21.9.22

Nyhetsoverskrifter 21.september 2022

Image

 Klaus Iohannis med tale i FN sin generalforsamling

Președintele României, Klaus Iohannis, la Adunarea Generală ONU- Romanias president Klaus Iohannis holdt i går sin tale  i FNs generalforsamling:

“Vi må garantere respekt for alle staters territorielle integritet, suverenitet og uavhengighet. Vi må bekjempe bruken av energi som utpressingsverktøy “sa Iohannis.

Det rumenske forbrukervernet sjekker strømleveringsfirmaene

Oferte chiar și de trei ori mai scumpe la energie Forbrukervernet ANPC kom med denne pressemeldingen i går: - I sammenheng med økningen i antall klager registrert fra forbrukere angående måten å beregne strømregninger på, har ANPC nylig startet en rekke kontrolltiltak over hele landet på dette feltet.

- Kontrollene til ANPC-kommisjonærene finner sted hos strømleverandørene og kontrollerer hvordan gjeldende lovbestemmelser blir respektert. Også angående beregning av fakturaer utstedt til forbrukerne i den siste perioden. Vi nevner at for å avgjøre om klagene er begrunnet eller ikke, analyserer ANPC-kommisjonærer nøye alle nødvendige dokumenter, i hvert enkelt tilfelle”

 Team fra TVR havnet i skuddvekling i Ukraina

Alex Costache -  spesialutsendt til Ukraina for den statlige rumenske fjernsynskanalen TVR og hans kameramann havnet i en kryssild. Dette mens han forberedte seg på å rapportere fra Kupiansk, en by som ble frigjort av det ukrainske militæret, men som fortsatt er under russiske angrep.

“ Jeg ble redd – for jeg visste ikke hva som kom til å skje “ sier Costache.

Mann arrestert etter å ha drept sønnen sin

Bărbat din Drobeta Turnu Severin, reţinut după ce şi-a ucis fiul, lovindu-l cu toporul şi cuţitul în cap şi în gât En 32 år gammel mann fra Drobeta-Turnu Severin ble funnet knivstikket på det mest bestialske  - og død i senga - melder den lokale publikasjonen Gazeta de Sud. Aktor i byen melder at mannens far er pågrepet etter å ha drept sønnen med øks og kniv. Legene sier de kunne ikke gjøre noe da mannen hadde store åpne sår i hodet og i halsen.

Sjokkerte naboer sier at faren bodde alene og at de tror sønnen har kommet tilbake fra jobb i utlandet og at det oppstod en konflikt mellom dem.

Nedgang på det rumenske boligmarkedet.

Piața imobiliară, în scădere susținută. S-au vândut mai puține case și apartamenteEiendomsmarkedet i Romania opplever en vedvarende nedgang. Færre hus og leiligheter blir solgt.
Dette vises også tydelig i tallet på boliger solgt i sommer sammenlignet med i fjor sommer. I Bucuresti var det en nedgang på 6 % når det gjelder leiligheter,- og i andre byer var nedgangen opp mot 10%

Analytikerne sier det er bekymringer over betydelig høyere leveomkostninger som er hovedbremsen på boligmarkedet. .

“Bucuresti – byen med nedblåste trær”

Bucureștiul se poate transforma în capitala copacilor căzuți, la un vânt puternic. Sunt deja pagube însemnateDen rumenske hovedstaden har begynt å få et nytt navn på folkemunne: “ Byen med nedblåste trær!”

Hundrevis av trær langs gater og i parker blåser over ende i sterk vind. Det er allerede registrert betydelige skader - og myndighetene gjør lite for både å verne trærne og privat eiendom.

Bare forleden ble dusinvis av biler ødelagt av nedblåste trær og stolper.

 Forsvarsdepartementet ansetter flere yrkessoldater

MApN angajează soldați gradați profesioniști. Sunt disponibile peste 1.600 de posturiForsvarsdepartementet tilbyr nå mer enn 1600 nye soldatstillinger. 

I sin kunngjøring sier departementet at disse stillingene er tilgjengelige for soldater “ av en profesjonell grad “-  og som er i alderen 18 til 45 år - og som ønsker en fast og godt betalt jobb.

Skuespilleren Alexandru Arsinel er innlagt på sykehus

Alexandru Arşinel este internat la ATI a Spitalului Universitar de Urgenţă  Bucureşti - Botosani24.roSkuespilleren Alexandru Arşinel har vært innlagt på Universitetssykehuset i Bucuresti siden 15. september, opplyser den medisinske enheten i en pressemelding. Dette ble først kjent i media i går.  For å ha ham under nøye tilsyn ble det senere besluttet å overføre skuespilleren til akutt-avdelingen – sies det i meldingen.

Skuespilleren var også innlagt på sykehus i forrige måned.

Gruvestreik i Baita Plai

Gruvearbeiderne ved Baiţa Plai-gruven har gått ut i spontan streik etter at lønningene deres ble forsinket.

I tillegg er deler av lønningene de tre siste månedene ennå ikke utbetalte.

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


Sidevisninger den siste måneden:

ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI