9.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 09.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Politi og psykologer advarer mot selvmordstendens.    

copil culcat pe podea cu telefon si medicamente alaturi- Stadig flere unge og barn går med tanker om å ta sitt eget liv - advarer politi og psykologer. De slår også alarm over et bekymringsfullt fenomen som har spredt seg under pandemien. Mange unge bruker mye tid hjemme alene - og spiller spill på nettet i timevis som de blir mentalt avhengige av.

Det er flere barn som har truet med å begå selvmord etter at kontoene deres til et kjent nettspill med millioner av brukere ble stengt pga aldersregler. - En sak fra Buzau satte fokus på dette. Politiet rykket ut etter å ha bli varslet av nettspillets overvåker i USA - og gutten ble tatt hånd om og foreldrene varslet.

Det rumenske politiet har fredag tatt kontakt med skoletilsynene i flere byer - og har sendt anbefalinger til lærere og foreldre for å forhindre at denne tendensen sprer seg. .Rapporten til politiet sier at når spillere blokkeres, kan de komme helt ut av kontroll følelsesmessig. Psykologer sier foreldre må sjekke hvordan barna bruker tiden sin – også når barna er alene hjemme.

Fokuset på dette problemet kommer også i en periode der antallet selvmord i Romania har økt betraktelig også blant voksne under pandemien. Og det i et ortodoks land der selvmord er sett på som en alvorlig synd.

REF - Mai mulţi copii au ameninţat că se sinucid după ce le-au fost închise...

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Fem skadet i trafikkulykke ved Fetesti  

ambulanta intervine la un accidentEn alvorlig trafikkulykke fant sted lørdag  på motorveien A 2 Bucuresti – Constanta  ved bomstasjonen i Fetești. Fem personer ble skadet.

Det var to personbiler som var involvert i trafikkulykken  opplyser ISU Ialomița.

Av de fem personene som ble skadet, ble en sittende fast inne i bilen og måtte berges ut av bilen av redningsmannskaper.

To av ofrene etter ulykken ble transportert til Fetesti kommunale sykehus. De tre andre nektet å bli innlagt på sykehus.

Politiet var i flere timer på ulykkesstedet for å finne ut og dokumentere hvordan bilulykken skjedde.

REF - Accident rutier la stația de taxare de la Fetești. Cinci oameni au fost răniți

Stiri Satu Mare for Android - APK Download Tusenvis av rumenere monterer solpanel    

Mii de români se grăbesc să-și instaleze panouri fotovoltaice după ce facturile au explodat. Cum poți deveni prosumatorSkremt av de økte energiregningene har tusenvis av rumenere det travelt med å installere solcellepanel for å sikre seg med nødvendig elektrisitet.

Regjeringen har lansert programmet CASA VERDE som gir støtte til installering av solpanel. Til nå er det 12000 familier som har denne energiløsningen hjemme i Romania, men 20000 søknader står på vent. Dette etter at appen som formidler søknader til staten om støtte til CASA VERDE kollapset i høst.

En huseier som PROTV har snakket med sier at de 7 solpanelene han har produserer mer strøm enn det han forbruker. Og at investeringen er kostbar tross støtte, men at dette lønner seg raskt nå man sammenligner med de nåværende strømregningene fra de private strømfirmaene.

REF - Mii de români se grăbesc să-și instaleze panouri fotovoltaice după ce facturile au explodat

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download “Fabrikk” med falske førerkort i Iasi  

„Fabrica” de permise auto de la Iaşi. Cât costa un document falsFolk  i Iasi “som har vært interessert “har hatt muligheten til å kjøpe seg et førerkort fra Rep. Moldova - for 1000 euro. Førerkort fra Rep.Moldova er gyldige i Romania.

Mannen bak dette solgte også forfalskede oppholdstillatelser både for Romania og nabolandet.

Politiet fra Iaşi oppdaget etter en veitrafikk-kontroll mannen bak denne"fabrikken" med falske førerkort. Under kontrollen presenterte han flere dokumenter som skapte mistanke. Førerkortet han presentert var moldavisk - utstedt på hans navn. Han viste politiet også en oppholdstillatelse på en adresse i rep.Moldova. Men da politiet sjekket data viste det seg at mannen aldri hadde vært i republikken Moldova - skriver Ziarul de Iaşi. I avhør av mannen ble nettverket med salg av falske førerkort en ny side av samme sak..

REF - „Fabrica” de permise auto de la Iaşi. Cât costa un document fals

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  16 år gammel gutt savnet siden 2.januar 

minor disparutEn 16 år gammel gutt fra Bacău er etterlyst av politiet etter at han ble meldt savnet av familien sin. Familien har ikke hatt noen opplysninger om ham siden 2. januar, og politiet har nå bedt om folks hjelp til å finne ham.

En talsmann for IPJ Bacău erklærte lørdag  at gutten hadde dratt “frivillig” hjemmefra 2. januar og hadde ikke kommet tilbake.

Gutten heter Tomozei Constantin, er 1,80 meter høy, veier 70 kilo,og har brunt hår. Da han forsvant, hadde han på seg mørke bukser, blå genser og blå ryggsekk.

Folk som kan gi informasjon om denne personen blir bedt om å kontakte Bacău-politiet - eller ringe 112.

REF - Un băiat de 16 ani este dat dispărut din 2 ianuarie. Poliția cere ajutor oamenilor pentru a-l găsi

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  To personer arrestert for kryptovaluta-svindel 

Arestaţi pentru înşelăciune cu staţii de minat criptomonede. Atenţie de unde cumpăraţi aparatură online!To personer fra Timis fylke ble denne uka arrestert av Cluj-politiet i en sak om falsk informatikk - og svindel. De to solgte nettbaserte stasjoner for kryptovaluta, og krevde forhåndsbetaling basert på falske fakturaer.

Politiet i Cluj opplyser at de arresterte 5. januar en 24 år gammel kvinne og en 25 år gammel mann fra Moraviţa kommune i Timiş fylke  -  mistenkt for å ha begått forfalskninger og bedrageri. Dette etter at de hadde ransaket hjemmene til de to.

Undersøkelsen avslørte at mellom september og november 2021 skal de aktuelle ha lagt ut flere fiktive kunngjøringer på en kommersiell spesifikk nettside angående salg av nettstasjoner for kryptovaluta. - Proformafakturaer ble sendt til kjøpere – og senere ble kundene bedt om forskuddsbetaling av produktene på ulike bankkontoer.

De to skal ha tjent rundt 100000 lei i den måneden de drev med svindelen. De er nå underlagt rettslig kontroll i 60 dager.

REF - Arestaţi pentru înşelăciune cu staţii de minat criptomonede. Atenţie de unde cumpăraţi aparatură online!

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Flerbrukshall til 43 mill. euro i Iasi     

Iasi kommune godkjente i går å bevilge over 43 millioner euro for bygging av en flerbrukshall med 10 000 seter i byen. Navnet på hallen blir REGINA MARIA og blir den største i sitt slag i Romania. Med andre ord større enn den flerbrukshallen som i 2014 ble bygget i Cluj Napoca.

Prosjektet for flerbrukshallen «Regina Maria» ble lansert for flere år siden, men det er først nå at prosjektet konkret er lagt inn i det generelle by-budsjettet.

Anbudsrunden for hallen er nå annonsert på kommunens nettsider for offentlige anbud – alt datert 8. januar 2022, ifølge bzi.ro.

REF - Sală Polivalentă de 43 de milioane de euro în România! Va fi cea mai mare din țară

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Igjen bråk om utvidet strand i Mamaia  

Lărgirea plajelor la Mamaia Nord: proiect salvator sau dezastru pentru  turiştii de fiţe?Turistbedrift-eierne i Mamaia klager igjen over den utvidede stranda i badebyen. De vil ikke ha en “ny 2021 sesong der turistene klaget og de mistet inntekter fordi turistene valgte andre strender ” - De er sinte fordi terrassene nå ligger mellom 150 – 200 meter fra strandkanten og de fortsatt ikke har lov å kommersialisere området nær strandkanten.

Turistministeren lover nå bedriftseierne at han skal ta opp saken med miljøministeren. Enda som han sier at det er  Det rumenske vannverket - Apele Romane - som styrer de nærmeste kvadratmeterne nær havkanten i Romania.

Lokalbefolkningen i Constanta og miljøaktivister derimot har satt pris på det utvidede strandområdet nær sjøen som har blitt gratis for alle som vil ligge på sine egne håndklær.

REF -  Patronii de pe litoral se plâng din nou de plaja lărgită din Mamaia. Promisiunea făcută de ministrul Turismului

 plaja largita din mamaia fara turisti

    PANDEMIEN I ROMANIA  09.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Image   Nye tilfeller av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 6036   

Image  Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 26  

Image  Personer helbredet av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 1823  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 40983 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsTrafic rutier pe Autostraa Soarelui.  600 faste fartsradare utplasseres  


Fra denne måneden blir sjåfører som bryter trafikklovene betydelig strengere bøtelagt i Romania. Trafikkloven vil bli også bli endret ved et regjeringsvedtak for å følge opp dette. I år vil innenriksdepartementet også installere 600 fastmonterte radarkameraer på de mest trafikkerte veiene i landet: - DN7, DN1 og  “ solens motorvei” Autostrada Soarelui.

Disse kameraene vil også være knyttet til et datasystem som varsler dersom et bilregistreringsnummer ikke har betalt forsikrings-eller veiavgift.

- Unde vor fi montate cele 600 de radare fixe. Vor ști și cine nu are ITP valabil

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationscopil abuz fetita isi protejeaza fata cu mainile  Kvinne fikk forbud mot å se sin datter 


Domstolen i Constanta har lagt ned forbud mot at en kvinne på 29 år får se sin datter på 2 år. Dette etter at et opptak på internett viser at kvinnen skamslår sin datter. Siden faren er i utlandet har Barnevernet tatt hånd om jenta – sammen med hennes søsken på 5 og 9 år.

- Ordin de protecție emis împotriva unei femei din Constanța, filmată în timp ce își bătea fetița de 2 ani

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsNicuşor Dan a a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor despre extinderea magistralei de metrou M4 şi trenul metropolitan   Vil utvide T-banelinjene i Bucuresti  


Bucuresti sin overborgermester Nicusor Dan hadde i går møter med Romanias transportminister for å få penger og støtte til å forlenge T-banelinjene på Bucuresti undergrunnssystem. Samtidig vil han ha flere forstadstog. Alt dette for å redusere biltrafikken og forurensingen i den rumenske hovedstaden - ifølge Dan.

- Nicuşor Dan a a avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor despre extinderea magistralei de metrou M4 şi trenul metropolitan

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsCererea pentru finanțarea studiilor în afară a explodat în 2021. Unde pleacă tinerii români să studieze  Mange vil ha studielån for utlandet  


Rumenske studenter er ikke lenger skremt av Brexit eller pandemier. Søknadene om studielån til studier i utlandet har eksplodert i 2021. Institusjonen FINS som gir slike lån sier at de i 2021 har gitt lån på til sammen 1,6 millioner euro til rumenske studenter som skal studere i utlandet.

Selv om UK fortsatt til en viss grad er populær, har UK landet noe lenger ned på lista etter Brexit. Landet på topp for studier blant rumenske elever er nå NEDERLAND – der interessen har økt med over 100% siden 2020. Ellers er Belgia, Tyskland, Danmark og Sverige også blant de mest populære studie-landene.

- Cererea pentru finanțarea studiilor în afară a explodat în 2021.


  119 – “Barnas telefon om Covid “ er lansert  


Regjeringens spesielle telefon for barn der de kan ringe og spørre om alle sider ved pandemien ble lansert denne uka på nummeret 119.

Statsministerens rådgiver Mădălina Turza fortalte lørdag at flere tusen hadde ringt de første dagene. Ikke bare barn, men også voksne som hadde ringt 119 bare for å sjekke åssen dette nummeret fungerte.

Rådgiveren sa videre at det jobbes kontinuerlig med å få 119-telefonen til å fungere på best mulig måte. Alle som ringer opp får sine numre registrert - og Statens helsevesen er kontaktet for å gi opplæring til de ansatte på 119 slik at svarene blir korrekte og tilpasset ulike aldergrupper. “ Det er ikke lett å få denne tjenesten til å funke optimalt - men vi jobber med det formålet” – sa Turza.

- Consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului: Mii de apeluri la Telefonul Copilului 119 în primele zile de când este activ.

              VÆRET I MORGEN MANDAG                   

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI