7.11.22

EU: 80% av romfolket lever i fattigdom

rom – etnisk gruppe – Store norske leksikon

En EU-rapport viser at romfolkets situasjon ikke har blitt bedre til tross for målene satt av Den europeiske unionen . En stor del av dem lever i fattigdom, har begredelige levekår og dystre utsikter når det gjelder skole og arbeid.

Romene fortsetter å møte et høyt nivå av marginalisering – ifølge rapporten

“De møter sjokkerende nivåer av deprivasjon, marginalisering og diskriminering», sier direktøren for European Agency for Fundamental Rights Michael O'Flaherty, i en uttalelse.

Nasjonale politikere bør gjøre "alt de kan for å bekjempe denne utålelige situasjonen," sa han.

Rapporten er basert på nærmere 8 500 intervjuer med romfolk fra ti europeiske land og beskriver «utilstrekkelig og altfor langsom fremgang».

71 % av romfolket slutter på skolen før avgangsåret. I følge dokumentet lever fortsatt 80 % av romene i fattigdom, sammenlignet med det europeiske gjennomsnittet på 17 %. Tallet er det samme som for den siste studien utført om dette emnet i 2016.

Mer enn halvparten av romfolkene bor i boliger uten tilstrekkelige sanitærforhold (sammenlignet med 61 % i 2016) og 22 % har ikke innlagt vann (mot 30 % i 2016).

Sysselsettingsgraden deres var bare 43 % i 2020, godt under det europeiske gjennomsnittet på 72 %.

Romkvinner har en forventet levealder på 71 år, og menn 67 år, sammenlignet med henholdsvis 82 og 76 år for befolkningen generelt.

Tallene er også dramatiske når det gjelder utdanning, Ifølge dokumentet forlater 71 % av unge rom utdanningssystemet for tidlig, en andel som blant unge i alderen 18-24 i EU er bare 10 %.

Blant dem som går på skolen går mange barn mellom 6 og 15 år på en segregert skole (52 %, mot 44 % i 2016), Dette er et fenomen man finner spesielt i Slovakia og Bulgaria.

I Romania var de ved siste formelle folketelling rundt 620000 personer som oppga seg som etnisk roma. Sosiologer mener det reelle tallet er 1,2 millioner. Romfolket er uansett den nest største minoriteten i Romania etter ungarere.

I Romania er det forbudt å bruke ordet “tigan” – sigøyner – i offentlige sammenhenger siden dette er “diskriminerende”.  Mange mener dette er absurd – også innen minoriteten selv – siden ordet også kan brukes positivt innen kultur, musikk og tradisjoner.

Situația romilor din Europa: 80% trăiesc în sărăcie și se confruntă cu niveluri șocante de discriminare

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


Sidevisninger den siste måneden:

ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI

Akkurat nå