11.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 11.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Bonus fra staten for å avregistrere gammel bil :    

Încep Programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Se poate obține o reducere de  până la 12.000 de lei la achiziția unui autoturism nou-  Eiere av gamle biler vil kunne få en bonus fra staten og lokale myndigheter for å avregistrere bilene sine. Dette uten å bli tvunget til å kjøpe nye, slik tilfellet er med «RABLA»-programmet. Miljøminister Tanczos Barna sa til Digi24 at tiltaket kan tre i kraft i år.

Statsråden sa at det ikke vil bli innført ny avgift for forurensende biler, – og at et slikt nytt bonusprogram vil motivere mer enn nye avgifter. Han antyder 1500 lei som en mulig bonus fra staten for å avregistrere og levere inn en gammel bil, mens lokale myndigheter kan gi voucher for innkjøp en sykkel - dersom eieren ønsker dette.

"Vi forbereder også et mer effektivt Rabla-program for å møte kravene som er uttrykt av bilprodusenter, forhandlere, bilimportører og innbyggere," sa Barna.

Målet er å få så mange forurensende biler ut av sirkulasjon som mulig. Romania har i Den nasjonale gjenopprettingsplanen med EU forpliktet seg til å ta 250 000 biler eldre enn 15 år ut av trafikken innen 2026.

REF - Proprietarii de mașini vechi ar putea primi bani să-și ducă mașinile la Remat, fără să fie obligați să-și ia altele noi.

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Strømregninger uten statsbidrag inkludert 

virgil popescu ministrul energieiEnergiminister Virgil Popescu er mer enn irritert etter at firmaer som leverer strøm og gass IKKE har inkludert de statlige bidragene for å “ flate ut “regningene. Dette er ikke gjort i de fakturaene som de har sendt ut denne måneden.

“Dette er en alvorlig feil fra firmaene sin side “ – sa ministeren – som la til at han tror det er gjort med hensikt. “ Eller er det så vanskelig å gjøre dette korrekt?” spurte han på TV i går med direkte adresse til diss selskapene.

Ministeren sa han uten å nøle nå sender Forbrukervernet og antikorrupsjons-etater for å helsjekke disse firmaene.

REF - Virgil Popescu: Furnizorii de energie care au trimis facturi fără compensare au greșit. Stau și mă gândesc dacă nu e intenționat

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Stadig flere leger velger å bli i Romania     

Tot mai mulți medici români aleg să nu mai plece în străinătate. Ce îi determină să profeseze în RomâniaRumenske leger drar ikke i stort antall til utlandet lenger. Sammenlignet med for fem år siden er for eksempel antallet som forlot landet i 2021 halvert.

De økte lønningene gjør at legene velger å bli i Romania, men også de mer effektive utstyrene som flere av  sykehusene i Romania har blitt utstyrt med de siste årene. Ikke minst i private klinikker. I tillegg kan de i Romania jobbe på private klinikker og i statlige i turnusordninger, mens i andre europeiske land er reglene for dette langt strengere.

Eksempel: Camil og Patricia er leger som jobber ved Infeksjons-sykehuset  i Timișoara. De spesialiserer seg på pneumologi og har rundt 6000 lei i grunnlønn  per måned. I utlandet i de landene der de har jobbet tidligere var grunnlønna kun 20-30 prosent mer per måned , - så de har bestemt seg for å holde seg nær familiene sine – i Romania.

REF - Tot mai mulți medici români aleg să nu mai plece în străinătate.

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download River garasjer for å bygge parkeringsplasser  

Primăria Sectorului 6 a început demolarea garajelor, pentru a crea noi locuri de parcareRivning av gamle garasjer fra 1990-tallet med “uklare eierforhold” har begynt i Bucuresti. Samtidig ønsker lokale myndigheter å få tak i de som ulovlig leier ut parkeringsplasser i flere områder.

Rådhuset i sektor 6 ønsker for eksempel å tvinge sjåfører som leier disse parkeringsplassene til å sette QR-kode på frontruten, med informasjon om kontraktsinnehaver.

Mandag morgen startet man med å rive flere garasjer i bydelen Drumul Taberei. De tidligere eierne ble advart om å ta eiendelene sine ut fra garasjene,. Operasjonen avsluttes i slutten av denne uken.I stedet for de 32 “private” garasjene blir det nå 41 offentlige parkeringsplasser.

REF - Primăria Sectorului 6 a început demolarea garajelor, pentru a crea noi locuri de parcare

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Lærerinne sendte elever nakenbilder av seg selv     

O persoană citește ceva pe o tabletă.Det er satt i gang etterforskning etter at en lærerinne innen IT - som underviser ved fire skoler i Olt fylke -  la ut bilder av seg selv naken og i intime positurer på nettet - og dette ble sendt til elever.Bildene dukket opp nå i juleferien på kommunikasjonsgruppene til elever fra 4 skoler i Olt fylke.

Umiddelbart etter at disse uanstendige bildene dukket opp der lærerinnen fremstår naken, varslet elevene skoleledelsen. Rektoren startet en undersøkelse for å fastslå nøyaktig hvorfor lærerinnen la ut de aktuelle bildene på nettet. Skoleinspektøren i Olt  har også satt i gang en undersøkelse for å finne ut hva som har skjedd.

Alle som undersøker hendelsen har snakket med lærerinnen. Hun sier hun klikket feil, hun ville egentlig sende bildene til andre personer. . .

REF - O profesoară care predă la 4 școli le-a trimis elevilor poze nud.

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Spesialpensjoner skulle ikke økes, men . ..  

Cătălin Predoiu face declarații.Rettsdommere og sorenskrivere har noen av de feiteste pensjonene i Romania-  sammenlignet med vanlige folk .

Journalister og andre har reagert etter at denne yrkesgruppen i går fikk økt sin pensjon med hele 20%! Enda det i parlamentet i høst ble bestemt å fryse alle spesialpensjoner. - Justisminister Predoiu forsøkte i går å forsvare seg med at denne økningen i pensjon for rettsdommere skyldes et vedtak som er gjort for 10 år siden i lovs form.

Gjennomsnittlig tjenestepensjon for rettsdommere var i desember 20 159 lei pr mnd, og som 4452 av denne yrkesgruppen nyter godt av. Før pensjonsøkningen på 20%.

REF - Predoiu, despre majorarea salariilor şi pensiilor magistraţilor cu 20%: Sunt stabilite prin legi adoptate în ultimii 10 ani

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Truet 15-åring til å stjele fra foreldrene     

bancnote de 50 de lire sterline insirate pe o masaEn 22 år gammel fra Olt er arrestert etter at han ble tatt på fersken da han truet en 15-år gammel gutt - for å få penger som denne hadde tatt fra foreldrene sine.

Mannen har i lengre tid truet den unge gutten med vold dersom denne ikke forsynte vedkommende med “avdrag” av til sammen 18000 britiske pund som mannen visste at foreldrene til gutten hadde gjemt hjemme. Av frykt for å bli banket opp har gutten til sammen gitt den truende mannen flere tusen pund – uten at foreldrene oppdaget at summene var borte..

Til slutt varslet tenåringen foreldrene sine og sammen med politiet arrangerte de en ny overlevering av penger. Mannen ble da tatt på fersken med 1500 pund.

REF - Un tânăr din Olt a șantajat un adolescent de 15 ani

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download Tankbil ble hengende på veibrystning i Brasov   

VIDEO. Trafic blocat în Brașov, după ce o cisternă a ajuns pe un parapet |  Digi24Trafikken på ringveien i Brașov ble sperret i flere titalls minutter, mandag ettermiddag, etter at en tankbil traff en brystning midt i veien.

Bildene tatt etter ulykken er imponerende. Man kan se hvordan tanken på bilen rett og slett er plassert på rekkverket som skiller kjørebanene.

Tankbilen var ikke lastet med bensin  og det var ingen personskader.

Føreren ble testet, men hadde ikke drukket alkohol.

REF - Trafic blocat în Brașov, după ce o cisternă a ajuns pe un parapet

 

    PANDEMIEN I ROMANIA  11.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Image   Nye tilfeller av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!| 4104   

Image  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 16  

Image  Personer helbredet av Covid  

embed|: 0  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|:25392 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 

ursi bruni  Iohannis har sendt “bjørneloven” i retur 


Romanias president har sendt loven som gir lokale myndigheter lov til å skyte bjørner som befinner seg utenfor tettsteder – tilbake til Parlamentet. Dette er en rett som statsoverhodet har når han ikke er enig med en lov.

Den nye loven gir lokale myndigheter rett til å skyte bjørner som gjentatte ganger beveger seg i boligstrøk og er en fare for barn og innbyggere. Men loven har også et punkt om at bjørner som kan bety en slik fare kan avlives selv om de i presens befinner seg utenfor urbane strøk. Noe statsoverhodet mener de folkevalgte bør ta en ny titt på.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsKlaus Iohannis trimite înapoi în Parlament legea care prevede că urșii pot fi împușcați și în afara localităților

- - -

Doi bărbați instalează panouri fotovoltaice pe acoperișul unei case.  Ny søknader om CASA VERDE fra april  


Programmet CASA VERDE der staten gir betydelige summer til folk som vil installere solpanel på sine hustak har vært en suksess. Men det hele stoppet opp i høst da appen der søknader skal leveres inn kollapset. Dette av tekniske årsaker. Men da appen var oppe igjen ble den satt i stand-by også fordi de økonomiske sidene av prosjektet var begynt å bli uklare. 

I går sa Romanias miljøminister at nye søknader kan sendes inn fra og med april 2022 – og at regjeringen har sørget for at det er nok pengestøtte når slike søknader innvilges.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsTanczos Barna: În 2022, în programul „Casa Verde” sunt bani pentru toți beneficiarii. Dosare noi se pot depune după martie, aprilie

- - -

barbat cu umbrela in mana se tine cu cealalta de un stâlp, fiind in pozitie orizontala din cauza vantului  Ekstreme værforhold forventes i Romania   


Rumenske meteorologer sier at ekstreme værforhold forventes i månedene som kommer i Romania. Og at på sikt vil dette bli tilnærmet normalt - også i årene som kommer. Sommeren i Romania vil i årene som kommer bli av seks måneders varighet -  mener ekspertene - som sier at de gjennomsnittlige sommertemperaturene på eller over + 20 har man til nå kun registret i en fire til fem måneders periode. Vinteren vil bli mildere, men med raske og dramatiske værforandringer.

Den største forandringen er antallet tornadoer og styrken på disse. De mest frekvente og sterkeste tornadoene vil forekomme ved Svartehavskysten.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsFenomene extreme așteptate în România. Cea mai predispusă regiune la tornade

- - -

trenuri in gara de nord  Nye uventede togforsinkelser  


I går mandag var det togforsinkelser på mellom 90 og 250 minutter mellom stedene Filiasi og Gura Motrului.

Og grunnen er den samme som mange andre steder de siste to ukene: Trær faller ned over skinnene og blokkerer togtrafikken når vinden tar tak. - Og rumenerne spør seg igjen og igjen hvorfor i all verden i CFR med alle sine ansatte ikke kan sikre seg mot dette i løpet av sommerhalvåret – da med å hogge ned trær som står altfor nær skinnelinjene.

I alle fall ble det mer service i går enn det som har vært vanlig fra CFR sin side i det siste. Passasjerene i fire tog ble fraktet til nærmeste togstasjon hvor de fikk vente i varmen og fikk info om hva som skjedde videre,

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsTrenuri cu întârzieri între 90 și 250 de minute între Filiaşi și Gura Motrului

   - - -

barbat cu catuse  3 års fengsel for “spaga”-forsøk av trafikkpolitiet  


En mann i Mures har blitt dømt til 3 år og 4 måneders ubetinget fengsel etter å ha anket en dom han først fikk på 2 år. Dette for å ha forsøkt å bestikke betjenter fra trafikkpolitiet med 400 lei for at de skulle ignorere hans brudd på fartshastighetene. Saken dukket opp da 7 agenter i trafikkpolitiet ble arrestert for å ha mottatt slike bestikkelsene i omtrent samme tidsrom.

Mannen er også fratatt førerkortet i fem år. Domstolen sier at dommen i ankesaken bør vise folk at både å gi og motta bestikkelser er like alvorlig.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations

Un șofer din Mureș a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare...

- - - 

              VÆRET I MORGEN ONSDAG                    

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI