13.1.22

Nyhetsoverskrifter i Romania 13.01.2022

Image

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Romania får i dag nye 1,9 milliarder euro fra EU    

România a primit prima tranşă de 1,8 miliarde euro din PNRR- Den andre overføringen fra EU med penger bevilget som en del av gjenoppbyggingsplanen PNRR kommer den rumenske regjeringen i hende i dag 13.januar 2022.

Den nøyaktige summen er på 1.942.479.890 euro – en sum  som representerer 13% av den totale verdien av bevilgningene - ifølge det rumenske departementet for europeiske prosjekter og investeringer.

Pengene skal brukes til nye kilometere med motorvei, titusenvis av boliger koblet til vann- og avløpsnett, anlegg for digitalisering av flere tusen utkantkommuner og titusenvis av hektar med skogplanting.

“Tilgangen til disse midlene er  betinget av at prosjektene gjennomføres i tid og form slik det er forutsatt i PNRR, og av den grunn er det nødvendig med en felles innsats fra alle koordinatorene, " – sier minister  Dan Vîlceanu.

REF - România primește o nouă tranșă în valoare de 1,9 miliarde de euro din PNRR

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Energiministeren med nye utspill mot strømfirmaene 

virgil popescu“ Gass – og strømfirmaene holder folk for narr med oppblåste regninger “ sa den rumenske energiministeren Virgil Popescu. Det er andre dagen på rad han går ut i det offentlige rom om strømregningene som disse firmaene har sendt ut denne måneden uten å inkludere støtten de får fra staten. “ Dette er en ujevn kamp – og folk må ringe til ANRE når de får regninger som ikke har statskompensasjon inkludert “ sier ministeren. ANRE er Romanias nasjonale energitilsyn.

Dette er hva man kan gjøre når statskompensasjonen ikke er inkludert:

 • Klag til leverandøren, denne  skal returnere pengene innen 5 dager hvis beløpet er over 100 lei.
 • Er det under 100 lei, trekkes det fra neste faktura.
 • Dersom leverandøren ikke gjør dette, tas klagen til ANRE og løses av ANRE.

Forbrukere kan ringe ANRE-telefonsenteret på 0374554265 eller på spesialnummer 0219782

REF - Virgil Popescu trimite românii cu facturile umflate să sune la ANRE: „Lupta cu furnizorii este inegală. Își bat joc de oameni”

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Bygdeopprør etter at sjåfør ble drept av en stein i hodet    

DSP Arad, sufocată de numărul amenzilor date pentru necompletarea formularului digital. Soluția găsită de conducerea instituției | NewsNow.roPoliti- og gendarmeriestyrker måtte rykke ut til tettstedet  Bolintin Vale i  Giurgiu fylke onsdag kveld etter at en minibussjåfør hadde blitt truffet med en stein i hodet - og døde på sykehuset. Dette skjedde etter en skandale som brøt ut på gaten. Drapsmannen ble pågrepet og er  i varetekt.

Giurgiu-politiet kunngjorde onsdag kveld at mer enn 300 mennesker hadde samlet seg i Bolintin Vale for å protestere etter forbrytelsen som ble begått søndag. Protestantene hevdet at de ikke føler seg trygge “på grunn av en aggressiv og voldelig etnisk minoritet”

Det er opprettet en egen offentlig sikkerhetssone i tettstedet slik at hendelsene ikke eskalerer. Dette ifølge politiet “slik at det blir ro og orden mellom innbyggerne og en etnisk minoritet på stedet”

Prefekt Aneta Matei og viseprefekt Mirel-Dragoș Brăgaru dro til stedet seint onsdag kveld for å snakke med de misfornøyde innbyggerne

REF - Revoltă în Bolintin după ce un om a fost ucis cu o piatră. Localnicii au ieșit pe străzi, prefectul s-a dus să-i calmeze

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Lokomotiv tok fyr nær byen Baia Mare  

incendiu-locomotivaLokomotivet til et Regio-tog som skulle ankomme stasjonen i Baia Mare kommune tok fyr ved inngangen til Mireşul Mare kommune, - og passasjerene evakuerte seg selv uten at noen ble skadet Dette sa onsdag en talsperson for ISU Maramureş

"Det begynte å brenne under gulvet i lokomotivet “, skriver nyhetsbyrået Agerpres. Ifølge kildene Agerpres har evakuerte alle passasjerene på Regio-toget seg selv kort tid etter at det stoppet på grunn av en kraftig røykutvikling..

