6.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 06.01.2022

Image

  Over 700000 elever mister skolestipendet.   

- Studentforeningene i Romania hevder at et vedtak undervisningsministeren gjorde over natta forleden gjør at 730.000 studenter og elever ikke lenger får merittstipend.

I en pressemelding signert av flere studentforeninger - formulert av den meget aktive student-og elveforeningen i Constanţa – krever man at Sorin Cîmpeanu avsettes som undervisningsminister. - Dette etter at ministeren bestemte tirsdag denne uka at gjennomsnittet som kreves for å dra nytte av merittstipend fra staten nå skal være karakteren 9,5, i stedet for karakteren 8,5  som før.

Med dette reduseres antallet mottakere av merittstipend - og hundretusenvis av studenter i landet blir berørt”, sier studentforeningene i samme pressemelding. “Mange elever mister motivasjonen sin, spesielt de som kommer fra vanskeligstilte familier. Sannsynligvis i løpet av de neste 4 årene vil 730 000 unge mennesker forlate Romania, skuffet over det rumenske skolesystemet"  understreker meldingen forfattet av studentforeningen i Constanţa.

Ref - Peste 700.000 de elevi rămân fără bursă de merit. Ministerul Educaţiei a modificat media minimă pentru...

  Simona Halep vant sin første match i 2022   

simona halepSimona Halep vant sin første seier i 2022 med scorene 6-4, 6-2 i en match med australske Destanee Aiava, onsdag, i første runde av Melbourne Summer Set  (WTA 250). Dette er en turnering med totale premier på 239 477 amerikanske dollar.

Halep (30 år gammel, 20 WTA), turneringens favoritt, vant etter én time og 18 minutter.

«Jeg er glad jeg vant denne kampen, jeg har ikke spilt en kamp siden november. 2021 var kanskje det vanskeligste året i karrieren min. Jeg er veldig glad for å være tilbake i Australia, dette landet har en viktig plass i hjertet mitt, “ - sa Halep etter kampen.

Ref - Simona Halep a câștigat primul meci al anului, la Melbourne.

   Tre ungdommer tatt for å selge dop på gata   

Trei tineri din Bistrița, printre care şi o minoră, au fost prinşi de  polițiști în timp ce vindeau droguri pe stradă - Stiri pe surse - Cele mai  noi stiriTre unge mennesker fra Bistriţa kommune - inkludert en 17 år gammel mindreårig jente -  ble tatt på fersk gjerning av politiet mens de solgte narkotika på gaten.

De ble tatt med åtte konvolutter med et fargeløst krystallinsk stoff -  ifølge en pressemelding fra fylkespolitiet i Bistriţa-Năsăud.

Ifølge samme pressemelding solgte de tre det “psykoaktive stoffet” fra en parkert bil. I tillegg til den unge jenta er de to mennene på 18 og 32 år nå blitt tiltalt formelt for salg av ulovlig narkotisk stoff. - Politiet venter også på en eksakt ekspertanalyse av stoffet som var i konvoluttene..

Ref - Trei tineri, printre care şi o minoră, prinşi în timp ce vindeau...

  Kraftig brann i boligblokk i Constanta

UPDATE - Incendiu puternic la un bloc din Constanţa, cu mari degajări de fum / 13 persoane, evacuate - FOTO/ VIDEODet brøt ut en kraftig brann onsdag kveld i en boligblokk i Constanţa. 11 brannmannskaper og SMURD rykket ut til stedet. 13 personer ble evakuert.

Etter brannen ble 13 personer evakuert, inkludert tre barn. Ingen måtte fraktes til sykehus.

Representantene for ISU Dobrogea spesifiserer at brannen oppstod i noen uspesifiserte bokser som var plassert  i kjelleren i blokken.
Brannvesenet fortsatte med undersøkelser på stedet etter at brannen var slukket – dette for å  fastslå hva som tok fyr  i boksene - og hva som var årsaken til brannen.

Ref - Incendiu puternic la un bloc din Constanţa, cu mari degajări de fum - 13 persoane, evacuate - FOTO/ VIDEO

  Regjeringen bytter ut 14 fylkesmenn  

Guvernul a numit 14 prefecţi şi subprefecţi. Cine sunt aceştiaDen nye koalisjonsregjeringen er ikke forskjellig fra sine forgjengere. Man sikrer sin lokale støtte ved å bytte ut fylkesmenn som ikke har partiboka i orden. I denne perioden er det USR-fylkesmenn som er mest utsatt. Regjeringen PSD - PNL – UDMR har denne uka utnevnt hele 14 nye fylkesmenn og visefylkesmenn.

