7.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 07.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download    20 tonn helsefarlige appelsiner fjernes fra butikkene.    

portocale in ladita-  Importerte appelsiner merket som import fra Hellas blir nå fjernet fra rumenske butikker. Det viser seg at appelsinene egentlig kommer fra Egypt - og er dyrket med bruk av helsefarlige plantevernmidler. Midler som blant annet er kreftfremkallende.

En betydelig mengde av disse plantevernmiddelappelsinene er allerede solgt i hypermarkeder. 20 tonn er importert  og 12,4 tonn av disse appelsinene er allerede i butikkhyllene. Dette gjelder filialene til butikkjeden CARREFOUR.

Generaldirektøren for ANSVSA, Mihai Ponea sa torsdag at fruktene skal fjernes fra butikkene, og de som har kjøpt dem rådes til ikke å konsumere dem, men returnere eller ødelegge dem. Han sa videre at politiet nå er involvert i saken siden det også er mistanke om matsvindel, - fordi opprinnelsen til disse produktene har blitt endret med vilje.

REF - Portocale cu pesticide și cu etichete schimbate, retrase din magazine. Cei care le-au cumpărat sunt sfătuiți să nu le consume

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Kurersyklist havnet på panseret til en bil i Bucuresti

Un biciclist din Bucureşti a fost dus de un şofer, pe capota maşinii, până  la prima secţie de Poliţie, după o bătaie în traficEn fysisk krangel mellom et sykkelbud og en sjåfør var på nippet til å ende på en tragisk måte i sentrum av Bucuresti i går.

Etter at bilsjåføren hadde trakassert sykkelbudet - havnet syklisten på panseret på bilen -  som fortsatte med mannen på panseret i full fart i over en kilometer.Den uvirkelige kjøreturen endte på en politistasjon etter at politibiler grep inn.

Et vitne med telefon fanget opp de voldelige scenene som sjokkerte forbipasserende var vitne til.

Noen sekunder tidligere hadde to sykkelbud blitt trakassert i trafikken av den nevnte sjåføren.Bilen skal ha kjørt på banen dedikert syklister, og da den ene syklisten ikke ville gi plass for bilen - ble det utveksling av skjellsord.Deretter bestemte føreren av bilen seg for å stoppe midt i veien og holde syklisten som jobber for et leveringsselskap, ansvarlig. Ikke engang intens tuting fra de andre sjåførene roet mobberne. Flere av passasjerene i bilen blandet seg også inn i tumultene. – Sjåføren tiltales nå for drapsforsøk.

REF - VIDEO. Bătaie în traficul din București. Un curier pe bicicletă a ajuns pe capota unei mașini

 

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Energiprisene skaper problemer for store bedrifter   

Marile companii din România sunt în criză, prețurile la energie au crescut și cu 500%. Angajații sunt trimiși în șomaj tehnicDyre gass- og energipriser presser store selskaper i landet med tusenvis av ansatte til randen av driftsstopp.. Noen fabrikker vil redusere produksjonen drastisk, og implisitt vil folk gå inn i teknisk arbeidsledighet.

En av dem er ALRO Slatina, den eneste aluminiumsprodusenten i landet. Torsdag gikk arbeidere på flere industriplattformer av ALRO ut i gatene i protest og desperasjon.

1500 av de 5000 arbeiderne ved ALRO Slatina har blitt sendt i teknisk arbeidsledighet. Bedriften deres – en av de største og eldste i landet – har ikke lenger råd til å produsere aluminium til dagens energipris. Fabrikkledelsen er ikke nådig i sin kritikk av koalisjonsregjeringen “som ennå ikke har satt sine vakre ord om strømprisreduksjoner ut i praksis.”

REF - Marile companii din România sunt în criză, prețurile la energie au crescut și cu 500%

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Presidenten har innkalt flere ministre til en prat      

iohannis la cotroceniKlaus Iohannis har innkalt flere ministre i regjeringen til samtaler i presidentpalasset denne uka.

I møtet med statsoverhodet deltok i går finansminister Adrian Câciu, ministeren for europeiske midler Dan Vîlceanu, utdanningsminister Sorin Cîmpeanu og justisminister Cătălin Predoiu.

De siste dagene har Klaus Iohannis hatt flere møter med flere statsråder og statsminister Nicolae Ciuca.Helseminister Alexandru Rafila, energiminister Virgil Popescu, innenriksminister Lucian Bode, forsvarsminister Vasile Dîncu, transportminister Sorin Grindeanu og utviklingsminister Attila Cseke deltok i de tidligere diskusjonene denne uka.

Kilder sier at Presidenten ville vite hvilke prioriteringer Regjeringen har – og i hvilken rekkefølge disse prioritetene har. Presidenten skal også ha ytret ønske om en bedre koordinering i det offentlig rom av meningsforskjeller mellom koalisjonspartene. At det innad er naturlig og nødvendig med diskusjoner – men utad må det være en felles og klar beskjed i viktige saker.

REF - Surse: Klaus Iohannis, o nouă rundă de discuții cu miniștrii. Câciu, Predoiu, Vîlceanu și Cîmpeanu au fost chemați la Cotroceni

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Rumenere kjøper stadig mer rumensk  

Români cumpără legume româneștiRumenere på handletur kjøper stadig flere rumenske produkter. Økningen det siste året er betydelig.

Rumenske produkter i butikkhyllene var 30 % mer ettertraktet i 2021 enn tidligere år. Dette ifølge en statistikk-studie utført av Cooperativa Țara Mea.

Blant de mest kjøpte matvarene som er produsert  i Romania er solsikkefrø og olje, egg, oster og meieriprodukter, mel og sylteagurk.

REF - Românii cumpără mai multe produse românești decât în anii trecuți. Ce alimente preferă și de ce sunt mai căutate decât cele străine

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   ANAF - kontroller av de som tjener penger online.     

femeie care folosește laptopul.Den rumenske skattefuten ANAF er allerede i gang med tidligere annonserte kontroller av rumenske borgere som tjener penger online. Temaet kom i fokus i november da en kvinnelig vlogger sist år ble tatt for å ha tjent over 20 millioner lei på TikTok uten å oppgi noe av inntektene til skatteverket.

Budskapet fra ANAF er klart: Alle som tjener penger online skal betale skatt.

Spesielt i søkelyset for de pågående kontrollene er musikkartister , “ trendpåvirkere “ og personer som har over 100000 abonnenter på YouTube,

REF - ANAF începe controalele la cei care fac bani din online. Toți trebuie să plătească taxe la stat

  Stiri Satu Mare for Android - APK DownloadLadislau Boloni kan bli ny landslagstrener i fotball. 

Den 68 år gamle rumenske fotball-legenden Boloni kan bli ny trener for det rumenske landslaget i fotball. Dette etter at pressen mener Mutu og Iordanescu er satt på sidelinjen, og Petrescu og Hagi begge har sagt nei etter lengre tenkepauser. Denne prosessen for å finne en etterfølger til Radoi har vært påfallende lang og forvirrende – skriver rumenske sportspresse.

Ladislau Boloni har vært uten kontrakt siden mai 2021, da han sa opp avtalen med Panathinaikos. Boloni er opprinnelig fra Târgu Mures og har både rumenske og ungarsk statsborgerskap.

Boloni kom til Romania i går - og ifølge Digisport skal han ha diskusjoner med FFR om en trenerjobb på to sesonger med et rumenske fotballandslaget.

REF - Ladislau Boloni, în România pentru negocieri cu FRF

 Belgienii au aflat de ce a renunțat Antwerp la Ladislau Bölöni: „S-a amuzat  pe seama banilor investiți”

    PANDEMIEN I ROMANIA  07.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Image   Nye tilfeller av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 6018   

Image  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|:  44  

Image  Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 4631  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 30520 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations

copil cu masca vaccinat  Vaksineringen av barn 5  - 11 år starter opp  


Vaksinering av barn mellom 5 og 11 år vil mest sannsynlig begynne i andre halvdel av januar,-  rett etter ankomsten av vaksinedosene, meldte CNCAV-representanter torsdag kveld. - Hos barn i alderen 5 til 11 år er dosen av typen Comirnaty (Pfizer) – Denne dosen er tre ganger mindre enn den som brukes hos personer over 12 år

Som med andre aldersgrupper gis vaksinen som en to-dose intramuskulær dose – og andre dose etter 21 dager fra den første dosen.

CNCAV: Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsSorin Cîmpeanu, ministrul demis al Educației. in studioul digi24  Minister svarer på kritikken mot strengere stipendkrav  


Rasende elevorganisasjoner har blitt ytterligere harme etter at undervisningsministeren kommenterte deres kritikk mot han i går. Ministeren har økt snittet i karakterer fra 8,5 til 9,5 for at elevene skal få statsstipend. Og elevorganisasjonene vil ha Cimpeanu avsatt.

Minister Cimpeanu sa følgende:  “ Karakterkravet måtte strammes inn fordi over 53 prosent av elevene hadde over 8,5 i snitt – selv om enkelte av dem i realiteten var analfabeter”

- Cîmpeanu, noi explicații în scandalul burselor: 53% dintre elevi aveau medii mai mari de 8,50, iar unii erau analfabeți funcțional

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsPolițiștii controlează lumea dacă poartă mască. EUROPOL nekter å kontrollere maskekvalitet   


Fagforeningen for politiansatte EUROPOL anbefaler sine politikollegaer å nekte kontroll av folks masker fra i morgen. Det gjelder kontroll av maskene om de er av tekstil eller i konform med de nye påbudene. “Dette er langt utover de oppgavene politiet burde ha i disse pandemitider - hvor man også skal sjekke om masken dekker nesen, blir brukt i transportmidler etc.” – sier politiets fagforening.

EUOPOL oppfordrer alle i politiet til i alle fall å kreve at politisjefene forklarer hva som er kvalitetsmasker, hvordan man skal gjøre disse kontrollene – og hvordan disse “tekstil-kontrollene” skal prioriteres dersom det er andre og muligens alvorligere ulovligheter å ta tak i .

- Sindicatul EUROPOL recomandă polițiștilor să refuze să controleze conformitatea măștilor


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsSimona Halep lovește mingea în timpul unei partide de tenis.  Simona Halep er i kvartfinale i Melbourne 


Simona Halep beseiret Gabriela Ruse 6-2, 6-1 torsdag, i en helrumensk duell i åttendedelsfinalen i tennisturneringen Melbourne Summer.

Halep (30 år, 20 WTA), en av turneringens favoritter - tok seieren etter 61 minutter.- Halep har med dette sikret seg en sjekk på $5 800 og 60 WTA-poeng, og skal  i kvartfinalen spille mot sveitsiske Viktorija Golubic (43 WTA)

- Simona Halep, în sferturi la Melbourne Summer Set 1 după ce a învins-o pe Gabriela Ruse. Adversară incomodă în turul următor


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsbani Gutt fant 9700 lei i bankomat – og eieren noen timer etterpå.


En ung mann fra Satu Mare gjorde en gest som fortjener alles ros. Han fant en større sum penger i en minibank - og returnerte alle pengene til eieren, skriver Jurnalul de Satu Mare.

Onsdag gikk Vlad Mihai til minibanken utenfor en bank i Satu Mare med den hensikt å fylle på bankkortet sitt. Da det var hans tur la han merke til at minibanken viste en feil. I løpet av de neste øyeblikkene utstedte minibanken en kvittering - og deretter  9700 lei i kontanter. Den unge mannen plukket opp pengene og lette umiddelbart etter mannen som hadde stått foran 11 Edible Flowers With Potential Health Benefitsham i minibankkøen, men uten særlig hell. Eieren av pengene var forsvunnet.

Vlad la deretter ut en annonse på en Facebook-gruppe dedikert innbyggerne i Satu Mare fylke, og etter noen timer tok kona til mannen som glemte pengene sine i minibanken kontakt med den unge Vlad Mihai.

Eieren jublet da han fikk pengene sine tilbake - og han kan ikke fullrose Vlad Mihai for gesten.

- Vlad, un tânăr din Satu Mare, a găsit mii de lei uitați într-un bancomat. Cum a reușit să dea de persoana care i-a uitat


              VÆRET I MORGEN LØRDAG                       

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI