21.11.22

En del rumenere har begynt å irritere seg over ukrainske flyktninger

Refugiații ucraineni au protestat în Constanța. „Îl urăsc pe Putin!”. Cât  au plătit VIDEO - CT100.ro

Flere aviser og spesielt lokalaviser i Constanta-regionen har i den siste uka fokusert på at en del av lokalbefolkningen har mistet toleransen overfor ukrainske flyktninger i regionen. I selve Constanta by bor det nå 7000 ukrainere – de fleste på hoteller i Mamaia, I fylket Constanta bor det rundt 10000 ukrainske flyktninger – da på hoteller i badebyene Navodari og Eforie og lenger sør. Dette utgjør rundt 10% av ukrainere som har valgt å bli boende en periode i Romania. Over 1,2 millioner har krysset grensen over til Romania, men de fleste har reist videre til andre land. Bare 1 av 12 anslagsvis har altså valgt i bli i Romania.

Grunnen til irritasjonen lokalt sett er at ukrainerne som bor på hoteller i Mamaia har forlangt å få turist-bybussene som er satt inn om sommeren tilbake nå i vinter. Lokale bybusser er gratis for ukrainske flyktninger – som reiser gratis på bybusser – som de også gjør på statlige tog. Etter at Mamaia-bussene avsluttet sesongen må flyktningene ta de private lokalbussene mellom Navodari og Constanta og de må betale 10 lei for billetten som alle andre. Nå har Bystyret i Constanta lovet å sette inn “sommerbussene igjen”. Dette har irritert en del. Et par personer har gått ut i lokale media og sagt at “dersom de ikke liker forholdene her, kan de dra tilbake.”

Sosiologer og psykologer sier at det neppe er bybussene ene og alene som har skapt disse reaksjonene. Flyktningene bor gratis på hotellene og hotelleiere og pensjonateiere får dekket 900 lei i måneden + 50 lei pr person pr.døgn til mat . Dette gjelder også for flyktninger som har “leid” private hus. Mange synes dette ikke er rett siden mange rumenere også sliter med å få endene til å møtes. Det mange glemmer er at disse pengene i siste runde kommer fra EU – sier en psykolog. - Og de glemmer grusomhetene disse menneskene har flyktet fra.

Sosiologer sier at når dette har kommet opp i pressen – så er det store flertallet av rumenere – også lokalt i Constanta -  svært vennlig innstilte og imøtekommende overfor ukrainere. Mange er fra Odessa – en havneby som på mange måter er en naboby til Constanta ved Svartehavet. Mange ukrainere har også engasjert seg i lokale aktiviteter og flere med solid økonomi har også startet sine egne bedrifter. Spesielt innen IT der også flere fortsetter forretningene de hadde i Ukraina online fra Romania.

Og en siste faktor lokalt: Den lokale hotellbransjen nyter godt av ordningene etter en pandemisesong som ga lavere inntekter.


RED | : REF ADEVARUL – CUGET LIBER – RADIO CONSTANTA – LITORAL TV

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


Sidevisninger den siste måneden:

ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI

Akkurat nå