23.11.22

News - Romania 23.11.2022


   EU fjerner MCV-kontrollene av Romania -  

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) ar putea fi ridicat astăzi,  pentru România, după 15 ani | Observatornews.roEU-kommisjonen mener at samarbeids- og verifikasjonsmekanismen MCV som er pålagt Romania siden landet ble medlem av unionen i 2007, kan oppheves.

“En viktig etappe går mot slutten og det er en bekreftelse på at Romania har gjort de nødvendige fremskrittene for å styrke rettssikkerheten og hatt suksess i kampen mot korrupsjon”, erklærte president Klaus Iohannis etter at dette ble kjent.

Ved å oppheve samarbeids- og verifikasjonsmekanismen MCV har Romania også kvittet seg med en viktig hindring for tiltredelse til Schengen-området.


- Ce înseamnă ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România?

  Rumenske politikere gleder seg over MCV- avslutning  

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alina GorghiuSamtlige rumenske politiske ledere ønsker den aller siste MCV-rapporten for Romania velkommen. Et politisk mål i et tiår er gjennomført.

– Dette var noen av kommentarene:

  • Statsminister Ciucă: Reformene vi gjennomfører i Romania går rette veien.
  • PSD – leder Ciolacu: At MCV-rapporteringen avsluttes betyr at vi er flere skritt nærmere medlemskap i Schengen
  • PNL sin Gorghiu: En ekstraordinær innsats fra regjeringen har gitt resultater.

- Liderii politici români salută ultimul raport MCV pentru România.

  ENEL trekker seg fra det rumenske markedet  

Et av de største firmaene når det gjelder energilevering i Romania – ENEL – har bestemt seg for å trekke seg fra det rumenske markedet.

Avgjørelsen kommer som en overraskelse og rumenske myndigheter sier de ikke kjenner til vedtaket. Direktøren for finansieringen av ENEL sier at “ prosessen har utviklet seg i flere etapper” og “at markedet i Romania ikke er så lønnsomt lenger”

På en pressekonferanse tirsdag sa han at tilbaketrekkingen allerede vil skje ved årsskiftet.

Han sa at ENEL vil trekke seg fra markedene i Romania, Peru og Argentina - og satse mye mer på markedene i Spania og Italia. Energiministeren i Romania sier at dette ikke har noen konsekvenser for kundene til Enel mht. strømregningene.


- Decizia Enel de a se retrage din România nu a ajuns pe masa autorităţilor române. ”

   Ny skandale i rumensk idrettsmiljø  

39 Gimnastica ideas | gimnastică, desene artistice, desenEn av de mest kjente unge gymnastene i Romania hevder at hun har blitt fysisk og verbalt mishandlet av treneren sin som er fra Deva. Moren hennes hevder at datteren hennes ikke lenger kan trene etter avsløringene, og overgangen til en annen klubb er blokkert.

I mellomtiden har forbundet foretatt kontroller og tilbakeviser ikke fullstendig anklagene til utøveren som er fra Barlad. Men de har heller ikke funnet bevis for alle hennes anklager. Gymnasten snakket tirsdag med medlemmene av Kommisjonen for like muligheter i Parlamentet.


- Un nou scandal în sportul românesc. O gimnastă acuză că a fost agresată de antrenor.

  In brief : Eksterne nyheter i rumensk presse  


   Vanskelige forhold på veiene i Botosani 

Trafic îngreunat pe mai multe drumuri din judeţul Botoşani, din cauza ceţii- Biltrafikken beveger seg mer enn sakte  på veiene DN 29, E 58 og DN 29B – alle i Botoşani fylke - på grunn av tåken som reduserer sikten.

Fylket er under et vedvarende varsel om tåke og yr.

- Infotrafikksenteret til det rumenske politiet informerer om at veitrafikken spesielt er vanskelig på strekningene mellom Baisa og Huţani , mellom Botoșani og Vlădeni - samt mellom Botoșani-Dorohoi.

Grunnet tåken er sikten stedvis redusert til under 100 meter.


Trafic îngreunat pe mai multe drumuri din judeţul Botoşani, din cauza ceţii

   180 steder i Romania er helt uten familielege 

MEDICINA DE FAMILIE – MedicZoneAllmennmedisinen i Romania er på randen av kollaps, advarer arbeidsgiverne innen helsevesenet.

Det er en manko på 1500 leger i systemet og mer enn 180 lokaliteter i Romania har ingen familielege i det hele tatt. I tillegg er halvparten av fastlegene nær pensjonisttilværelsen. Det er svært få som åpner praksis selv om slike leger i 6 måneder får en månedlig inntekt på over 13 tusen lei fra Folketrygden. Det rumenske helsedirektoratet ønsker å doble dette beløpet fra neste år.

Et eksempel: Det er 6 år siden landsbyen Colun i Sibiu hadde en fastlege. Den siste legen, som pendlet en gang i uken, holdt ut bare i 2 måneder. Nå må folk reise 45 km for en konsultasjon eller resept.


- Medicina de familie, în pragul colapsului. Mai bine de 180 de localități din țară nu au medic de familie

   Andre overskrifter    
  • - 16-åringen som for andre gang dette året kom med falsk bombealarm på en videregående skole er innlagt på et psykiatrisk sykehus for barn

|: Adolescentul care a anunţat prezenţa unor dispozitive explozive la licee din Timişoara, internat la Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă


  • - Politiet ransaket hjemmet til en mann i Mehedinti som solgte en bil med falske dokumenter. Han ble deretter varetektsfengslet

| : Mehedinţi: Percheziţie a poliţiştilor la locuinţa unui bărbat care a vândut o maşină cu acte false/ El a fost reţinut


  • - En uidentifisert elev sprayet tåregass i gangen på en skole i Craiova/ Politiet åpnet etterforskning

|: Un elev neindentificat a pulverizat spray lacrimogen pe holul unei şcoli din Craiova/ Poliţiştii au deschis o anchetă


                                            


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


Sidevisninger den siste måneden:

ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI

Akkurat nå