10.3.23

Krangel mellom stat og kommune om Brasov festning

Cetatuia Brasovului - Atractii in Brasov | brasovtour.com

Borgen eller festningen som omtales som Braşov Citadell er et historisk monument som flere offentlige myndigheter har kjempet om eiendomsretten til i rettsalene i flere år. Og det er fortsatt ikke kjent hvem som vil ende opp med å administrerte borgen. Innenriksdepartementet ønsker for eksempel å gjøre bygget om til et treningssenter for politimenn, gendarmer og brannmenn. Regjeringen skulle i dag bestemme hva den vil gjøre med citadellet, men utsatte debatten.

Citadellet på Dealul Straja ble bygget for 500 år siden og har vært stengt i 8 år på grunn av en juridisk tvist mellom Brașov rådhus og et privat selskap. I denne rettsaken mellom Brasov kommune og dette firmaet bestemte dommerne at det historiske monumentet skulle bli den rumenske statens eiendom. Noen både Transilvania Universitet og Brasov Rådhus har gått sterkt imot.

Rektor ved Transilvania Universitet sier de trenger rom for musikalske, kulturelle og sosiale aktiviteter. Og at i deres regi vil selvfølgelig festningen være åpen for publikum - for innbyggere i Brasov og for turister. “Alle arrangementene vi skal arrangere der vil være gratis” sier lederen ved universitetet.

Allen Coliban - ordføreren i Braşov - sier at borgen både moralsk, historisk og juridisk uten ytterligere debatt må  gå tilbake til kommunens som en historisk arv.Borgermesteren er enig med universitetsledelsen og sier at citadellet skal bli museum - og at en del av lokalene skal brukes fast av Universitetet.

Men i mellomtiden vokser også statens interesse for bygget. Finansdepartementet som snart overtar borgen formelt - fordi den siste rettsavgjørelsen ga staten retten til monumentet - har spurt alle andre departementer om de ønsker å administrere citadellet. Noe Innenriksdepartementet altså har sagt de vil.

Siden et vedtak i regjeringen ble utsatt i dag sier Brasov Rådhus at de er fast bestemt på å gå til retten hvis det ikke er fornøyd med regjeringens avgjørelse. Når den kommer…. Og de ber om et hastemøte med regjeringen

Imens forfaller festningen. Festningen er stengt og overlatt til seg selv. Spesielt veggene i festningsverket forringes kontinuerlig.


Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


Det aller siste på denne siden

Reisebyrå i Oslo

Reisebyrå i Oslo
- - - ordner alle sider ved din tur til Romania

ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

Sidevisninger den siste måneden:

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI

Akkurat nå