Dette er fylkene som har fått nye fylkesmenn og visefylkesmenn: Ilfov, Bacău, Dolj, Iaşi, Brasov, Ialomita og Bihor.

Ref - Guvernul a numit 14 prefecţi şi subprefecţi. Cine sunt aceştia

  Rumensk gutt 16 år knivstukket  til døde i London

Tânăr român, înjunghiat mortal la Londra. „L-am adus aici pentru un viitor mai bun. Acum, se întoarce în România într-un sicriu”En 16 år gammel gutt fra Romania døde etter å ha blitt knivstukket 30. desember, på en gate i London, i Hillingdon-området.  En annen 16 år gammel gutt er nå i rettsavhør om drapet.  Saken har først blitt kjent i rumensk presse i går. Forholdet rundt knivstikkingen er ikke kjent . Men det siste året har kriminaliteten inkludert drapstallene i Hillingdon eksplodert.

Guttens mor sier at sønnen «var en god gutt, ikke aggressiv». Nå ønsker kvinnen  som fortsatt har en sønn som er  yngre enn den drepte  - å reise tilbake til Romania . Dette fordi som hun sier: “ London er ikke et bra sted å oppdra barn."

Venner, slekt, kjente og ukjente har nå donert til sammen 8000 britiske pund for å få gutten gravlagt i Romania.

Ref - Tânăr român, înjunghiat mortal la Londra. „L-am adus aici pentru un viitor mai bun. Acum, se întoarce în România într-un sicriu”

“ Etter denne bølgen blir Covid et vanlig virus”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara: După acest val, SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă virozăI en serie med negative covid-nyheter ser universitetsprofessor Dr. Christian Oancea noe annerledes på saken. -  Den kjente infeksjonseksperten som er leder av Victor Babeş Infectious Diseases Hospital i Timisoara erklærte onsdag på TV at under og etter denne nye femte bølgen av pandemien med det nye coronaviruset – vil det bli en omfattende gruppevaksinering .

“Deretter vil SARS-CoV-2 bli et enkelt virus som man kan sammenligne med en influensa" sa professoren.

Ref - Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara: După acest val, SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă viroză

  Stranda i Tuzla full av søppel 

gunoaie pe plaja din tuzlaStranda i Tuzla i Constanța fylke er full av søppel -  selv om sommersesongen har vært over i mer enn tre måneder. Tuzla-stranden er et ubebygd område, men mye ettertraktet av turister de siste årene.

Fiskerne i området har lenge klaget over søpla som turistene har kastet på den vakre stranda, men først nå har saken fått fokus i media. Viseordfører i Tuzla sier at han sammen med det rumenske vannverket Apele Romane har sjekket stranda – og at søpla skal bli fjernet i løet de neste dagene.

Ref - Imagini revoltătoare pe una din cele mai căutate plaje de pe litoral. Nu a strâns nimeni până acum gunoaiele rămase din vară

  Murvegg falt ned over trikkelinje 

zid tramvaiRivingen av en tidligere fabrikk i Sektor 6 i Bucuresti førte til at en murvegg kollapset over trikkelinjen og sperret offentlig transport i området fullstendig. Det var ingen på fortauet mellom den kollapsede bygningen og trikkelinjen, så det var ingen personskader.

Myndighetene beskriver hendelsen som svært alvorlig og firmaet som driver med rivingen har fått en bot på 10000 lei. Da firmaet ble frontet av media sa lederen i firmaet: “ Hvorfor alt dette oppstyret? Ingen ble jo skadet!

Ref - Un zid a căzut peste o linie de tramvai din București. „Nu sunt victime, nu înțeleg de ce atâta agitație”

  Hoppet fra fjerde etasje med sin sønn i armene. 

Caz șocant la Vâlcea: Un bărbat a murit, cu fiul de 7 ani în brațe, după ce  a căzut de la etajul 4 al unui bloc - România LiberăEn 40 år gammel mann kastet seg  onsdag ettermiddag ut fra fjerde etasje i en blokkleilighet i Ramnicu Valcea, sammen med sin syv år gamle sønn - som han skal ha holdt i armene. Politiet og 112 ble varslet om dette rundt kl 16:00 av sjokkerte naboer.

Et medisinsk mannskap dro også til stedet, og fraktet ofrene til sykehuset for at de skulle få umiddelbar medisinsk behandling. Begge hadde svært alvorlige skader. Mannen døde seinere på sykehuset. Guttens skader er omfattende, men tilstanden stabil.

Politiet vil fortsette etterforskningen i de nærmeste dagene for å fastslå forholdene og omstendighetene under hendelsen.

Ref - Un bărbat de 40 de ani a murit după ce a căzut de la etajul 4 cu fiul său în braţe


   PANDEMIEN I ROMANIA  06.01.2022  

Det siste døgnet:

Image    Nye tilfeller av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay: 4893  

Image   Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!: 30    

Image   Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay: 4192  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay: 33260   

    ALLE OFFISIELLE TALL HER   


   Siste oppdateringer:   

 energie-electricaMinister lite fornøyd med strømleverandørene

Energiminister Popescu sier at den statlige rumenske forbrukerkontrollen vil i perioden som kommer gjøre omfattende kontroller på hvordan regjeringens støtte til senkning av strømprisene fungerer. Også hvordan strømselskapene “flater” ut omkostningene i denne settingen.

Ministeren er lite fornøyd med strømleverandørene som han mistenker for å utnytte situasjonen til egen økonomisk fordel.

- V. Popescu: ANPC va controla cine și cum a aplicat legea compensării și plafonării facturilor la energie. Nu sunt mulțumit de furnizori

doctor care tine in mana un test covid-19 91 nye tilfeller av Omicron i Romania

Ytterligere 91 nye tilfeller av infeksjon med Omicron-varianten av SARS-C0V-2 ble bekreftet onsdag i Romania. -  Blant dem som er smittet med den nye virusvarianten er fire barn i alderen 0 til 9 år. Det totale antallet Omicron-diagnoser i Romania er nå 183.

- Încă 91 de cazuri de infectare cu Omicron în România. Patru dintre acestea au fost confirmate la copii

Zeci de cazuri noi de Omicron au fost descoperite în România. La cât am ajuns în total Regner med en million smittede i bølge 5

Eksperter i det rumenske helsedepartementet sier at i verste fall kan rundt 1 million rumener bli smittet av den nye virusvarianten i det som nå kalles den femte bølgen - også i Romania. Siste døgnet er 20% flere smittet i Romania enn dagen før. 

Nye restriksjoner ble vedtatt i går. Tekstilmasker er forbudt. Masker må igjen bæres overalt -  inkludert på åpen gate. Butikker, cafeer og restauranter kan holde åpnet til kl 22 dersom smitteraten i regionen ikke overstiger 3 pr 1000 innbyggere. Klubber og diskoteker blir fortsatt stengte.

- Așteptăm un milion de infectări de Covid, în valul 5. Măștile textile nu vor mai fi permise. Ce program vor avea magazinele

Sorana Cîrstea, eliminată în optimile de finală ale Melbourne Summer Set 2, după 4-6, 1-6, cu Amanda Anisimova Sorana Cirstea ute av Melbourne Summer Set

Rumenske Sorana Cîrstea, – som er rangert på 39. plass WTA -ble eliminert  torsdag i åttendedelsfinalen i tennisturneringen WTA 250 Melbourne Summer Set

Hun ble beseiret med scorene 6-4, 6-1  av amerikanske Amanda Anisimova, 78. plass WTA. Dette etter en kamp som varte i 67 minutter.

- Sorana Cîrstea, eliminată în optimile de finală ale Melbourne Summer Set , după 4-6, 1-6, cu Amanda Anisimova

 Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care cresc pedepsele împotriva  celor care atacă pădurari. Infracţiunile vor fi egale în faţa legii cu  ultrajulIohannis har signert lov som beskytter skogvoktere.

- Romanias president undertegnet i går den nye loven som øker strafferammene betydelig for de som angriper skogvoktere og skogbrukere i den hensikt å stjele tømmer. Slike forbrytelser blir nå likestilt juridisk med voldelige overfall og ran. Slike angrep mot skogvoktere har vært frekvente i Romania de siste to årene av tømmertyv-mafiaen.

- Preşedintele Iohannis a promulgat legea prin care cresc pedepsele penale împotriva celor care atacă pădurari .

                 VÆRET I MORGEN FREDAG                           

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI