10.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 10.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Kaos i trafikken grunnet vinterværet:      

Dense fog advisory: Heavy fog to impact Sunday evening travel | The Huron  Hub - Huron Township News - New Boston News- Kjedekollisjoner på motorveiene og  store togforsinkelser preget trafikken i Romania denne helgen pga væreforholdene. Dette vinterføret kan også skape problemer i dag og i morgen.

Trafikken til flere tog ble påvirket søndag etter at flere trær falt på linjene, meldte CFR. De sa at det i sørvest, nord og sentrum av Romania har vært og er forsinkelser pga dette.

Værforholdene skapte også problemer for bilførerne.Politiet fra Infotrafic informerer om at to trafikkulykker fant sted på motorveien A1 Deva-Nădlac. Den første skjedde ved kilometer 582, nær byen Nădlac, og involverte en bil og en lastebil. Kort tid etter i samme område skjedde det en kjedekollisjon der 8 andre kjøretøy var involvert. Til alt hell var det kun lettere personskader.

På motorveien A1 Deva-Nădlac har sikten vært redusert til under 100 meter på grunn av tett tåke .

REF - Circulație dificilă, în condiții de iarnă. Tamponare în lanț pe A1 și trenuri întârziate din cauza copacilor căzuți pe linii

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Klarsignal for motorvei BACAU – BRASOV 

Undă verde pentru autostrada Bacău-Braşov. Construcţia
costă 2,4 miliarde de euro şi va avea 162 de kilometriDet rumenske veivesenet godkjente i helgen alle dokumenter som anbudsvinnerne har lagt fram når det gjelder byggingen av en motorvei mellom de rumenske byene Bacau og Brasov. Byggingen er beregnet å koste 2,4 milliarder euro.

I følge presidenten for Braşov fylkeskommune, Adrian Veştea, er det prosjektert en rute som integrerer alle transportbehovene for hvert tettsted som motorveien kommer til å passere. Motorveien Bacău - Braşov vil bli på 162 kilometer.

Motorveien vil starte nord for Codlea, hvor et veikryss er planlagt for å koble denne motorveien A 13 til de fremtidige motorveiene Braşov - Făgăraş og Ploieşti – Braşov .

REF - Undă verde pentru autostrada Bacău-Braşov. Construcţia costă 2,4 miliarde de euro şi va avea 162 de kilometri

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Hotellrom rasert av turister     

Camera unui hotel din Slănic Moldova a fost devastată de un grup de turiști:  "Ce aiFlere turister som bodde på et hotellrom i Slănic Moldova etterlot seg et helt rasert rom før de stakk av. Tjenestepikene fant et ubeskrivelig rot og flere ting ødelagt. Siden romgjestene var de eneste gjestene på hotellet hadde nattvakten fått fri.

Rommet morgenen etter var fullt av søppelsekker, og det var flust med matrester på gulvteppet. TV-en var smadret og en vegg var full av hull og flekker.

Festdeltakerne har ikke blitt funnet. De skulle betale ved avreise og var forsvunnet da hotellpersonalet kom til rommet. Det eneste resepsjonen har er et britisk telefonnummer hvor reservasjonen kom fra.

REF - Cameră de hotel devastată de turiști, în Slănic Moldova.

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Truet til seg sigaretter av butikkansatt 

Un tânăr de 17 ani a ameninţat cu cuţitul o vănzătoare pentru un pachet de  ţigăriEn 17 år gammel gutt truet en kvinnelig ansatt i en butikk for å få en pakke sigaretter. Dette skjedde i byen Jimbolia i Timis fylke. Gutten raste inn i butikken med en kniv og truet til seg en pakke sigaretter fra den skremte butikkansatte – og forsvant.

Gutten ble arrestert like etterpå og ble satt i varetekt.

Han blir nå tiltalt for vold og ran - og kan bli fengslet i flere år. Alt som sagt for en pakke sigaretter.

REF - Timiş: Un tânăr de 17 ani a ameninţat cu cuţitul o vănzătoare pentru un pachet de ţigări

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Rekord i antall utrykninger for Salvamont     

interventie a salvamont la un ranitDen rumenske fjellredningstjenesten hadde rekordmange inngrep søndag. På ett døgn ble 89 personer reddet ned fra fjellet. De fleste redningsaksjonene var i Voineasa, Sinaia og Sibiu.

38 av personene ble overlevert til SMURD-ambulanser for transport til sykehus, mens 30 andre ble kjørt med personbiler til sykehus. De andre behøvde ikke medisinsk behandling..

Sabin Cornoiu, presidenten i Salvamont Romania -  sier at i går var det rundt 10 til 12 utrykninger på hver av de mest kjente feriestedene i fjellene. -  “ Det er tåke og snø i fjellene, og kvaliteten på skibakkene er ikke den beste. De fleste ulykkene skjedde i bakkene, men vi hadde også situasjoner med turister som gikk seg vill på fjelltoppene på grunn av ekstrem tåke” sa Cornoio.

REF - Număr record de intervenții ale salvamontiștilor, într-o singură zi. "Ni se spune: nu credeam că mi se poate întâmpla mie"

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Rakettbasen Deveselu uønsket av Kreml 

soldati cu arme pazesc camioane cu rachete la baza de la deveseluRomanias forsvarsminister sier at Russland har lagt et stort press på NATO for å nøytralisere den rumenske rakettbasen i Deveselu. - “ Russland  ønsker å skape seg en ny vernet sone i regionen “ sier Dincu. Han legger til at selv om presset mot Romania om basen Deveselu muligens i første rekke er propaganda – og har tegn på å være ren skremselspropaganda – er det en militær og politisk faktor som ikke kan ignoreres.

Romania må forberede seg på et mer anstrengt forhold til Russland – sier ministeren. Og han viser til situasjonen i Ukraina og i Svartehavet.

REF - Scutul de la Deveselu, în discursul Moscovei. Vasile Dîncu: Rusia vrea să restabilească o centură de securitate greu de acceptat

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Iskalde januardager i vente     

oameni merg pe trotuar acoperit de zapada in timp ce ningeMeteorologene lover oss noen ekte frostdager denne uka. Det vil bli regioner i landet der gradene faller  under -15 til -17 grader Celsius. Og dette kan skje 3 dager på rad i løpet av denne uken.

Temperaturene vil også synke i Bucuresti - hvor det i midten av uken ventes at de laveste temperaturene faller ned til -7, -8 grader celsius. I Bucuresti starter uken med nedbør i form av sludd og snø .Muligens vil vinden bli kraftig utover kveldene.

Mot slutten av uken vil imidlertid været bli varmere, spesielt sør og sørøst i landet, og maksimumene vil nå  + 9 grader celsius.

Lokal snø forventes i Moldova og fjellområdene, muligens regn og sludd i Banat, på små områder i Transilvania, men også sterk vind i områdene utenfor Karpatene - spesielt om kvelden og natten. I den østlige halvdelen av Muntenia, i Dobrogea og  sørlige Moldova kan vinden komme opp i 55 til 65 km / t. Dette er noe som forsterker følelsen av kulde.

REF - ANM anunță cele mai scăzute temperaturi din luna ianuarie. Zonele în care va fi ger, cu minime de -17 grade Celsius

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Er Bucuresti sin historie til salgs? 

WhatsApp-Image-2022-01-05-at-11.57.41-1Rumenske media har begynt å reagere kraftig på salgsannonser på boligmarkedet der flere historiske bygninger i Bucuresti er lagt ut til salgs. Utrolig, men sant: Palasser på Dacia Bulevard er til salgs, monumentale graver på Bellu kirkegård - med beinrester. Og nå selges også fortene på ringveien rundt hovedstaden.

Et annonse-eksempel: - "Jeg selger et lite festningsverk med en underjordisk konstruksjon med et areal på 3 294 kvm i Bragadiru, med et landareal på 17 199. Pris kun 400000 euro"

Det viser seg at det er tomteeiere på disse historiske sonene – både private og kommersielle - som legger ut annonsene. Og at disse områdene ikke noen gang har blitt ekspropriert av staten. Historikere og arkitekter reagerer - og kaller dette et overgrep mot rumensk historie og kulturarv.

Nettstedet B365.ro- har laget en lengre rapport om forholdene.

REF | Istoria Bucureștiului e de vânzare. Pe piața imobiliară a apărut, bizar, un fort de pe șoseaua de centură, construit de Regele Carol I

   VALUTA 10.01.2022 :  

100 RON = 203 NOK = 208 SEK = 151 DKK = 20,2 EUR

www.xe.com

    PANDEMIEN I ROMANIA  10.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Image   Nye tilfeller av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|:4712   

Image  Personer døde av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 14  

Image  Personer helbredet av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|: 0  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|:14850 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationssorin cimpeanu la digi24  Vil ikke foreslå nettskole 


Romanias utdanningsminister sier at han ikke kommer til å foreslå noen nettskole på eget initiativ.

Det skjer kun dersom Helseministeren ber oss om det på grunn av omfattende store helsefarer ved å holde skolene åpne. Sa utdanningsministeren.

- Cîmpeanu: „Nu îmi doresc să mai trecem școala în online. Nu voi propune, dacă MS nu ne va informa cu privire la un potențial pericol”


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsMinistrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu masca, gestioneaza in timpul unei conferinte de presa  “ Vi er allerede i bølge 5” 


Romanias helseminister Rafila sier at om noen skulle være usikker så befinner Romania seg allerede i bølge nummer fem av pandemien.

“ Romania har en smittetrend som er raskere enn mange av de landene som har blitt rammet av denne bølgen før oss “ sa ministeren søndag. Han la til at dødstallene så langt ikke er store. Han presiserte nok en gang at riktig maskebruk og vaksinering er de beste måtene å beskytte seg mot smitte og sykdom i denne perioden.

- Alexandru Rafila: România a intrat în valul 5. Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsAvem o populație îmbătrânită. De ce românii fac tot mai puțini copii. Explicația unui sociolog  Romanias befolkning blir stadig eldre   


Romanias  befolkning blir stadig eldre. I rumenske fylker utgjør aldersgruppen mellom 15 – 29 år i dag ikke mer enn mellom 14 – 20% av befolkningen - avhengig av hvilket fylke man ser på.

Som tidligere er det utvandringen av yrkesaktiv ungdom som gjør at den rumenske befolkningen foreldes.En annen faktor er at unge par som fortsatt bor i Romania nå velger å få færre barn. Grunnen er i første rekke stramme økonomiske vilkår.

- Avem o populație îmbătrânită. De ce românii fac tot mai puțini copii.


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations Autoritățile au deschis Nădlac II - Autostradă și Vama Borș, ca urmare a  aglomerației de la Nădlac I | Digi24 Stor trafikk på grenseovergangene  


Det har vært stor trafikk på grensene denne helgen. Både av rumenere som kommer hjem etter en juleferie utenlands, men mer av rumenere som reiser tilbake til de landene hvor de arbeider eller bor.

Grensepolitiet sa søndag kveld at de travleste overgangene de siste 24 timene var grensen mot Ungarn, Bulgaria, Moldova - og på flyplassene i Bucuresti, Cluj og Timisoara.


Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsDispozitive de ascultare descoperite la o şcoală din
judeţul Galaţi. Poliţia şi SRI anchetează cazul  Avlyttingsutstyr oppdaget på skole  


En rekke med avanserte avlyttingsobjekter har blitt oppdaget på en videregående skole i bygda Bucesti i Galati fylke.

Utstyret ble oppdaget av en av skolens vaktmestere. Politiet og SRI har funnet ut at utstyret ble installert i ulike rom på skolen av et firma i 2019 – men firmaet sier de ikke vet hvorfor eller hvem som betalte dem -  utover det at fakturaen ble dekket av skoleledelsen. - Politiet bekrefter at det ikke er gitt lisens for bruk av slikt utstyr på denne skolen. De kaller saken “merkelig”

Politiet forsøker nå å finne ut når avlyttingene har skjedd - og hvem som har brukt disse til hvilket formål. Ansvarlige vil bli straffetiltalt for alvorlige brudd på privatlivet fred – sier Politiet på stedet.

- Dispozitive de ascultare descoperite la o şcoală din judeţul Galaţi. Poliţia şi SRI anchetează cazul


              VÆRET I MORGEN TIRSDAG                        

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI