12.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 12.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Rekord på det rumenske boligmarkedet i 2021:    

cheie cu simbolul unei case in broasca usii- Nesten 700000 boliger med tomter ble solgt i 2021 i Romania. Det er rekord.

Antall eiendomstransaksjoner er nesten 14 % høyere sammenlignet med 2020 -  til tross for en nedgang i årets tre siste måneder.

Verken pandemien eller de omfattende prisøkningene har stoppet kjøp av bolig eller tomt. I fjor kjøpte rumenere 698756 eiendommer, mer enn 95.000 flere enn i 2020. Pandemien har ført til at folk som har råd til det ønsker en bolig der de er mer adskilt fra andre enn det de er i blokkleiligheter.

REF - Record pe piața imobiliară. Aproape 700 de mii de locuințe și terenuri au fost vândute în 2021

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Bort med moms på gass og strøm? 

florin citu cu masca isi pune ochelariiPNL sin leder Florin Citu reagerer kraftig på PSD sin leder som vil redusere -  eller til og med fjerne moms - på på gass og strøm levert av de ulike energileverandørene. Citu sier at dette forsøkte også Liviu Dragnea i sin tid og det gikk galt   – og sier at regjeringen kan ikke komme med slike tiltak som raserer inntektene på Romanias allerede vedtatte statsbudsjett.

Forslaget kommer som et forslag fra PSD for å redusere folks strømregninger. PSD sin leder sa tirsdag at dette kan gjøres allerede fra 1.februar. Han foreslår også videre å redusere moms på matvarer. Florin Citu minner Ciolacu om at det ikke er valg før i 2024 og at han bør spare billige populistiske utspill til da.

REF - Cîțu îi răspunde lui Ciolacu: Le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024. TVA zero a încercat și Dragnea

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  15-åring falt ned fra 3de etasje    

O fată de 15 ani a căzut de la etajul 3 al unui bloc din PiteștiI følge politiet i Arges falt ei 15 år gammel jente ned fra 3. etasje i en boligblokk i Paltinului-gaten i byen Pitești i går.

Jenta  ble hentet av et medisinsk mannskap og fraktet til sykehus – og hun var hele tiden ved bevissthet.

Politiet gransket stedet for å fastslå alle omstendighetene under hendelsen - og for å iverksette nødvendige juridiske tiltak. Rettslige kilder sier at den mindreårige jenta var alene hjemme med faren, men han var påvirket av alkohol og sov.

– Politiet har ikke ønsket å oppgi om jenta selv hoppet ut fra balkongen på leiligheten familien bor i – eller om det var et uhell - eller andre årsaker.

REF -  O fată de 15 ani a căzut de la etajul 3 al unui bloc. A fost transportată la spital conștientă

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download Nasjonalbanken har økt banklånsrentene  

Imagine cu intrarea în BNR.Den rumenske nasjonalbanken BNR har økt rentene på “grunnleggende banklån” med 0,25%. Dette er langt mindre enn det alle rumenske økonomer hadde ventet.

Dan Suciu som er talsmann i BNR sier følgende:

“ Vi har en strategi der renter kalkuleres etter hvert halvår. I de siste fire halvårene har utviklingen av den rumenske økonomien vært mye lavere enn forventet – ikke når det gjelder Romania generelt – men når vi snakker om gjennomsnittsforbrukeren i de rumenske bankene. Vi er nå i episode 5 av pandemien og vi tar hensyn til de nevnte usikkerhetsmomentene ved å holde tilbake på en renteøkning”

REF  - BNR a crescut dobânda-cheie cu mai puțin decât se așteptau economiștii. Suciu: Avem un tablou de incertitudine cu foarte multe culori

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Ny lov for rumenere som søker utenlandsjobb.     

Reguli noi pentru românii care muncesc în străinătate! Se aplică de vineri.  Se dau amenzi uriaşe – CapitalRumenske statsborgere som ønsker å jobbe i utlandet-  og som inngår en kontrakt med en rumensk arbeidsformidler - må betale formidleren et beløp som representerer verdien av utgiftene som påløper, dersom de ikke overholder forpliktelsene sine etter signering av kontrakten. Dette dersom de bryter kontrakten eller ikke stiller opp på arbeidsplassen i utlandet som avtalt.

Beløpet må ikke overstige 200 euro -  med mindre annet er avtalt kontraktsmessig . Dette lovpunktet ble inkludert i loven om arbeidsformidling med jobber utlandet - i slutten av 2021.

REF - Românii care vor să lucreze în străinătate riscă să fie amendați dacă nu își respectă obligațiile

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   50000 rumenere bøtelagt for ikke-utfylte PLF  

Zeci de mii de români au fost amendați pentru că nu știau că trebuie să completeze PLF la intrarea în țarăOver 50000 rumenere har blitt bøtelagt fordi de ikke visste at de møtet fylle ut  PFL-formularet online 24 timer før de ankommer Romania. Dette påbudet ble vedtatt i Romania 20.desember – gjelder alle uansett nasjonalitet - og er lik lignende påbud i andre EU-land. Av de 50000 bøtelagte skal 13000 være bosatt i Bucuresti.

Boten hver har fått er på 3000 lei tilsvarende litt over 6000 nok .  Det er ikke opplyst hvor mange utenlandske borgere som har fått bot for dette ved innreise til Romania.

Talsmann for DSP sier at det er utrolig at flyselskaper og reisebyråer ikke informerer bedre om dette – men sier samtidig at de fleste som tas for å ignorere PLF kommer med egen bil inn i Romania.

REF - Zeci de mii de români au fost amendați pentru că nu știau că trebuie să completeze PLF

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Skituristene rasende på Covid-restriksjonene     

Turiștii din stațiunile montane, ”chinuiți” de restricțiile anti-Covid: ”Reguli absurde. Mă sufoc cu masca”Turistene som bruker vinterferien sin på en uke i de rumenske vintersportsstedene kaller de aktuelle covid-restriksjonene for “absurde.”

Uansett: Fjellferie januar 2022 kan kort oppsummeres som “en begrenset ferie” for turistene på fjellstedene der forekomsten av COVID nå overstiger 3 promille.I restauranter og svømmebasseng er det kun tillatt med en tredjedel av kapasiteten -  så reservasjon er nødvendig mange steder. Det er ingen fester, og masken er obligatorisk overalt – inkludert i skiheisene og skinedfartene.

Ved ankomsten til det populære vintersportsstedet Poiana Brașov blir turister advart om obligatorisk maskebruk. Kun medisinsk maske eller FFP2-masken er tillatt, men mange tar ikke hensyn til påbudene. - “Jeg kveles av denne masken i skibakken” sier en.

REF - Turiștii din stațiunile montane, ”chinuiți” de restricțiile anti-Covid: ”Reguli absurde.

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Jente 22 år som var sjåfør omkom etter togkollisjon  

accidentJernbanetrafikken ble fullstendig sperret mellom Arad og Oradea i går etter at en bil ble påkjørt av et tog. Som følge av det voldsomme påkjørselen døde en 22 år gammel kvinne momentant. Hun satt satt bak rattet i den smadrede bilen.

Ifølge politiet  forsikret ikke den unge kvinnen seg ordentlig da hun ville krysse jernbanelinjen - og hun og bilen ble sittende fast i overgangen etter at linjen ble blokkert.

Veitrafikken på DN 79 ble også sperret som følge av ulykken. Alle sjåførene i området ble omdirigert til  fylkesveien som krysser byen Nădab.

Politiet etterforsker ulykken for å formelt fastslå omstendighetene rundt det hele.

REF - O tânără de 22 de ani a murit, după ce mașina pe care o conducea a fost lovita de tren..

 

    PANDEMIEN I ROMANIA  12.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Image   Nye tilfeller av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|:8861   

Image  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 43  

Image  Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 2303 

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Icon of the “No Derivative Works” (= ND) condition (CC BY, Creative... |  Download Scientific Diagram|:25905 

   ALLE OFFISIELLE TALL HER 

Un medic umple o seringă cu vaccin anti-COVID.  8 millioner rumenere har vaksinert seg 


I Romania er det nå 8 millioner innbyggere som har vaksinert seg med minst en dose anti-covid-vaksine.

Nesten 26 000 mennesker har blitt vaksinert i løpet av de siste 24 timene, ifølge statistikken.. - Det er eksakte tallet er 25 905 personer vaksinert det siste døgnet. Av disse fikk 6 854 den første dosen med vaksine, 3 653 den andre dosen og 15 398 boosterdosen.

Per 27. desember 2020 er det satt 16 101 080 doser vaksine i Romania totalt under pandemien. 8 000 810 rumenere har blitt vaksinert med den første dosen, 7 895 172 har den fullstendige vaksineringen med to doser , og 2 163 948 har tatt boosterdosen.

Det siste døgnet har det vært 5 uønskede reaksjoner på vaksinasjon. 232 bivirkninger totalt er pt under observasjon.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsRomânia a atins pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

- - -

un barbat verifica cu calculatorul facura la utilittati  Strømregning uten statskompensasjon  


Romanias energiminister sier at dersom det viser seg at man får strømregninger der den statlige kompensasjonsdelen ikke er inkludert, bør man ikke betale fakturaen, men varsle myndighetene. Energileverandører som ikke inkluderer dette vil miste lisensen sin – sa ministeren.

Ministeren forklarte videre at på fakturaen skal det være et eget punkt med kompensasjonssummen. Og at dette er pålagt firmaene fra og med 15.desember 2021.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animationsCum vă dați seama dacă ați primit factura la energie fără compensare. Popescu amenință cu suspendarea licenței furnizorilor

- - -

marcel ciolacu conferinta la parlament  Ciolacu kritiserer Romanias president   


PSD sin leder gikk ut ironisk i går og sa at “energikrisen i Romania ikke løses ved at landets president Klaus Iohannis står og prater om klimaforandringer.” - Dette etter at presidenten og statsministeren hadde deltatt på en miljøkonferanse der Iohannis hadde hatt ordet om klimaendringer og internasjonalt samarbeide.. 

Presidentens kontor sier at de ikke vil bruke energi på å kommentere et slikt malplassert PSD-utsagn.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations Ciolacu, atac la Iohannis: Nu rezolvăm criza din energie cu planuri mărețe privind schimbările climatice

- - -

Şofer implicat într-un accident mortal în Spania, urmărit internaţional,  prins când a mers să-şi schimbe buletinul expirat  Avslørt da han ville fornye ID-kortet   


En 28 år gammel mann fra Galati fylke - som har vært etterlyst  internasjonalt - ble varetektsfengslet mens han prøvde å endre sitt utløpte identitetskort, opplyste politiet i Galati tirsdag. De ansatte på folkeregisteret oppdaget dette da de sjekket navnet på den gamle bulletinen til mannen  i datasystemet sitt.

Ifølge kilden sitert av Agerpres ble det utstedt en europeisk arrestordre på mannens navn av spanske myndigheter etter at han var involvert i en trafikkulykke i fjor. En ulykke som resulterte i en persons død og skade på en annen.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations Un urmărit internaţional a fost prins în Galați după ce a mers să-şi schimbe actul de identitate expirat

- - -

Poliţiştii de frontieră ai ITPF Timişoara au oprit în 2021 aproape 75.000  de migranţi ilegali - Focus Prima TV  75000 migranter tatt på grensene i vest i 2021 


Nesten 75.000 migranter som ønsket å komme inn i Romania ulovlig ble stoppet i fjor av grensepolitiet  (ITPF) i Timisoara. Dette grensepolitiet har sin jurisdiksjon i fylkene Timiş, Caraş-Severin og Mehedinţi. Tallet er mer enn ti ganger høyere enn i 2019. Tallet inkluderer ikke migranter som har blitt tatt på selve det fysiske grenseområdet med nabolandet Serbia – og som umiddelbart er blitt returnert til Serbia slik avtalen mellom Romania og Serbia tilsier.

Migrantene har også ofte helseproblemer – inkludert Covid - og dette medfører merarbeid for helsetjenesten i Timisoara. De fleste migrantene søker asyl i Romania etter at de er oppdaget og anholdt– og blir sendt til asylmottakene i  Galaţi, Giurgiu, Bucureşti og Rădăuţi. Ifølge undersøkelser som sosiologer har gjort er det kun rundt 10% som i utgangspunktet hadde tenkt å bli i Romania. Romania blir av de fleste migrantene sett på som en vei til Vest.-Europa – først og fremst Tyskland.

Samtidig er 149 rumenske borgere anholdt for smugling av flyktninger mot betaling. Av disse er 40 fortsatt i arrest, mens resten er satt under rettslig kontroll i påvente av rettsak.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated  icons, Animation, Cool animations

 Poliţiştii de frontieră de la ITPF Timişoara au oprit aproape 75.000...

migranti ilegali ascunsi in camion


              VÆRET I MORGEN TORSDAG                       

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI