraktene sine – for alle strømkontrakter i Romania har alltid hatt et makskonsum angitt i sine avtaler. “Ut fra dagens situasjon må disse konsumgrensene overholdes strikt” – sier leverandøren.

- Cum riști să rămâi fără curent electric, chiar dacă ai facturile plătite la zi. Furnizorii au început să trimită notificări


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations  “ Det er velgerne som har plassert AUR i Parlamentet”   

Lmarcel ciolacu cu mascaederen i PSD ble i går frontet av journalister om forslaget som noen frivillige organisasjoner har fremmet om å kaste partiet AUR ut av nasjonalforsamlingen – pga sine ulovlige demonstrasjoner og utsagn om jøder.

“Partiet AUR er votert inn i Parlamentet av de rumenske velgerne, og velgerne har alltid rett til å stemme på hvem de vil” – sa Ciolacu. “ Et demokrati kan aldri kaste en valgt gruppe ut av nasjonalforsamlingen uansett hvor frustrert man er med adferden til denne gruppen.”

- Marcel Ciolacu: AUR se află în Parlament în urma votului românilor iar românii au întotdeauna dreptate


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations  Covid-syke vil få behandling på analyse-sentrene   

TIMISOARA - SPITALUL JUDETEAN - 9 OCT 2021Den rumenske helseministeren sa i går at i tida framover vil personer som er infiserte med Covid også kunne få behandling på testklinikker og sentre som vanligvis kun gjør analyser og evalueringer.  Dette for å redusere presset på de vanlige sykehusene – og fokusere på at det er de med de verste symptomene som blir innlagte på sykehusene.

Ministeren sa at denne annonserte behandlingen på evalueringssentrene vil være  gratis – uansett om man har helseforsikring eller ikke.

- Persoanele infectate cu coronavirus vor fi tratate gratuit în centre de evaluare pentru a nu pune presiune pe spitale


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations   4 britiske firma skal få ned forurensingen i Bucuresti   

poluare bucurestiOverborgermester Nicusor Dan kunngjorde i går at Bucuresti har inngått avtaler med fire britiske firma under ledelse av et konsultasjonsfirma i Cambridge – som via ulike prosjekter skal få ned luftforurensingen i den rumenske hovedstaden.

Et av firmaene har gjort lignende prosjekter i London og Dublin.

- Contractul pentru măsuri care să scadă poluarea în București a fost atribuit. Una dintre firme a făcut proiecte și în Londra și Dublin


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations   CS RAPID har overtatt sitt nye GIULESTI -stadion   

Visestatsminister og samferdselsminister Sorin Grindeanu, og ministeren for utvikling, offentlige arbeider og administrasjon, Cseke Attila, kunngjorde tirsdag at byggearbeidene til Giuleşti stadion er fullført - og at arenaen offisielt er overtatt av Rapid Sports Club.

Stadionet skulle egentlig ha stått ferdig til EM 2020.

Noul stadion Giulești, care trebuia să fie gata pentru Euro 2020, a fost finalizat și predat CS Rapid.


                    Prognose:  VÆRET I MORGEN                       

www.weatheronline.co.uk 

overview Romania Europe Forecast maps

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI