LITT SÅNN PASSE KRISE - PÅ RUMENSKDet er sen søndag ettermiddag, det er Romania og det er vinter. Jeg beveger meg ut i snøstorm av motvindtypen sterk kuling til min nærbutikk. Dette for å sikre hustanden kveldsforsyningen av pulverkaffe.

Inne i butikken troner den svært vinterkledde butikkeieren alene bak kasseapparatet og hun peker på en lastebil med snøplog utenfor på andre siden av den snødekte gaten. – Har dere sånne latsabber i landet der du kommer fra ? - spør hun lettere animert.

Jeg sjekker scenen utenfor og ser noe man i Skandinavia ville ha kalt en tilnærmet snøbrøytebil utenfor - med to middelaldrende menn i gul refleksdrakt i forsetet. De røyker, og koser seg med bevegelige bilder på et nettbrett plassert i frontruta. Muligens en rumensk komiserie eller sannsynligvis noe enda heftigere.

 – De har vel pause, forsøker jeg meg halvt forklarende. – Pause!? Ha ha! Her har de stått i over en time i stedet for å rydde gatene i kvarteret. Sikkert for å øke antallet timer på jobb så de får bedre betalt! Damen nesten slenger nesskaffen mot meg. – Og det er skattepengene jeg betaler til den korrupte ordførerklanen i primariaen som lønner de to skurkene der ute, avslutter hun med en grimase som klart sier punktum finale.

Jeg sier diplomatisk at dette ikke høres ikke bra ut, betaler og beveger meg ut i vindkastene fra Svarthavet og en ettermiddag som nå har blitt tidlig kveld. Jeg passerer de to refleksvestkledde herrene som koser seg i det motoroppvarmede forsetet. De er tydelig ikke værsyke i motsetning til butikkeieren like ved.

I det jeg åpner porten til hagen min ser jeg min beste nabo måkke vekk snø rundt Daciaen sin parkert i sidegaten. – Dette været er vel bare småsnadder for deg der du kommer fra? - ler han mellom skjerf og en eskimohattvariant jeg ikke har sett noe sted tidligere. - Vel, jeg snakket med kjente i Norge tidligere i dag og de hadde minus 25 utenfor husveggen. Men med denne fuktige vinden fra havet og minus 6 kjennes det nesten kaldere ut, - forklarer jeg. I det samme blafrer gatelysene med små strømbrudd, - for så å legge gaten i komplett mørke. – Ja, det ante meg, sier naboen og slenger spaden mot husveggen.

Jeg aner ikke om det er min værresistanse eller strømbruddet han sikter til, men han inviterer meg inn til tuica i lyset av stearin og sobaovnvarme. Jeg takker ja, tilbyr nesskaffe, men nei. Ikke aktuelt i situasjonen.

- Min gode nabo, sier han. - Hvert år har vi rumenere fullt snøkaos om vinteren, omfattende oversvømmelse om våren og hjertefiendtlige hetebølger midtsommers. Hvert år er det en megaskandale eller to i den forbindelse, men neste år er vi like lite forberedte og elendig organiserte. – Naboens kone nikker enig mens hun fyller mer plommebrennevin i altfor store glass til oss alle tre. – «Asta e» smiler hun.

Jeg hører vinden ta tak i husveggene, aluminiumsplatene på taket og stuffgjerdet i stupmørket utenfor , men inne er det varmt og nok lys fra vedovnen til å se mimikken til mine gode nabovenner. Og mens vi forbanner alt som ikke fungerer i samfunnet utenfor – jeg selvfølgelig mer moderat siden jeg er utlending – er det rett så trivelig med strømbrudd. Og mer tuica.

Strømmen er tilbake etter to timer, og jeg returnerer med høy trivselsfaktor til mine egne lokaler. Hvor jeg umiddelbart inntar horisonalen i en plommebrennevinsøvn som trolig varer til været er bedre.

Litt krise nå og da - ikke noe problem – i Romania.

MR T

Tips eller kommentarer: romaniaposten@gmail.com
| WhatsApp + 40747230033 | Domene: www.romaniaposten.com


Reisebyrå i Oslo

Reisebyrå i Oslo
- - - ordner alle sider ved din tur til Romania

ROMANIA - ET BESØK VERDT

ROMANIA - ET BESØK VERDT
Vår infoside om ferie i Romania

Sidevisninger den siste måneden:

BALKANS PARIS

Bucuresti- Romanias hovedstad

DEN RUMENSKE SVARTEHAVSKYSTEN

Badeferie på den rumenske riviera

NO | RO | : REF. MEDIA

NO | RO | :  REF. MEDIA
Daglige overskrifter i rumensk presse, Oppsummeringer på norsk med rumenske linker.

En liten test

HVA VET DU OM ROMANIA?

ONEIRO - NAVODARI

ONEIRO RESORT MAMAIA NORD
POIANA Brasov - Romanias mest kjente vintersportsted
Visste du dette om Romania?

MIRAGE - HOTELL OG SPA I DEN RUMENSKE BADEBYEN EFORIE NORD

DET NASJONALE FOLKEMUSEET I BUCURESTI

Akkurat nå