Området der hendelsen fant sted ligger rundt  20 kilometer fra byen Baia Mare.

REF - Locomotiva unui tren a luat foc în mers, în apropiere de Baia Mare. Călătorii s-au autoevacuat

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Eldre sjåfør gikk løs på ung sjåfør     

Un bătrân a sărit cu bâta la un tânăr care a intrat intenționat cu mașina în el, în curtea unui liceu din Caracal - Stirileprotv.roUvirkelige scener fant sted på gårdsplassen til en videregående skole i Caracal. En ung sjåfør kjørte med vilje inn i en parkert bil, der den 64 år gamle sjåføren og to andre personer befant seg. - Etter dette gikk den gamle ut av bilen med en kjepp - og begynte å slå på den unge mannen og den unge mannens bil.

Den 64 år gamle mannen skal ha anklaget den unge mannen for å ha drevet med drifting i skolegården til videregående skolen og at han kunne skade noen.Mannen hadde kommet for å hente niesen fra videregående og var redd for at hun kunne være et av ofrene. I det øyeblikket kjørte den nervøse unge mannen inn i bilen til personen som hadde bebreidet ham.

Politiet har nå straffetiltalt den eldre sjåføren for vold - og den unge sjåføren blir tiltalt for materielle skader og brudd på offentlig ro og orden.

REF - Un bătrân a sărit cu bâta la un tânăr care a intrat intenționat cu mașina în el, în curtea unui liceu din Caracal

Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Feriestedene Azuga og Sinaia er i rød sone  

SinaiaFeriestedene Sinaia og Azuga har gått inn i det røde scenariet. Dette med en smittefrekvens på Covid-tilfeller som overskrider terskelen på tre tilfeller per tusen innbyggere.

Restriksjonene som gjelder i denne situasjonen skal tre i kraft i dag torsdag. Det er fortsatt mange skiturister på begge  feriestedene.

I Prahovadalen er ellers Busteni i gul sone –mens byen Ploiesti fortsatt er i grønn sone.

REF  - Sinaia și Azuga au intrat în scenariul roșu

Stiri Satu Mare for Android - APK Download   Familie ranet av falske politimenn    

jafMinst fire menn som hevdet å være politifolk brøt seg inn i et hus, bandt fast hele familien som bodde der - og klarte å rømme med mer enn 20.000 euro. Et overvåkingskamera fanget øyeblikket da tyvene flyktet med familiens bil.

Ifølge rettskilder gikk mennene inn på gårdsplassen til huset i Popeşti-Leordeni  kl 04:30 om morgenen, klatret over hus-murene, vekket eierne, fortalte dem at de var politifolk og gjennomførte en etterforskning, hvoretter de bandt dem og søkte etter gjenstander og penger i huset. De stjal 20 000 euro og dro med familiens bil til en sidegate hvor de hoppet inn i en annen bil og forsvant.

Politiet sier at ranet var planlagt i detalj på en svært profesjonell måte – og de har ennå ikke klart å identifisere ranerne.

REF - O familie din Popești-Leordeni a fost jefuită de hoți care au...

 Stiri Satu Mare for Android - APK Download  Funksjonshemmet gutt skamslått av sin far  

copilOpprørende bilder fra Iași fylke har rystet Romania: En 12 år gammelt gutt med funksjonshemming ble banket og skamslått av sin egen far.

Hele scenen ble filmet av barnets mor, og bildene gikk på nettet. Og deretter vist på TV-stasjonene sine nyhetssendinger.

Barnevern og politi etterforsker nå den voldelige hendelsen.

Mor og barn har blitt innkvartert på et sosialsenter, og faren er under etterforskning.

REF - VIDEO. Imagini revoltătoare cu un copil cu dizabilități lovit de propriul tată. Scena a fost filmată de mama băiatului

 

    PANDEMIEN I ROMANIA  13.01.2022    

Det siste døgnet:

(Pil indikerer tendens fra forrige døgn)

Image   Nye tilfeller av Covid  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|:8600  

Image  Personer døde av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 44  

Image  Personer helbredet av Covid  

Arrow Up Green - Free vector graphic on Pixabay|: 4688  

Image   Vaksinerte det siste døgnet  

Down Arrow clip art free vector | Download it now!|:24693 

Icon of the “No Derivative Works” (= ND) condition (CC BY, Creative... | Download Scientific DiagramALLE OFFISIELLE TALL HER 

femeie cu o hartie in mana  Vannverket ga kvinne beskjed om at hun var død  


En kvinnelig pensjonist fra Galati fikk vite via et brev fra vannforsyningsselskapet at siden hun var død ble kontrakten hennes om vannforsyning sagt opp.

Kvinnen dro til selskapets hovedkvarter for å finne ut hvordan en slik feil var mulig. Bedriftsrepresentanter fastslo at det var en datafeil og beklaget det hele.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated icons, Animation, Cool animationsO femeie din Galați a fost informată de regia de utilități că a murit și că nu mai are nevoie de apă

- - -

Haos la FRF! Anunțul făcut de Burleanu în privința noului selecționer  Ingen landslagstrener - og kaos i  FRF  


Rumenske sportsmedia måper i undring etter at det har gått flere måneder uten at det rumenske fotballforbundet har klart å engasjere en ny trener for landslaget etter at Radoi sa opp sin stilling. Fotballpresident Burleanu sine siste forhandlinger med Laszlo Boloni er også i ferd med å rase sammen – siden tilbudet om en årslønn på 300000 euro fastsatt for to påfølgende sesonger heller ikke synes å bli godtatt av han.

Før dette har forhandlingene med Mutu, Hagi og Petrescu gått skeis. Sportspressen er mer og mer kritisk til Burleanu og mener at noen andre i forbundet må forhandle med trenerkandidatene.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated icons, Animation, Cool animationsHaos la FRF! Anunțul făcut de Burleanu în privința noului selecționer

- - - 

  Schengen writing on airport arrivalsIohannis: Romania må inn i Schengen nå!  


Romanias president hadde sitt årlige møte med diplomatene fra land som har ambassader i Bucuresti. Han fokuserte i sin tale på Romanias mangeårige søknad om å bli opptatt i Schengen.

“ Dette er essensielt på alle plan for Romania – som har oppfylt alle formelle krav for medlemskap. Vi forventer medlemskap nå. Dette vil også Schengenlandene tjene på” – sa Presidenten.

EU –kommisjonen har flere ganger anbefalt medlemskap for Romania i Schengen – men for at et land skal bli opptatt må alle Schengenlandene stemme for. Og her har blant annet Nederland stemt nei flere ganger.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated icons, Animation, Cool animationsKlaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spațiul Schengen este deosebit de importantă

- - -

bancnote lei si o factura  To store leverandører har ikke “flatet ut” fakturaene  


Det rumenske forbrukervernet ANPC opplyser at de har kontrollert 37 leverandører av gass og strøm. Og at to store leverandører ikke hadde inkludert statens kompensasjonsstøtte på fakturaene som de har sendt ut i januar. De vil få bøter – og kan miste lisensen som alle andre firma dersom dette gjentas.

ANPC sier det forsetter kontrollen av rundt 290 slike leverandører i dagene som kommer.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated icons, Animation, Cool animationsANPC a controlat 37 de furnizori de energie electrică și gaze: Doi mari operatori au emis facturi fără a aplica compensarea prețurilor

- - -

  Folk sier opp parkeringsplassene sine i Bucuresti  


Primăria Generală pregătește un regulament pentru parcările publice din CapitalăEtter at avgiftene for boligparkeringsplassene i hovedstaden har tidoblet seg, har flere av innbyggerne i Bucuresti begynt å gi opp kontraktene med sektorrådhusene.For første gang er det kommet inn hundrevis av slike søknader .

Dette skyldes at Rådhuset har lansert en ny forskrift om avgiftene for offentlig parkering, men ikke noen planer om bygging av nye offentlige parkeringsplasser.

De som betalte en avgift på 50 lei per år for en parkeringsplass i fjor har fått vite at de må betale ordførerkontoret  500 lei per år fra 1.januar 2022.

Visual Walkthrough: Creating Tiny Animated Icon Gifs - Designmodo | Animated icons, Animation, Cool animationsPrimăria Generală pregătește un regulament pentru parcările publice din Capitală

- - -

              VÆRET I MORGEN FREDAG                     

overview Romania Europe Forecast maps

www.weatheronline.co.uk


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | : REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI